אף שנקבע שעוד מוקדם מדי להכריז על ניכור הורי נמתחה ביקורת על האב, שלא דיווח על המצב למרות הפרת הסדרי השהות. האב חויב לגרום לבתו להיפגש עם אמה ולקחת אותה בהקדם לטיפול פסיכיאטרי
בהחלטה שניתנה לאחרונה בבקשה שהגישה אם לחידוש הקשר עם בתה בת ה-14.5 שברחה לבית אביה בתחילת משבר הקורונה, קבע השופט ארז שני מבית המשפט למשפחה בתל-אביב שעוד מוקדם מדי לקבוע שמדובר בניכור הורי. בשלב זה ביקש השופט להיפגש עם הנערה ביחידות תוך שמתח ביקורת על האב, שלא דיווח על מעשיה לבית המשפט ולרשויות הרווחה אף שהמשמורת נקבעה אצל האם והיא נמצאת במצב נפשי קשה. השופט הורה לאב לקחת את בתו באופן מיידי לטיפול פסיכיאטרי ולוודא שהיא נפגשת עם אמא שלה ביחידות פעמיים-שלוש עד לדיון הבא.
הנערה אובחנה עם דיכאון וחרדות ברמה גבוהה ובעבר השמיעה איומי התאבדות. לפני מספר חודשים היא עזבה את בית האם ועברה לגור אצל סבתה (אם האם), ובמרץ האחרון, עם פרוץ משבר הקורונה, ברחה לאביה.
למרות זאת, האב לא דיווח לבית המשפט או לרשויות הרווחה על המצב תוך הפרת הסדר המשמורת. בבקשה שהגישה האם כעת היא טענה שמזה כחודשיים שורר בינה לבין הילדה נתק והאשימה את האב בכך שהוא גורם לניכור הורי קשה.
האב טען לעומת זאת, שבתו הופיעה בביתו והודיעה שלא תחזור לאמה, והוא לא ידע מה לעשות. בנוסף העלה האב טענות קשות כלפי האם שלדבריו נקטה כלפי בתו באלימות.
זקוקה לחיבוק
השופט ארז שני קבע כי בשלב הזה עוד מוקדם מדי לקבוע שמדובר בניכור הורי אך אין ספק שהמצב מחייב התערבות, בפרט לנוכח המצוקה הרגשית הקשה של הילדה. בעניין הזה ציין השופט כי מוטב היה לו האם פנתה לעזרה מוקדם בהרבה - כשהילדה עברה לגור אצל הסבתא.
בתוך כך הוא מתח ביקורת על התנהלות האב והבהיר כי היה עליו "לרוץ" לבית המשפט ולשירותי הרווחה מיד כשהילדה הגיעה אליו. "הורה לא יכול "לשמש 'עיר מקלט' לקטין בלא היתר מבית המשפט ושלא אגב זמני השהות שנועדו לו", הבהיר.
באשר לטענות האלימות קבע השופט כי כרגע אין בפניו ראיה אובייקטיבית שתומכת בטענות האב, ונראה כי הוא דן את האם לכף חובה. השופט הבהיר כי הילדה זקוקה לשני הוריה והיעדר הקשר בינה לבין האם מדאיג מאוד עשוי לגרור החמרה במצבה הנפשי.
עוד סירב השופט להיענות לדרישת האב להמתין עם ההחלטה עד לקבלת חוות דעת מגורמי ברווחה תוך שהזכיר כי שבמדינת ישראל לוקח זמן רב עד שמתקבל תסקיר מה גם ששירותי הרווחה כבר הצהירו על עומס ומחסור בכוח אדם.
עם זאת, השופט דחה את בקשת האם להורות על החזרת הילדה לביתה בכפייה, תוך התעלמות מהרצונות שלה.
בשלב הזה לפיכך הוא ביקש לפגוש בה בעצמו והורה על מינוי אפוטרופוס לדין שייצג את רצונותיה בבית המשפט. בנוסף, הוא חייב את האב לפנות עם הילדה לאלתר לטיפול פסיכיאטרי ולגרום לה להיפגש עם אמה פעמיים-שלוש עד לדיון הבא.
"צריך האב, אולי גם הקטינה, להבין כי הורה המחזיק בקטין אינו יכול לתמוך בשום צורה ודרך בנתק בין קטין לבין הורהו וכי מסר שאין עמו תוצאה בבחינת 'אחד בפה ואחד בלב' לא יתקבל", כתב לקראת סיום. לבסוף ביקש השופט מהאם להיות קשובה לבתה שזקוקה כעת להכלה וחיבוק.
עו"ד שירי מלכה
עוסק/ת ב-
ניכור הורי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.