כ-8 שנים לאחר שהשוטר ירון מואס תקף את החייל על לא עוול בכפו, חויבו המשטרה והשוטר לפצות את החייל על עגמת הנפש שנגרמה לו.
עוד מפגש תוקפני ומשפיל עם שוטר: שופטת בית משפט השלום בתל-אביב יעל הניג קבעה כי המדינה אחראית למעשיו של השוטר ירון מואס, שבשנת 2009 תקף ועצר צעיר אתיופי סתם כך בלי סיבה. המדינה ומואס חויבו לשלם לצעיר פיצוי של 28,000 שקל.
בספטמבר 2009, במהלך סיור בתל-אביב, הבחין מואס בקבוצת צעירים המשתייכים לעדה האתיופית וביקש מהם להזדהות. אחת הבחורות מהקבוצה שאלה מדוע פנה דווקא אליהם, והוא ענה לה "סתמי ת'פה".
צעיר אחר, שהעיר לשוטר על סגנון דיבורו, זכה בתגובה לשתי סטירות. אם לא די בכך מואס אזק אותו, דחף אותו לניידת ושלח אותו למעצר של 4 שעות על סמך דו"ח פעולה שקרי.
בשנת 2011 מואס הורשע בעקבות האירוע בתקיפה ובשיבוש הליכי משפט במסגרת הסדר טיעון, ולאחר ערעור של מח"ש נגזרו עליו חודשיים עבודות שירות בפועל ו-4,000 שקל פיצוי למתלונן.
בתביעה נזיקית שהגיש הצעיר לאחר מכן נגד מואס והמשטרה, הוא הסתמך על ממצאי ההליך הפלילי וטען כי כל האירוע נבע מגזענות מובהקת כלפי אתיופים. התובע הצעיר למד על גזענותו של מואס, בין היתר, מכך שבעת הדיווח על המעצר אמר: "עצרתי אתיופי על תקיפת שוטר".
המדינה סירבה לקבל אחריות על מעשיו של מואס וטענה כי מדובר ב"אלימות סתמית וחסרת קשר" אך לא חמורה, וכי מואס פעל על דעת עצמו. מכל מקום נטען כי המשטרה הוקיעה את מעשיו בכך שהגישה נגדו כתב אישום ואף הגישה ערעור כדי להחמיר את עונשו.
מואס מצדו טען שפנה לחבורתו של התובע בעקבות "דיווח צוות סמוי על התנהגות חריגה של קבוצת צעירים" ובניגוד להודאתו בהליך הפלילי הכחיש שתקף אותו ואף העז לטעון שהתובע הוא זה שתקף.
מפגש תוקפני ומשפיל
בפסק הדין שניתן באחרונה, 8 שנים אחרי האירוע, השופטת יעל הניג דחתה את נסיונות המדינה ומואס לחמוק מאחריותם למקרה החמור.
השופטת קבעה כי טענותיו של מואס לא מתיישבות עם ממצאי ההליך הפלילי ואף "לא שרדו את החקירה הנגדית". עם זאת השופטת ציינה כי לא הוכח שמואס פעל ממניעים גזעניים שכן לשיטתה, השימוש במילה "אתיופי" כשלעצמו אינו נושא קונוטציה שלילית.
באשר לאחריות המדינה השופטת הדגישה ש-"העובדה שהמדינה הגישה כתב אישום נגד השוטר מלמדת שהיא אינה מסכימה עם דרכיו, אך אינה פוטרת אותה מאחריותה כלפי התובע". השופטת הבהירה שלמדינה יש אחריות על מעשי שוטריה ללא קשר לרמת האלימות בה הם נוקטים.
בעניין זה השופטת ציינה כי על אף שהפגיעה הפיזית בתובע הסתכמה בשתי סטירות יש להתייחס אליה בחומרה לנוכח העובדה שהאחראי לה הוא איש חוק.
השופטת הוסיפה כי התובע היה ועודנו איש נורמטיבי, שדבר בחייו לא הכינו למפגש תוקפני ומשפיל עם המשטרה, ופסקה לו פיצוי של 28 אלף שקל שמתוכם יקוזזו 4,000 שקל שכבר קיבל במסגרת ההליך הפלילי. מואס יישא ב-10,000 שקל מהסכום באופן אישי.
- ב"כ התובע:עו"ד טלי דג'ין
- ב"כ המדינה:עו"ד מאיה חדד
- השוטר, ירון מואס, ייצג את עצמו
פליקס פרטוק משרד עורכי דין
עוסק/ת ב-
נזקי גוף ותאונות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.