אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני חוזים >> הונאה בהלוואה: איבד 1.2 מיליון ש' בתרגיל עוקץ וזכה בתביעה

הונאה בהלוואה: איבד 1.2 מיליון ש' בתרגיל עוקץ וזכה בתביעה

מאת: מערכת פסקדין | תאריך פרסום : 20/11/2024 11:59:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Jakub Żerdzicki, Unsplash

איש עסקים שמשמש גם כרב מועצה התפתה להלוות סכום עתק לאישה שכלל לא פגש, דרך מתווכים. בהמשך התברר כי נפל קורבן להונאה מתוחכמת. בית המשפט הטיל אחריות רחבה על המעורבים

פסק דין שניתן לאחרונה בבית משפט השלום בראשון לציון חושף סיפור מרמה חמור, שבמרכזו איש עסקים שאיבד למעלה ממיליון שקלים בעסקת הלוואה מפוקפקת. התובע העביר את הכספים דרך מתווך. הוא סבר כי מדובר בהלוואה לאישה שאחיה הסתבך בשוק האפור. בהמשך התברר כי הכספים נעלמו וכי משכנתה שנרשמה לכאורה על נכס של האישה היא מזויפת. בית המשפט הטיל אחריות רחבה על שלושת המעורבים המרכזיים, ואחריות חלקית על עורך הדין שייצג את התובע באותה עסקה. 

המקרה התרחש בשנת 2018, כאשר איש העסקים נפגש עם מתווך עסקי שהציג בפניו הזדמנות לעשות רווחים מריביות בעסקת הלוואה.

בתביעה שהגיש איש העסקים באמצעות עו"ד איתמר כץ, הוא סיפר שהמתווך טען בפניו כי מדובר בהלוואה שנועדה לסייע לאישה לפרוע חובות של קרוב משפחתה בשוק האפור. לפגישה הצטרף נתבע נוסף, עורך דין, שהציג את עצמו כבא כוחה של האישה באמצעות ייפוי כוח. 

בהתחלה סוכם בין הצדדים על הלוואה בסך 900,000 שקל ואיש העסקים העביר למתווך שיקים בסכום הזה. בהמשך, השתכנע להגדיל את ההלוואה והעביר שיקים נוספים, עד שהסכום הכולל הגיע לכ-1.2 מיליון שקל.

לשם הבטחת ההלוואה, הציגו המתווך ועורך הדין רישום של משכנתה לכאורה שנרשמה על קרקע שבבעלות האישה. ואולם, זמן קצר לאחר השלמת העסקה התברר כי כל המסמכים – מהסכם ההלוואה ועד ייפוי הכוח – זויפו. עוד התברר שהאישה עצמה נפלה קורבן לתרמית וכלל לא הייתה מודעת למתרחש.

התובע נותר ללא כספו, ללא המשכנתה וללא כל בטוחה אחרת. הוא תבע את כלל הגורמים שנטלו חלק בדבר אך בהמשך מחק את התביעה נגד האישה לאחר שהתברר שגם היא הייתה קורבן למעשים. 

עורך הדין, שיוצג על ידי עוה"ד יפרח וסולומון, הכחיש את הטענות נגדו. הוא טען כי אינו מכיר את אותה אישה שעבורה נערכה העסקה וכי השיקים שמסר התובע לא הגיעו לידיו. 

המתווך, שהיה מיוצג בתחילת המשפט, נעלם בהמשך ולא התייצב לדיונים. 

סימני אזהרה

השופט מוטי פירר פסק כי האחריות נופלת על מספר גורמים שפעלו ברשלנות או במרמה ישירה. הוא ציין במיוחד את חלקו של המתווך, שיזם וניהל את העסקה, ואת עורך הדין שהציג עצמו כמייצג של האישה והחתים את התובע על הסכם ההלוואה.

השופט קבע כי מדובר במעשה מרמה מתוחכם. הוא מצא כי עורך הדין שיתף פעולה באופן מודע עם המתווך, תוך שהוא מציג מצגי שווא וחותם על מסמכים מזויפים. עורך דינו של איש העסקים, שייצג אותו בעסקה, נמצא רשלן בכך שלא ערך בדיקות מספיקות טרם ביצוע העסקה חרף סימני אזהרה ברורים ואף לא טרח להתקשר לאישה שעבורה נלקחה ההלוואה.

בפסק הדין קבע השופט כי המתווך, עורך הדין שהתחזה לבא כוחה של האישה ואדם נוסף שפעל בשליחות המתווך, יישאו באחריות המלאה להחזיר לתובע את מלוא הסכום כולל הוצאות משפט בסך 40,000 שקל ושכר טרחת עו"ד בסך 70,000 שקל.

מתוך סכום זה, עורך הדין שייצג את התובע בעסקה חויב ב-510,000 שקל בתוספת הוצאות בסך 16,000 שקל ובשכ"ט עו"ד בסך 35,000 שקל.

לפסק הדין המלא בתיק 38087-07-20

  • ב"כ התובע: עו"ד איתמר כץ
  • ב"כ נתבע 3: עו"ד י. יפרח, עו"ד ע. סולומון
  • ב"כ נתבעת 4: עו"ד א.נ. כאהן
  • ב"כ נתבע 8: עו"ד ל. דובדבני
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני חוזים באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני חוזים

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ