בית המשפט הורה על נקיטת צעדים דחופים בעקבות ניכור הורי מתמשך בין ילד לאמו, לרבות סנקציות כספיות על האב וחידוש הקשר
בית המשפט לענייני משפחה באשדוד קבע כי נדרשים צעדים מידיים לשיקום הקשר בין ילד לאימו, לאחר תקופה ממושכת של נתק על רקע של ניכור הורי. החלטת השופטת הילה אוחיון גליקסמן כוללת מינוי מומחה לבדיקות מסוגלות הורית ואבחון פסיכודיאגנוסטי, קביעת מפגשים קבועים בין האם לקטין, והטלת סנקציות כספיות על האב.
מדובר בקטין בן 11, ספורטאי מצטיין באמנויות הלחימה. ביולי 2024 ההורים נפרדו לאחר שהאם עזבה עם הקטין למקלט לנשים נפגעות אלימות והגישה בקשה לצו הגנה. חודשים אחדים אחר כך עבר הבן להתגורר עם אביו ומאז מסרב לכל קשר עם האם.
הניתוק נמשך חודשים ארוכים ובמהלכו התקבלו דיווחים חמורים מעובדי רווחה, אשר התריעו כי הילד מצוי במצב רגשי מדאיג, מראה סימנים של ניכור הורי מובהק ואף שולח סרטונים ותמונות מהבית של אימו לאפוטרופה לדין שמונתה לו. לטענת האם, הילד שבוי של האב, מפחד ממנו, וגויס על ידו כדי לאסוף ראיות ולעקוב אחריה בביתה.
האב טען מנגד כי הוא עשה את כל המאמצים הנדרשים מצדו על מנת לקרב בין האם לבין הקטין, אך היא אכזבה את הילד פעם אחר פעם בהתנהגותה. עם זאת, לא היה לאב הסבר מדוע הקטין מצלם סרטונים בבית האם.
יותר מאלף מילים
באחד הדיונים הוצגה בפני בית המשפט תמונה של הקטין מחג פורים, מחופש לאדם פצוע, עטוף מכף רגל ועד ראש בתחבושות עם כתמי דם ופצעי ירי. בפתח החלטתה ציינה השופטת כי "תמונה זו מעידה 'יותר מאלף מילים' על מצבו הרגשי המורכב של הקטין, ומחזקת את החשש, כי ככל שחולף הזמן; ככל שהקטין מעורב יותר בקונפליקט בין ההורים; וככל שהנתק בינו לבין האם נמשך - כך גובר ומתעצם הסיכון בו נתון הקטין."
בניגוד לטענת האב כי האם לא מתאמצת לחידוש הקשר עם הקטין ואף מחבלת בניסיונותיו לסייע בעניין, השופטת מצאה כי האם דווקא ניסתה בדרכים רבות לשקם את הקשר, אך הבן חסם אותה בטלפון הנייד שלו ודחה את כל ניסיונותיה להתקרב אליו. בתוך כך נקבע כי האב העביר לקטין מסרים בעייתיים, הכוללים סרטונים והודעות ווטסאפ בהם נטען כי האם מנסה "לקרוע אותו ממנו" וכי "עושים משפט שלמה".
בנסיבות אלה מונה מומחה לביצוע אבחון מסוגלות הורית ואבחון פסיכודיאגנוסטי לקטין. כמו כן, הוטל על האב לוודא שהילד יסיר חסימה שביצע למספר הטלפון של האם תוך 48 שעות, כאשר כל יום נוסף של חסימה יוביל לחיוב של 500 שקלים. בנוסף, נקבעו זמני שהות מצומצמים בין האם לקטין – פעמיים בשבוע למשך כמה שעות. בגין כל מפגש שלא יתקיים, יחויב האב בתשלום של 750 שקלים לטובת האם.
עו"ד ומגשרת רחלי יצחקי פריד
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.