אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> קרקע נמכרה פעמיים: מי הרוכש שיזכה לרשום אותה על שמו?

קרקע נמכרה פעמיים: מי הרוכש שיזכה לרשום אותה על שמו?

מאת: עו"ד רן שייביץ | תאריך פרסום : 06/02/2018 17:03:00 | גרסת הדפסה

עורך דין מקרקעין, קרקע בסח׳נין נמכרה פעמיים – מי הרוכש שיזכה לרשום אותה על שמו? אילוסטרציה: bacho12345, www.123rf.com

בית המשפט המחוזי דן לאחרונה ב״תאונה משפטית״ של מכירת אותה קרקע לשני אנשים שונים. הרוכשת הראשונה בזמן זכתה אף שלא רשמה הערת אזהרה לטובתה מיד לאחר העסקה.

ב-2013 רכשה אישה שטח אדמה בסח׳נין. שנה וחצי לאחר מכן מכר אותה הבעלים המקורי לאדם אחר, שרשם הערת אזהרה על שמו. במחלוקת בין השניים הכריעה השופטת עפרה נחמיאס לטובת האישה, על אף מחדלה באי רישום העסקה, לאחר שקבעה שהרוכש השני ידע על העסקה הראשונה.

בתביעה שהוגשה ב-2015 סיפרה התובעת כי שנתיים קודם לכן חתמה על הסכם בו רכשה שטח של 965 מ״ר באדמות סח׳נין מהנתבע. היא שילמה את מלוא התמורה והמיסים אך כחודש לפני הגשת התביעה פנתה לרשום הערת אזהרה לטובתה וגילתה שב-2014 נמכרה הקרקע לאדם אחר, שרשם הערת אזהרה על שמו.

התובעת ביקשה מבית המשפט לקבוע שהיא הבעלים של הקרקע ולא הרוכש השני. לטענתה, היא גידרה את השטח ונטעה בו עצי זית ופרי ללא כל הסתייגות מצד הנתבעים ולא יכול להיות ספק שהרוכש השני ידע על העסקה שלה.

לדבריה, המוכר והרוכש השני פעלו בחוסר תום לב וניצלו את העובדה שהיא לא רשמה הערת אזהרה מיד עם ביצוע העסקה שלה.

הנתבעים טענו מנגד כי רק לאחר פניית התובעת התחוור להם שבשל חוסר תשומת לב וטעות בתום לב נחתמו שני ההסכמים המנוגדים. לטענתם, הרוכש השני אינו אחראי לטעות והוא זכאי להירשם כבעל החלקה מאחר שלפני ביצוע העסקה בדק את הנסח בלשכת רישום המקרקעין ומצא שאין עליה כל מגבלה.

הם הוסיפו כי התובעת היא האחראית למצבה לנוכח מחדלה באי רישום העסקה משך שנים.

״מסך הרישום״

השופטת עפרה נחמיאס מבית המשפט המחוזי בחיפה הבהירה שלפי חוק המקרקעין בתחרות בין שתי עסקאות נוגדות עדיפה זכותו של בעל העסקה הראשון בזמן, אלא אם כן בעל העסקה השני פעל בתום לב ובתמורה והעסקה שלו הסתיימה ברישום.

במקרה זה קבעה השופטת שאף שזכויות הרוכש השני הושלמו ברישום, אין לו עדיפות על פני התובעת מאחר שפעל בחוסר תום לב. לדבריה, הרוכש הודה בחקירתו שידע על העסקה של התובעת בטרם חתם על העסקה שלו וגם לא הוכיח שבדק את נסח הרישום והסתמך עליו בטרם ביצוע העסקה.

בהקשר זה ציינה השופטת שבכל מקרה לפי הפסיקה מי שמבצע עסקה במקרקעין נדרש להביט אל מעבר ל״מסך הרישום״ שכן המרשם לא מחסן מפני כלל הסיכונים שעשויים להתממש בעסקאות מסוג זה.

השופטת קבעה שבנסיבות בהן הרוכש השני ידע שהתובעת רכשה מהבעלים המקורי כדונם וחצי מהחלקה הוא יכול היה לדעת שאין בידי הבעלים המקורי זכויות מספיקות בשטח כדי להתקשר עמו בעסקה.

לדבריה, הייתה צריכה להידלק אצל הרוכש השני ״נורת אזהרה״ והתנהלותו התאפיינה בעצימת עיניים.  אי רישום הערת אזהרה על ידי התובעת אינה הגורם לתאונה המשפטית, סיכמה.

בסופו של דבר קיבלה השופטת את התביעה וקבעה שהרישום על שם הנתבע יבוטל ויועבר לתובעת.

הנתבעים חויבו בהוצאות ושכ״ט עו״ד בסך 9,000 שקל.

  • שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד רן שייביץ עוסק/ת ב- מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ