תיקון 5 לתמ"א 35 נועד לתת מענה לגידול הדמוגרפי בישראל. הוא גם עשוי לשמש כפתרון מיידי לפליטים אבל חשוב ליישם אותו בתבונה כדי שהנזק לא יעלה על התועלת
מדינת ישראל נמצאת במציאות מורכבת מבחינות רבות ומגוונות מאז ה-7 לאוקטובר 2023, מציאות שבין היתר כפתה על אוכלוסיות שלמות מהדרום ומהצפון להפוך לפליטים בארצם. אלפי משפחות נאלצו לעזוב את בתיהן ולעבור להתגורר באזורים אחרים, בעיקר במרכז הארץ, והכל מתוך אמונה שבמרכז בטוח יותר, ניתן לנהל בו שגרת חיים בריאה, והחינוך מנוהל בצורה יעילה ורציפה כך שבמרכז הייאוש נעשה יותר נוח.
במקביל, במקרה או שלא במקרה, תיקון 5 לתמ"א 35 עלה שוב לדיון. בתמ"א 35 נקבעה מאז שנת 2005 מגבלת צפיפות במרחב הכפרי כולו בכל רחבי הארץ, לרבות באזורי הדרום והצפון. בתיקון הנוכחי מבקשים למעשה להחיל את המגמה הרווחת בשנים האחרונות: לאפשר ציפוף במטרה לתת מענה לגידול בדמוגרפיה.
מבחינה תיאורטית, ציפוף הבנייה באזור המרכז יכול לתת מענה לגידול הנוכחי שנובע ממלחמת חרבות ברזל. ואולם, אם השלטון לא ידע לאפשר את מימוש הצפיפות בזמן סביר יהיה זה כמו לרשום על הקרח, שכן הגיוני שתוך שנה או שנתיים הדרום והצפון יחזרו להיות מאוישים כבעבר. אם לא ניתן יהיה לממש את הגדלת הצפיפות במרכז באופן מיידי – לא יהיה בכך שום פתרון לפליטים בארצנו.
יחד עם זאת, ככל שניתן יהיה לאפשר חיים בטוחים בדרום ובצפון עם השקעה נכונה ברווחה ובחינוך ומקורות תעסוקה, אזי ניתן יהיה להחזיר את האוכלוסייה שנפלטה מהדרום ומהצפון לביתה ואף להגדיל וליישם את הגדלת הצפיפות דווקא באזורים אלו.
הדיונים המתקיימים כיום לגבי תיקון 5 לתמ"א 35 הם למעשה הדיונים החשובים ביותר שהתקיימו בתקופה האחרונה בקשר לעתיד המרחב הכפרי. ואכן, ראשי רשויות שתושביהן יקרים להם נכחו בדיונים אלה וטרחו לשים בהם דגש על טובת הרשות שאת תושביה הם משרתים.
ואולם, חשוב להבין כי להגדלת יחידות הדיור באזורים כפריים יש השלכות, ועלולות להיווצר כתוצאה מכך מספר בעיות:
פגיעה בפריפריה – אזורי הפריפריה מתקשים למשוך אליהם אוכלוסיות וקיימת הגירה שלילית. מתן אפשרות לעבור לאזורים כפריים במרכז עשוי לפגוע עוד יותר בפריפריה ולהפוך אותה לשממה.
פגיעה בטבע – המרחבים הירוקים שעוד נשארו באזורים כפריים יצומצמו ויהפכו למקומות מגורים, ובכך גם מעט המרחבים הקיימים היום להנאה וטיול – ייעלמו.
פגיעה בצביון הכפרי – צמצום האזורים הכפריים עלול לפגוע במרקם הכפרי של הקיבוצים והמושבים ולהגדיל את הפערים בין האוכלוסיות כך שמחד, הקיבוצים והמושבים יתעשרו בעקבות הפיכת שטחים חקלאים לשטחי בנייה ומאידך, החיזוק שלהם יהיה על חשבון אוכלוסיות אחרות שקרובות גאוגרפית והן ייחלשו.
פגיעה בסביבה ובאקלים - הגידול במספר האזרחים בישראל הוא המהיר במדינות ה-OECD ואחד הגבוהים בעולם כולו. השילוב בין אוריינטציה זו לבין אוריינטציות האקלים מייצרת מחסור חמור בשטח פתוח בישראל. המשמעות היא שישראל חייבת להכיר במרחב הפתוח הגאוגרפי כמשאב במחסור, ולהתייעל בשימוש בו ובתחזוק שלו.
לסיכום, תיקון 5 לתמ"א 35 הוא מהחשובים ביותר בעת הנוכחית. הגדלת הצפיפות היא לא רעיון ולא בעיה, אלא פתרון. עם זאת, כדי שהפתרון לא יהפוך לבעיה בפני עצמה יש ליישמו ולבצעו בשיקול דעת ובשום שכל.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.