במסגרת תביעה שהגישה האם נקבע שאין הצדקה להגדלת המזונות לאור הלכת בע״מ 919/15. עם זאת השופט לא נשאר אדיש למצוקתה ואפשר לה להשתמש בחצי מקצבת הנכות של אחד הילדים
השופט הבכיר אסף זגורי הכריע לאחרונה בסכסוך מזונות בין בני זוג, הורים לחמישה. שני ההורים במצב כלכלי קשה והאב משלם מזונות של 2,250 שקל לחודש. השופט כתב כי הניסיון להחיל את עקרונותיו האריתמטיים של בע"מ 919/15 על נסיבות חייהם של משפחות עניות מורכב ביותר ויש לאמץ פתרונות יצירתיים. בסופו של דבר נקבע שהמזונות לא יוגדלו אך באופן חריג וזמני האם תוכל לקבל 950 שקל לחודש מתוך קצבת הנכות של אחד הבנים.
לבני הזוג לשעבר 5 ילדים, שתי בנות ושלושה בנים (בני 7-14). לאחר הפירוד הילדים גרו עם האם ונקבעו זמני שהות לאב, והוא חויב במזונות של 4,420 שקל.
זמן לא רב לאחר מכן ננקטו הליכי נזקקות וחלו שינויים בהסדרי ההורות. הבנות נותרו לגור עם האם ושלושת הבנים עברו לפנימייה בסמוך לאזור מגורי האב. בעקבות זאת, המזונות הופחתו ל-2,500 שקל בחודש. בהמשך עברו שניים מהבנים לגור עם האב.
לנוכח סירוב האם לקיים זמני שהות עם שניים משלושת הבנים מהמזונות הופחת סך של 1,000 שקל. במקביל מונתה לילדים אפוטרופוס לדין שפתחה עבור שניים מהם חסכונות אליהם הופקדו קצבאות הנכות שלהם (בסך 1,896 שקל לחודש כל אחד).
החל מאפריל 2020 חידשה האם את הקשר עם שני הבנים והם החלו לשהות עמה בסופ״ש לסירוגין ובחופשות. הבן הנוסף נשאר בפנימייה והוא שוהה רק עם האם בחופשות ובסופי שבוע.
בעקבות שינויים אלה הוגדלו המזונות ונפסקו מזונות זמניים של 2,250 שקל בחודש.
האם הגישה תביעה להגדלת קבועה של המזונות באמצעות עו״ד מאיה מרדכי כהן מטעם הלשכה לסיוע משפטי. היא טענה שהיא מארחת את כל הילדים בסופ"ש לסירוגין והמזונות לא יכולים להספיק לה.
האב, שיוצג על ידי עו״ד גלית בלאו בהרב מטעם הלשכה לסיוע משפטי, התנגד לשינוי. הוא טען כי גם הוא מארח את הבנות בסופ"ש לסירוגין ואף אחד לא משתתף בהוצאותיו.
העוני בהתגלמותו
השופט הבכיר אסף זגורי מבית המשפט למשפחה בנצרת כתב שהאם משתכרת 6,000 שקל בחודש, כאשר סכום זה מורכב מקצבת הבטחת הכנסה/מזונות וקצבת ילדים. האם מגדלת את 2 הבנות ובסופ"ש לסירוגין שוהים אצלה גם הבנים.
האב משתכר כ-9,300 שקל בחודש כאשר סכום זה מורכבת מקצבאות נכות/אבטלה וסיוע בשכר דירה. האב כאמור מגדל את 2 הבנים ובסופ"ש לסירוגין שוהים אצלו גם יתר הילדים.
בנסיבות אלה, מבחינה משפטית טהורה, יישום הלכת בע״מ 919/15 היה אמור להביא לדחיית התביעה להגדלת המזונות.
עם זאת, המצוקה והעוני ממש בו חיה האם הם קשים מנשוא ולא ניתן להתעלם מכך.
השופט הדגיש כי בתאים משפחתיים בעלי רקע סוציואקונומי בעשירון תחתון יש קושי רב ליישם את הלכת בע"מ 919/15 ו/או לערוך חישוב אריתמטי בדבר יחס הכנסות. במיוחד במקרים בהם מדובר בחלוקת זמנים דומה או שוויונית.
במקרים שכאלה יש לאמץ פתרונות יצירתיים שיאפשרו קיום צרכי הילדים בצד עמידת ההורים בחובותיהם הכספיים.
בנסיבות אלה קבע השופט שיש לאפשר לאם לקבל 950 שקל מתוך קצבת הנכות של הבן שמגורר בפנימייה למשך 3 שנים.
לא ניתן צו להוצאות.
- ב״כ התובעת: עו״ד מאיה מרדכי כהן מטעם הלשכה לסיוע משפטי
- ב״כ הנתבע: עו״ד גלית בלאו בהרב מטעם הלשכה לסיוע משפטי
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.