המציאות מלמדת שצוואה מפורטת ובהירה, המנסחת במדויק את רצונו האמיתי של המצווה ועומדת בדרישות החוק, עשויה למנוע מראש מלחמות ירושה. למה חשוב לערוך צוואה ואיך עושים את זה נכון?
עם מותו של אדם, מתעוררות במקרים רבים מחלוקות קשות בין יורשים, בין השאר ביחס לשאלה מי זכאי לרשת, כיצד יחולק העיזבון, מהם הנכסים הנכללים בעיזבון וכשרותן של פעולות שנעשו בעבר תוך שימוש בכספי המוריש או ברכושו.
קרבות בין יורשים והתכתשויות בבתי משפט, אינם הכרח המציאות, ואת מרביתן ניתן למנוע באמצעות צוואה ערוכה כדין, ברורה ומפורטת, הקובעת מה ייעשה ברכושו של הנפטר לאחר מותו מבלי להותיר מקום לספקות או לפרשנות.
במקרה שאין צוואה או שהצוואה נפסלה מסיבה כלשהי (למשל עקב השפעה בלתי הוגנת או אי כשירות פיזית/נפשית של המצווה), חוק הירושה קובע את ברירת המחדל שלפיה בן או בת הזוג וצאצאי המנוח זכאים לרשת אותו. החוק אף מרחיב את הזכאות לרשת לטובת צאצאים שנולדו למוריש עד 300 ימים לאחר מותו. מעבר לכך, הזכות לרשת מוקנית לאנשים נוספים מכוח הוראות חוק ספציפיות כמו למשל חוק הגנת הדייר והוראות המתייחסות לידועים בציבור.
יחד עם זאת ולמרות לשונו הברורה של החוק, ישנם מקרי גבול המחייבים התערבות משפטית בחלוקת העיזבון. כך למשל, במצבים בהם נעשה שימוש שלא כדין בכספי המוריש בעודו בחייו, מה שמחייב השבה של מה שנלקח שלא כדין לקופת העיזבון, או במקרים בהם המוריש קבע עשרות שנים קודם למותו הוראות הורשה ספציפיות בתוכניות ביטוח\גמל\פנסיה, אשר עשויות לגבור על הוראות הצוואה המאוחרת.
כשמדובר בקשישים או חולים התלויים באופן מוחלט בזולת, לעתים יורשים מנצליםלרעה את חולשתם או בעיותיהם הקוגניטיביות וחוסר ההבנה או את התלות שלהם במשפחתם. אגב כך הם מבצעים פעולות בחשבונותיהם או בנכסיהם, ולעיתים גם מובילים לחתימת צוואה לטובתם, על אף ניגוד האינטרסים. במצבים חמורים פעולות אלה ניתנות לביטול רטרואקטיבי ככל שאכן מוכח עושק או השפעה בלתי הוגנת על המוריש.
עריכת צוואה, פעולה פשוטה וזולה יחסית, אמנם לא מונעת את כל הבעיות האפשריות, אך היא מצמצמת את המחלוקות והסיכונים באופן משמעותי ביותר, ומאפשרת לאדם לקבוע בוודאות כיצד יחולק עזבונו, תוך מתן עדיפות לאנשים שהוא מוקיר ותוך בחינת מכלול ההוראות שניתנו בעבר, (כגון קביעת יורשים בפוליסות ביטוח). העיקרון הוא שאדם זכאי להוריש את רכושו כפי הבנתו ורצונו תוך העדפת יקיריו, ללא קשר לקרבה משפחתית.
על מנת שלא לכבול אדם לצוואה שערך בעבר, מאפשר החוק להחליף צוואה קיימת באחרת או לשנות את הוראותיה בכל עת ולקבוע בכל פעם מחדש את חלוקת העיזבון לפי ראות עיניו של המוריש.
חשוב לדעת שמתן הוראות בכל הנוגע לחלוקת זכויותיו ונכסיו של אדם לאחר מותו יכול להיעשות אך ורק בצוואה הערוכה כדין. חוק הירושה קובע מפורשות כי התחייבותו של אדם להוריש חלק מעיזבונו או נכסיו (אפילו בחוזה חתום), בטלה ומבוטלת ויורשיו יהיו זכאים להתעלם מהתחייבותו החוזית ככל שזו לא עוגנה במסמך שמהווה צוואה.
החוק מכיר במספר סוגי צוואות:
צוואה בכתב ידו של המוריש
כל אדם יכול לערוך צוואה בכתב ידו ובחתימתו, (אף ללא עדים). אולם צוואות בכתב יד וללא עדים, מעוררות כמעט תמיד בעיות הנובעות מכשלים בניסוח ומהעדר ידע באשר לדרישות החוק, והדבר גורר עימותים משפטיים ארוכים, יקרים ומתישים.
צוואה בפני עדים
צוואה בפני עדים מחייבת נוכחות שני עדים שאינם נהנים על פי הצוואה, המאשרים את חתימת המוריש והבנתו את תוכן הצוואה. ואולם עדיין בעיית ניסוח הצוואה, תוכנה, ראיית מכלול הפרמטרים החשובים למוריש והבאתם לידי ביטוי מדוייק, נותרת בעינה ומחייבת טיפול מקצועי ומיומן.
צוואה בפני רשות
ניתן להפקיד צוואה בפני רשות (בית משפט\נוטריון) אולם חשיבות ניסוחה ועריכתה המקצועית, ממשיכה להיות קרדינלית גם כאן.
ישנן דרכים נוספות לעריכת צוואה, (כגון צוואה בעל פה של אדם גוסס הכפופה לתנאים שונים) אולם אלה נדירות יותר.
תקיפת כשרותה של צוואה
בחלק ניכר מהמקרים בהם צוואה יוצרת אי שיוויון בין יורשים, יש נטייה לתקוף את כשרות ותקפות הצוואה. העילות הנפוצות הן, מצבו הרפואי\קוגניטיבי וגמירות דעתו של המצווה, השפעה בלתי הוגנת, כפייה ועושק, ניצול חולשתו או תלותו של המצווה, מעורבותם של יורשים או מי מטעמם בהטיית הצוואה, אי בהירות בניסוח או ניסוח לקוי הקובע הסדרים שאינם ״סוגרים״ את הצוואה מכל קצותיה, הנכסים הנכללים בצוואה, הוראות סותרות בפוליסות קרנות וכיו"ב.
עריכת צוואה ראויה היא עניין לעורכי דין המתמחים בנושא ומסוגלים לנתח את מכלול השיקולים, לרדת לאומד דעתו של המוריש, להמליץ על תכנון מס מוקדם (שמהווה מרכיב חשוב בקביעת תוכן הצוואה) ולבחון השלכות של פוליסות קודמות, הסכמי יחסי ממון וקיומם של נכסים שלא ניתן להורישם בצוואה (כגון זכויות של דיירות מוגנת). התוצאה היא ניסוח צוואה ברורה מדויקת והרמטית המונעת סכסוכי יורשים וכשלים אחרים.
* עורך דין אבי עומר עוסק בצוואות וירושות
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.