לפסק הדין בעניין חצור ואח' נ' עיריית אור יהודה ואח'
בתובענות ייצוגיות שהוגשו נגד מספר רשויות, נטען כי הן אחראיות לזיהום הנחלים איילון והירקון וחופי הים של ת"א והרצליה. בהסדר פשרה שאושר, התחייבו הרשויות לפיצוי של מליון שקל ולפיתוח פרויקט חינוך סביבתי בשווי של מליון וחצי שקל.
בפברואר 2009, קרס צינור הביוב שמוביל את שפכי אור יהודה והסביבה, והשפכים החלו לזרום לעבר הנחלים איילון והירקון, והגיעו לבסוף לחופי הים של תל אביב והרצליה, מה שהביא לסגירתם למשך כחודשיים.
בעקבות זאת, הוגשו לביהמ"ש לעניינים מנהליים בת"א שתי תובענות ייצוגיות נגד עיריית אור יהודה, עיריית קריית אונו, איגוד ערים, חברת פארק אריאל שרון (איילון) בע"מ וחברת פינוי הפסולת, אקו-לוגי.
האחת הוגשה ע"י גולשים ושייטים, שביקשו פיצוי של 250 מליון שקל בשל הנזקים שנגרמו להם וליתר הרוחצים, ובהם- מניעת האפשרות לרחוץ, לשוט ולעסוק בספורט באזורי הזיהום. בבקשה השנייה, שהוגשה ע"י עמותת דייגי נמל יפו, נטען כי זליגת השפכים מנעה מדייגי הסביבה להתפרנס במשך חודשיים. בהוראת בית המשפט אוחד הדיון בשתי הבקשות.
המשיבות טענו כי השפכים שפרצו מהצינור נאספו בסכר שתולים, נשאבו למכון טיהור ולא הגיעו לנחלים או לים, וכי מקורות אחרים אחראים לזיהום.
לאחר דיונים, קיבלו הצדדים את הצעת ביהמ"ש לסיום ההליך בפשרה והגישו הסדר לאישורו. בהסדר הוסכם כי המשיבות לא מודות באחריות לזיהום או לנזק כלשהו, וכי הוא חוסם את הדרך להגשת תביעות עתידיות בנושא.
באשר לגולשים והשייטים התחייבו איגוד ערים ופארק אריאל שרון לפתח פרויקט חינוכי-מדעי להגברת המודעות בנושא הזיהום הימי, בעלות של 1.5 מליון שקל. באשר לדייגים הוסכם, כי אקו-לוגי, עיריית אור יהודה ועיריית קריית אונו ישלמו פיצוי של מליון שקל לבעלי רשיון דייג שהתפרנסו מדיג באזור הרצליה ועד ראשל"צ במועד הרלבנטי.
עם זאת, הצדדים לא הגיעו להסכמה לעניין גובה שכר הטרחה והגמול לתובעים המייצגים.
חשיבות ציבורית עליונה
השופטת ד"ר מיכל אגמון גונן אישרה את ההסדר, לא לפני שהדגישה את החשיבות בהגשת תובענות ייצוגיות בנושאים סביבתיים, לאור העובדה שהאכיפה הפלילית והמנהלית אינה מספיקה, ומאחר שבאמצעותן יכול הציבור לפקח על השלטון, ולגרום לו לעמוד בחובותיו לשמור על הסביבה ולמנוע סיכונים בריאותיים.
באשר להסדר גופו, קבעה השופטת, כי הוא בהחלט עולה בקנה אחד עם המטרה לשמה הוגשו התובענות, שכן הוא מעביר לרשויות את המסר שהן מחויבות לשמור על מקורות המים ולמנוע זיהומים, ומעודד אותן לקחת אחריות למחדלים סביבתיים.
בעניין הגמול ושכר הטרחה, נקבע, כי מחד יש לעודד הגשת תובענות שכאלה באמצעות פסיקת סכומים יפים, אך מאידך, יש להתחשב בכך שההסדר מנע עבודה מאומצת, ולפיכך כל אחד מבאי הכוח יקבל שכר טרחה של 220 אלף שקל, והגמול לתובעים בכל תובענה יהיה 40 אלף שקל.
לבסוף הורתה השופטת לצדדים לנסח הודעה בדבר הסדר הפשרה, שלאחר אישורה תתפרסם בעיתונות.
לפסק הדין בעניין חצור ואח' נ' עיריית אור יהודה ואח'
למדור: איכות הסביבה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.