הקלות הבלתי נסבלת של ביצוע עבירות סייבר טומנת סכנה רבה לכל אחד ואחת מאיתנו ששומרים מידע רגיש ברשת. בעלי אתרים, אנשים פרטיים וארגונים העושים שימוש במאגרי מידע ומצלמות אבטחה – כולם צריכים להישמר
פשע מקוון הוא כבר ממש לא עניין למתכנתים מתוסכלים עם משקפיים המסתתרים מאחורי מקלדת. למעשה, עבריינות סייבר היא כבר פחות עניין ליחידים. חבורות של עבריינים, ארגוני פשיעה וגם מדינות הבינו את הכוח העצום הטמון ברשת, והם עושים הכול על מנת לנצלו לטובתם.
קבוצות של אנשים הפועלות לטובת מטרה מסוימת יכולות לעשות זאת ביתר קלות ובתמיכה הדדית ברשת. עבירות שהצריכו בעבר פעילות ארוכה ומתמשכת אפשר כיום לבצע באמצעות אלגוריתם וללא מגע יד אדם. קלות הביצוע וקשיי חשיפת העבירות גורמים לכך שפשעי הרשת עולים ומתגברים. ניתן אף לומר שתחושת הירידה בפשיעה המסורתית אינה אלא תחושה כוזבת, שכן חלק ניכר מהפשעים והעבריינים עברו לפשוע במרחב המקוון ופשעים חדשים לגמרי התווספו אליהם.
נזק של מאות מיליארדי דולרים
ישנן תיאוריות הקובעות כי הרשת ובעיקר הרשתות החברתיות גורמות להקצנה בהתנהגות ומאפשרות התנהגות עבריינית שלא היינו מעזים לקיים במרחבים אחרים. עוד על פי הנתונים, פשיעת הסייבר הכלכלית גורמת נזק של מאות מיליארדי דולרים בשנה וכך בין היתר הפשיעה משפיעה עלינו באופנים רבים – טכנולוגית, חברתית, כלכלית ואפילו תרבותית.
היום כבר כמעט כולם מבינים שהרשת מלאה במוקשים וסכנות. החל מפעולות טרור הננקטות על ידי מדינות או ארגונים המנסים להסב נזק למדינה יריבה או אזרחיה ועד לפעילות בלתי חוקית המתבצעת דרך הרשת כגון: נוזקות (תוכנות זדוניות או וירוסים), הונאה ומרמה, הטרדה, הימורים, פדופיליה, ריגול ועוד.
מה שכולנו פחות מפנימים הוא שכדי להילחם בתופעות אלה, מדינות רבות עושות פעולות נגד. כלומר, זה נכון שהמשטרה בישראל נמצאת בפיגור בהתמודדות עם פשיעת הסייבר, אבל עדיין רשת האינטרנט מלאה סוכני משטרה המקיימים מבצעים מורכבים ומתוחכמים במטרה לתפוס פושעים במרחב הווירטואלי.
בעבר הלא רחוק למשל התברר כי רשויות האכיפה בארצות הברית העלו אתרים שלמים המתחזים לזירות פעילות של פושעים על מנת להביא להפלת עבריינים ולמעצרם. נוסף על כך, מדינות משתפות ביניהן פעולה כדי להגביר את יכולותיהן בתחום. במקביל, ומהצד השני, גם העבריינים אינם שוקדים על השמרים וישנה תופעה הולכת ומתגברת של ארגוני פשיעה המעמידים את יכולותיהם לכל דורש ובתנאי שישלם.
אין פרטיות ברשת
לכן, על כל אחד מאתנו לדעת שכאשר המידע שלו זמין ברשת הוא עלול להיגנב, ליפול לידיים של ארגונים שונים כמו גם לפיקוח מצד הרשויות. פעילות לא נכונה ברשת עלולה לגרור הפסדים כספיים וחשיפה משפטית לתביעות וכתבי אישום. המרחב האישי אינו כולל את הרשת ומרחב הרשת אינו פרטי. כפי שהרשת מקלה ועוזרת ליחידים וארגונים שונים לפעול באופן חוקי ברחבי תבל, כך היא גם עוזרת ומקלה על עבריינים לבצע פשעים. תחושת הפרטיות של משתמשי הרשת בביתם לפיכך מוטעית ומשוללת יסוד.
לאור זאת, אם אתה אדם פרטי ואינך מעוניין שמידע מסוים יהיה נחלת הכלל – אל תשמור אותו ברשת. אם את בעלת אתר אינטרנט המכיל מידע רגיש – אבטחי אותו בהתאם לתקן. אם אתה עבריין העושה שימוש ברשת לביצוע עבירות – דע לך כי רשויות החוק נמצאות גם שם, עוקבות ושומרות מידע העלול להפלילך. אם אתם ארגון העושה שימוש במצלמות אבטחה או במאגרי מידע – הישמר מפריצה.
עליכם לזכור כי רוב רובם של הקורבנות אשר נכוו מפעילות פלילית ברשת יוצאים בנזק רב. מכאן שהפעילות המניעתית היא חשובה במיוחד והשינוי התודעתי לא פחות.
* עו"ד שי גרין מייצג בתיקים פליליים ובתיקי עבירות סייבר
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.