אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> שמונה ילדים, משק אחד: סכסוך ירושה בין אחים הוכרע בביהמ"ש

שמונה ילדים, משק אחד: סכסוך ירושה בין אחים הוכרע בביהמ"ש

מאת: עו"ד ורדה חקלאי | תאריך פרסום : 31/05/2023 09:54:00 | גרסת הדפסה

עו״ד ורדה חקלאי (אילוסטרציה חיצונית: Gabriel Jimenez, Unsplash)

אב לשמונה הותיר משק במושב שבו גרים ארבעה מהילדים. בית המשפט קיבל את טענת אחד האחים כי האב התכוון שהוא יירש את המשק ויפצה את אחיו

השופט עובד אליאס פסק לאחרונה במחלוקת בין שמונה אחים בנוגע לגורל המשק שהותיר אביהם המנוח. התובע, אחד הבנים, טען כי הוא הבן הממשיך ולחילופין הבן "המוכן ומסוגל" לקיים את המשק. יתר האחים דחו את הטענה וטענו כי לתובע אין כל יתרון לעומתם. השופט קיבל את טענת התובע כי הוא זכאי לקבל את המשק לפי חוק הירושה, וחייב אותו לפצות את האחים.

המנוח הלך לעולמו ב-2012. הוא הותיר אחריו 8 ילדים, התובע והנתבעים (אחד הנתבעים, בנו של המנוח, נפטר ולנעליו נכנסה רעייתו).

המנוח היה (ועודנו רשום פורמלית יחד עם רעייתו) בעל הזכויות במשק במושב. שם היה בית מגוריו ובו גר עם אשתו, שנפטרה לפניו בשנת 2004.

עוד כשההורים היו בחיים הם נתנו לחלק מילדיהם זכות לגור במבנים שהוקמו או הורחבו ללא היתר במשק.

במשק גרות ארבע משפחות. התובע גר בבית בשטח של 160 מ"ר שנבנה בהיתר כדין, אולם לאחר בנייתו הוספו לו חדר או קומה ללא היתר. אחד הנתבעים גר עם בני משפחתו בבית ההורים המנוחים. נתבע אחר גר עם בנו במחסן שהורחב. כמו כן קיים במשק קרוואן שהציבה אחת הנתבעות המושכר לצדדים שלישיים והיא מקבלת את דמי השכירות.

במשק גם חמישה מחסנים שמושכרים לצדדים שלישיים וחמישה אחים מקבלים לידיהם את דמי השכירות.

התובע הגיש תביעה נגד אחיו להכיר בו כבן ממשיך או כמי שקיבל את הזכויות במשק במתנה מאביו עוד בחייו. לחילופין הוא עתר להעביר אליו את הזכויות במשק משום שהוא היחיד המסוגל והראוי לקיימו, תוך פיצוי של אחיו.

לטענת התובע, אביו הודיע לכל האחים כי בחר לתת לו את הזכויות במשק כבן ממשיך ואף הודיע לוועד המושב ודאג כי בנו יירשם כחבר במושב וכבעל זכות הצבעה. 

הנתבעים התנגדו וטענו שלתובע לא הוענקו זכויות של בן ממשיך. הם ביקשו למכור את המשק ולהתחלק בתמורה שתתקבל בחלקים שווים ביניהם.

לא בן ממשיך

השופט עובד אליאס מבית המשפט למשפחה בראשון לציון דחה את טענת התובע כי קיבל זכויות של בן ממשיך או שהוענקו לו זכויות כשלהן עוד בחיי המנוח. הוא ציין שהאב המנוח לא השלים את מלוא הפעולות שנדרשו על מנת למנות בן ממשיך, משום שלא גמר אומר למנות את התובע כבן ממשיך. השופט קיבל את גרסת הנתבעים כי האב ביקש להעניק לתובע זכות מוגבלת בחלקה עליה בנה ביתו.

עם זאת, השופט קבע שבהתאם לחוק הירושה התובע הוא המוכן, היכול והראוי לקיים את המשק ולכן דין הזכויות לעבור אליו, תוך פינוי האחים הגרים במקום או מקיימים פעילות כלשהי במחסנים, ותוך פיצוי כל 7 האחים בחלקים שווים ביניהם.

השופט התרשם שהאב ידע היטב כי יש למנות את אחד מילדיו שידאג להמשכיות המשק ובכלל זה ידאג לכל יתר הילדים. השופט נתן אמון מלא בעדותם של התובע ואחותו כי האב סבר שהתובע יעשה זאת בצורה הטובה ביותר ועל כן בחר בו להיות מעין ׳ממשיך דרכו׳.

בנסיבות אלה קבע השופט שעל האחים שגרים במשק להתפנות. התובע חויב לפצות את אחיו לפי שוויו של המשק במכירה רגילה בשוק החופשי, כאילו הוצאה ממנו החלקה עליה בנה התובע את ביתו. כל אחד מהאחים יקבל 1/7 מהסכום.

לא ניתן צו להוצאות.

  • ב״כ התובע: עו"ד אורן אבלה
  • ב״כ נתבע 1: עו"ד חיה לזר
  • ב״כ נתבע 3: עו"ד מירית ארביב ליאני
  • ב״כ נתבעים 4-6: עו"ד ג'רמי פרדג'
  • ב״כ המושב: עו"ד ירון ממן
עו"ד ורדה חקלאי עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ