אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> פלילי >> ששת תפקידי הסנגור: משלב ביצוע העבירה ועד להגשת כתב אישום

ששת תפקידי הסנגור: משלב ביצוע העבירה ועד להגשת כתב אישום

מאת: עו״ד יעקב שקלאר | תאריך פרסום : 29/01/2020 15:28:00 | גרסת הדפסה

עו"ד יעקב שקלאר |אילוסטרציה: Helloquence on Unsplash

הרבה לפני שמוגש כתב אישום, יכולה להיות להיוועצות בסנגור השפעה מכרעת על התפתחות התיק הפלילי. מהם תפקידי הסנגור כשמתגלה חשד לביצוע העבירה, במהלך החקירה הפלילית ועד שמוגש כתב אישום?

אחד מלקוחותיי קם יום אחד בבוקר לענייניו וגילה בתיבת הדואר זימון לבית משפט אליו צורף כתב אישום. הפתעתו גדולה, שכן כבר הספיק לשכוח שלפני מספר חודשים זומן לחקירה, מסר גרסה ושוחרר. כששאלתי אותו מדוע לא בא להתייעץ לפני כן, בסמוך לחקירה, ענה שחשב שמדובר בטעות. במשטרה אמרו לו שזה כלום והתיק ייסגר.

כתב אישום הוא תחילתו של הליך משפטי ארוך ומייגע. מדובר למעשה בכתב תביעה, שמגיש תובע, לאחר שמוצו כל הליכי החקירה, שבסופם הגיע התובע למסקנה שבוצעה עבירה פלילית, שיש עניין ציבורי לשפוט את החשוד, ושניתן להוכיח את העבירה על פי חומר הראיות שבפניו.

התמודדות עם כתב האישום משמעותה התגוננות בהליך משפטי יקר, שגוזל תעצומות נפש, אנרגיה, אות קין ורישום פלילי. סופו על פי מיטב הסטטיסטיקות, הרשעה ועונש שנע בין קנס, מאסר על תנאי, עבודות שרות ומאסר בפועל.

ההליך הפלילי מתחיל בחשד לביצוע עבירה פלילית. ההיוועצות בעורך דין פלילי מנוסה בשלב מוקדם של ההליך תמנע הגשת כתב האישום ותחסוך כסף רב, סיכון עונשי והתעסקות שלילית.

אלה תפקידיו העיקריים של הסנגור בשלבים הראשוניים של ההליך הפלילי ועד הגשת כתב האישום, במטרה למנוע את הגשתו:

  1. ייעוץ בחקירה

לאחר ביצוע העבירה, עם קבלת תלונה, או מידע מודיעיני (הלשנה), המשטרה פותחת בחקירה סמויה, ללא ידיעת החשוד.

אם ידוע לכם שיש חקירה בעניינכם, אך טרם זומנתם לחקירה, סנגור מטעמכם יכול לנקוט במספר צעדים כדי שהחקירה הסמויה לא תביא לממצאים. כמו כן, ניתן להפוך באופן יזום את החקירה הסמויה, המתמקדת בכם כחשודים, לחקירה גלויה, בה אינכם חשודים.

אם זומנתם לחקירה כחשודים, כדאי לזכור שמטרת החקירה המשטרתית היא להפליל אתכם. סנגור יוכל לייעץ לכם איך לנהוג במהלך החקירה על מנת להקשות על המשטרה, תוך שימוש בזכויות שהחוק מקנה לחשודים. בין היתר ניתן לשמור על זכות השתיקה, לוודא רישום פרוטוקול, להיות מוכנים לשימוש בתרגילי חקירה, הקלטות, עימותים, לחצים, איומים ולהתמודד מול כל שיטות החקירה של המשטרה.

כל טעות בחקירה, כל משפט או מילה מיותרים, או אפילו התנהגות מפלילה, מהווים ראשית הודיה, ויפעלו כנגדכם מאוחר יותר באופן שיקשה על הגנתכם.

  1. שחרור ממעצר

אם נעצרתם לפני שפגשתם בסנגור, קמה לכם זכות ההיוועצות, והמשטרה מחויבת להודיע לכם על זכות זו, לזמן סנגור ולאפשר פגישה עמו.

עד בואו של הסנגור תפקידכם להיות ״מרגלים״ על מנת לקבל מקסימום מידע בקשר לטענות נגדכם, גם עובדות וגם ראיות מפלילות. במקביל מסרו הכחשה כללית, נסו לתת כמה שפחות מידע, ותבקשו לעצור את החקירה עד שיגיע עורך דינכם.

תפקידו של הסנגור בשלב זה הוא להסביר לכם את כל זכויותיכם ודרכי הפעולה שלכם, להעביר מידע (חוקי) לקרוביכם, לתאם את הגעתכם לבית משפט של מעצר ולאפשר לכם קבלת ציוד בסיסי.

בהמשך, תפקידו של הסנגור להופיע בבית המשפט ולנסות לשחרר אתכם ממעצר. הדיון בשלב זה אינו שוויוני, שכן השוטרים מציגים את הראיות רק לשופט ומגישים דוחות סודיים החסויים מעיניו של הסנגור.

עורך דין פלילי מיומן יודע לפענח את "הרמזים הראייתיים" שיש בתיק ולתקוף אותם. בשלב זה חשובה מאוד חקירת טוען המעצרים, שמנסה לא לענות על שום שאלה, וישנה טכניקה מקצועית "להכריח" אותו לענות ולדלות ממנו מידע.

הסנגור גם יבקש לבדוק "חלופת מעצר" – אפשרות שחרור שפגיעתה בחרותו של החשוד פחותה ממעצר, כגון "מעצר בית".

  1. השבת תפוסים

במהלך התמשכות החקירה לעתים קרובות המשטרה מגיעה לבית החשוד עם צווי חיפוש ותופסת ראיות, כגון מסמכים שונים, מחשבים, טלפונים וכסף.

סנגור מטעמכם יכול לוודא שהחיפוש עומד בתנאי צו החיפוש ולפסול ראיות שנתפסו שלא כדין. כמו כן, סנגור מנוסה יגיש בקשות להשבת חפצים שנתפסו, לשחרור כספים ולביטול עיקולים על חשבונות בנק.

  1. השפעה על הליכי החקירה

חשודים רבים שמשתחררים ממעצר, סוברים בטעות שזהו, נגמר הסיפור, ושוכחים מהעניין. טעות גדולה. שחרור ממעצר לא מצביע על סגירת התיק, אלא בסך הכל על העובדה, שהחקירה יכולה להמשך כשהחשוד משוחרר, והיא אכן נמשכת.

זה הזמן בו סנגור מנוסה יכול להשפיע על הליכי החקירה דרך גיוס ראיות, עדים, דרישה לביצוע פעולות חקירה או בהערמת קשיים חוקיים על גורמי החקירה וביצוע ביקורת שוטפת על הליכי החקירה.

  1. שימוע (סגירת התיק בלי כתב אישום)

עם תום החקירה, קצין בדרגת רפ"ק ומעלה מוסמך לסגור את התיק בהעדר עניין לציבור. אם לא עשה כן, התיק מועבר לתובע או פרקליט. לפי חוק סדר הדין הפלילי, קמה לחשוד זכות לשימוע בעבירה מסוג פשע. שימוע הוא הליך חשוב ביותר, במהלכו הסנגור מקבל לידיו את עיקרי חומר החקירה, ורשאי לבקש מהתביעה ולשכנע אותה להימנע מהגשת כתב האישום ולסגור את התיק.

  1. שינוי עילת הסגירה להעדר אשמה

ישנן גם דרכים לשינוי עילת סגירת התיק מ״חוסר עניין לציבור״ או ״העדר ראיות״ ל״העדר אשמה״ על מנת למחוק את הרישום הפלילי לחלוטין.

מכל האמור עולה, שאין לחכות לזימון מבית המשפט מלווה בכתב אישום, אלא להתייעץ עם עורך דין פלילי מיומן ומנוסה מיד ובהזדמנות הראשונה, על מנת להימנע מהצורך לעבור משפט מתיש ולשלם ביוקר, כלכלית נפשית ועונשית.

* עו"ד יעקב שקלאר עוסק מזה 25 שנים בייצוג חשודים ונאשמים בהליכים פליליים ומשמש כפרשן משפטי בכל אמצעי התקשורת ומרצה בבתי הספר למשפטים ובהשתלמויות לשכת עורכי הדין על עבודת הסנגור הפלילי. 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום פלילי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום פלילי
על זיהום עדויות, ראיונות עדים, ומה שביניהם
עו"ד עמית בר טוב (צילום: סטודיו תומאס)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ