המנוחה כבר הספיקה להתקבל ללימודי דוקטורט בארה"ב לפני שגופה נכנע למחלה בגיל 23. פוסט מיומן המחלה שניהלו הוריה בפייסבוק סייע להם עם בקשתם
בצעד דרמטי אישר לאחרונה בית המשפט למשפחה בפתח תקווה להורי צעירה שנפטרה מסרטן, לתרום את הביציות שלה לאישה אחרת. במוקד החלטת השופטת הילה מלר-שלו ניצב פוסט מ"יומן המחלה" שניהלו הורי המנוחה בפייסבוק טרם מותה, בו נרשם שבתם מעוניינת לתרום את הביציות שלה לאישה חשוכת ילדים אם תמות, וכי יהיה זה בעיניה "הדבר הנפלא ביותר".
בדצמבר 2020 חרב עולמם של התובעים ובתם. הם התבשרו שהאחרונה – צעירה ברוכת כשרונות – חולה בסרטן בלב, וכי המחלה נמצאת בשלב מתקדם. יממה בלבד אחרי הבשורה המרה פנו הצעירה ואביה למחלקה לשימור פריון במרכז הרפואי "רבין" (בילינסון), על מנת לשאוב ביציות מגופה בטרם תתחיל לקבל כימותרפיה.
במצב שנוצר ניהלה הצעירה את שגרת חייה במקביל לטיפולי הכימותרפיה וההקרנות. היא עבדה, פרסמה מחקרים בתחום התמחותה, מתמטיקה, ואפילו התקבלה ללימודים במסלול ישיר לתואר דוקטור באחת האוניברסיטאות היוקרתיות בארצות הברית. למרות זאת, ולאחר מאבק עיקש והירואי שניהלה, התפשט הסרטן בגופה של הצעירה ובמרץ 2022 היא נפטרה. בת 23 בלבד הייתה במותה.
בתביעה שהוגשה לבית המשפט בספטמבר אשתקד עתרו הורי המנוחה לעשות שימוש בביציות של בתם, בדרך של תרומתן לאחרת. הם הבהירו שברור להם כי הנתרמת תוכר כאם הילוד, וכי לא יהיה להם מעמד משפטי כלשהו ביחס אליו, כאשר כל חפצם ומאודם הוא במילוי רצון בתם – לתרום את ביציותיה אחרי מותה.
הנתבעת בהליך, היועצת המשפטית לממשלה, לא התנגדה לבקשה והותירה את ההכרעה בה לשיקול דעתו של בית המשפט.
"החסד האחרון לבתי"
השופטת מלר-שלו הסבירה שנכון להיום לא קיימת חקיקה ראשית המסדירה את אופן השימוש בביצית לאחר פטירה, וכי בנסיבות אלה יש להקיש מהפסיקה העוסקת בשימוש בזרע של נפטר: כלומר, יש לברר מה היה רצונה האחרון של המנוחה בקשר לנעשה בביציות שלה אחרי מותה.
מסקנת השופטת הייתה שהמנוחה רצתה לתרום את הביציות שלה במקרה שתמות, לאישה המתקשה בהבאת ילדים. כך עלה מפוסט בפייסבוק מנובמבר 2021, אותו הציגו התובעים כחלק מ"יומן המחלה" שניהלו עבור בתם.
במסגרת אותו פוסט נשאלה המנוחה על ידי אמה "אם יקרה הרע מכל – תרצי שניקח את הביציות שלך וניתן למישהי לשאת אותן ברחמה, ושיהיה לנו נכד שהוא המשך גנטי שלך?". המנוחה השיבה: "אם תדעי שיש אישה שמתקשה לייצר ביציות בעצמה, או זוג חשוך ילדים, והביציות שלי יכולות לסייע להם להיות הורים – אז זה יהיה הדבר הנפלא ביותר. תני להם את הביציות שלי, אני בעד".
"הנה כי כן", כתבה השופטת, "מדבריה של המנוחה עצמה, ובמישרין לסוגיה העומדת על המדוכה, עולה רצונה הבהיר והצלול – כי לדידה תרומת ביציותיה לאחר פטירתה 'לאישה שמתקשה לייצר ביציות בעצמה או זוג חשוך ילדים' – יהא מבחינתה 'הדבר הנפלא ביותר'".
בתוך כך האם הבהירה במהלך המשפט, כי הגם שבמסגרת הפוסט היא הביעה משאלה להיות סבתא לנכד מבתה האהובה, בפועל היא לא מצפה שתהיה לה זיקה משפטית כלשהי ביחס לתינוק שייוולד, וכי עניינה הבלעדי הוא במימוש רצון בתה ובעשיית "החסד האחרון שהיא יכולה לעשות איתה ועם הזיכרון שלה", כלשונה.
בנסיבות אלה, ובהתחשב בעמדת היועצת המשפטית לממשלה, התירה השופטת לתובעים לתרום את הביציות של בתם למישהי הזקוקה לכך, בהתאם למשאלתה האחרונה. השופטת חתמה את פסק דינה בהבעת תנחומים כנים לתובעים על האובדן הכבד שחוו, ובתקווה לבשורות טובות בהמשך הדרך.
- ב"כ התובעים: עו"ד ויקטוריה גלפנד, עו"ד דפנה כהן סטאו ועו"ד בת חן גרינבלט
- ב"כ הנתבעת: עו"ד ענת בינדר-גלעדי ועו"ד דניאל יואלי טייטלמן
לפסק הדין המלא בתיק תמ"ש 54581-09-23
עו"ד עדי חן
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.