תיקון חדש קובע כי כנגד צרכני קנאביס שנתפסו בפעם הראשונה או השנייה עם כמות סם קטנה לא ייפתח תיק פלילי והם יהיו צפויים לקנס. איך ישפיע התיקון על הצרכן הביתי?
לפני מספר ימים (1 לאפריל 2019) נכנס לתוקפו תיקון חדש לפקודת הסמים. התיקון, שזכה לכינויים "אי הפללה באחריות" ו-"חוק הקנסות", הוא למעשה שינוי במדיניות האכיפה וההעמדה לדין כלפי מי שנתפס מחזיק או משתמש בקנאביס לצריכתו העצמית.
עד כה, אדם בגיר שהיה נתפס מחזיק או עושה שימוש בקנאביס לצריכה עצמית היה צפוי לפתיחת תיק פלילי במשטרה, שלעיתים אף היה מגיע לכדי הגשת כתב אישום וניהול הליך פלילי. לאחר כניסתו לתוקף של התיקון, אם אדם נתפס כשהוא מבצע עבירה זו בפעם הראשונה או השנייה, יוטלו עליו קנסות מנהליים בלבד.
חשוב לציין שלא מדובר בחקיקה קבועה אלה בעצם בהוראת שעה שהתוקף שלה הוא לשלוש שנים בלבד. בסיומן, תתבצע בחינה נוספת של שינוי המדיניות וייתכן שתוקפה של הוראת השעה יוארך למספר שנים נוספות או שיוחלט על הכנסת השינוי באופן קבוע בחקיקה מוסדרת (קיימת גם אפשרות ללגליזציה מלאה של הקנאביס, מה שכמובן ייתר את הוראת החוק).
רישום נפרד
במסגרת התיקון, אותו יזם השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, בשלוש השנים הקרובות (לפחות) מי שייתפס בפעם הראשונה בעבירה של החזקה או שימוש בקנאביס לצריכה עצמית יוטל עליו קנס בסכום של 1,000 שקל. במקרה של עבירה שנייה בתוך פרק זמן של חמש שנים יוטל כפל קנס, 2,000 שקל.
חשוב מאד לציין שהתיקון לחוק למעשה לא חל על כלל האזרחים במדינה. כך למשל, הוא אינו חל על קטינים (מי שבמועד ביצוע העבירה היה מתחת לגיל 18), חיילים, או מי שביצע את העבירה כשהוא אסיר.
בדומה, התיקון לא יחול על מי שהורשע בחמש השנים שקדמו לביצוע העבירה בעבירה מסוג פשע, עבירה שהעונש הקבוע בצידה הוא לא פחות משלוש שנות מאסר. ההתייחסות היא לעצם ההרשעה בעבירה עצמה. כלומר, גם אם לא הוטל בסופו של ההליך המשפטי אף לא יום אחד של מאסר וגם אם ההליך המשפטי הסתיים בעונשים של מאסר מותנה או תשלום קנס, עדיין לא תהיה תחולה לתיקון המקל.
עוד הוחלט כי רישום הקנסות יעשה במרשם נפרד מהמרשם הפלילי, מתוך כוונה לייחד את ההליך. בשל כך פעלה המשטרה להקמתה של מערכת משטרתית ייעודית אך ורק לצורך אכיפת התיקון לחוק. מדובר בשינוי דרמטי לעומת המצב הקודם בו חקירתו של אדם במשטרה בחשד לביצוע עבירה שעניינה החזקה או שימוש בקנאביס לצריכה עצמית לוותה בפתיחת תיק פלילי שגם אם נסגר ללא הגשת כתב אישום, היה נרשם במרשם המשטרתי הפלילי של אותו האזרח.
דף חדש – אבל לא לכולם
על פי התיקון, בכדי להחליט האם מדובר בעבירה ראשונה או שנייה לצורך הטלת הקנס המנהלי, לא יילקחו בחשבון תיקי החזקה ושימוש קודמים שנסגרו או שלא הוגש בהם כתב אישום טרם כניסת התיקון לתוקף. בהתאם, מאגר מרשם הקנסות החדש אינו מכיל מידע אודות אנשים שנתפסו עם קנאביס לשימוש עצמי ולא הוגש נגדם כתב אישום.
לעומת זאת, לצורך הטלת הקנס כן ניתן יהיה לקחת בחשבון תיקים בהם הוגש לבית המשפט כתב אישום, גם אם ההליך הפלילי והסתיים ב"אי הרשעה", נסגר בהליך של הסדר מותנה או אם הוחלט על עיכוב ההליך הפלילי.
איך זה יעבוד בפועל?
על פי התיקון, כשלשוטר ישנו חשד סביר כי אדם ביצע עבירה של החזקה או שימוש בקנאביס לצריכה עצמית הוא יכול למסור לאותו אדם את הודעת הקנס.
הנקנס יכול לבחור אם לשלם את הקנס בתוך פרק זמן של 60 ימים או להגיש בקשה לביטול הקנס תוך 30 ימים. יש לזכור כי הגשת בקשה לביטול הקנס אינה דוחה את מועד תשלום הקנס ואי תשלום הקנס במועד הוא למעשה הודאה בביצוע העבירה.
הנקנס רשאי כאמור להגיש בקשה להישפט תוך 30 ימים. אולם, במידה שבית המשפט יחליט בסופו של ההליך לקבוע כי אותו נקנס ביצע את העבירה, יושת עליו קנס בסכום הגבוה לפחות פי שלוש מהקנס המקורי. בית המשפט רשאי גם להשית על נקנס שבחר לנהל הליך משפטי תשלום הוצאות משפט אם הוא סבור כי ניהול ההליך היה בחוסר תום לב או תוך הכבדה שלא לצורך על ההליך בבית המשפט.
* עו״ד נדב גרינולד עוסק בדין הפלילי
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.