בשל הכנת תכנית מתאר כוללת לאזור כרם התימנים ומתחם הכובשים קבעה הוועדה המחוזית לתכנון ובניה הגבלות הנוגעות בין היתר לקו הקדמי של הבניינים. ערר שהגישו יזמי פרויקט התקבל, כך שההגבלה לא תחול עליהם
יזמי פרויקט תמ״א 38 ברחוב לפין הסמוך לכרם התימנים בתל אביב ביקשו היתר לקבוע קו בניין קדמי של 2 מטר מגבולות החלקה במקום 4 מטר המותרים לפי תכנית המתאר. הועדה המקומית והוועדה המחוזית דחו את בקשתם, בין היתר, בשל תנאים מגבילים שנקבעו לטובת הכנת תכנית מתאר לאזור. ועדת המשנה לעררים שבמועצה הארצית קיבלה לאחרונה את הערר שהגישו היזמים וקבעה כי ההגבלה לא תחול על הפרויקט.
באוגוסט 2015 החליטה הוועדה המחוזית לפרסם הודעה בדבר הכנת תכנית לרובעים 5 ו-6 בתל אביב המתפרשים על חלקים משמעותיים מהמרכז העירוני של תל אביב. מטרת התכנית היא לעודד התחדשות עירונית במרכז העיר תוך שמירה על מאפייני המרקם הקיים והטמעת עקרונות בנייה על פי הכרזת אונסקו על העיר הלבנה כאתר מורשת עולמית.
בנוסף קבעה הוועדה תנאים מגבילים להוצאת היתרי בנייה במרחב הכובשים ובכרם התימנים בתקופת הכנת התכנית. התנאים התייחסו לגובה הבנייה, קווי הבניין, צפיפות ועוד.
ב-2016 הגישה חברת ״ירוק שירותי אחזקה״ בקשה להיתר בנייה להריסת מבנה חד קומתי ולבניית מבנה חדש הכולל 5 יחידות דיור לפי תמ״א 38 בשטח שנמצא בבעלותה ברחוב לפין. הבקשה כללה הקלות בקווי הבניין מהתכנית החלה על השטח, כך שהתבקש קו בניין קדמי של 2 מטר במקום 4 מטר.
הבקשה נדחתה על ידי הוועדה המקומית וערר שהגישה החברה לוועדה המחוזית נדחה. הוועדה קבעה כי ״הקלות בקו בניין קדמי יתכן ולא יעמדו בקנה אחד עם התכנית המתגבשת״.
על החלטות אלה הגישה החברה ערר. לדבריה, קיימת הצדקה תכנונית ברורה לאישור קו בניין קדמי של 2 מטר, שכן כל הרחוב כולו במקטע זה בנוי בקו בניין של 2 מטר – לרבות בניינים שנבנו רק לאחרונה.
הוועדה המחוזית טענה מנגד כי יש לדחות את הערר. היא הציגה את הרקע להחלטתה וציינה כי ביולי 2003 הכריז אונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות באו"ם) על העיר הלבנה בתל אביב, אזור היסטורי שבו מצויים מבנים רבים בסגנון הבינלאומי, כעל אתר מורשת עולמית. בשל האיכויות הארכיטקטוניות הייחודיות של המבנים ציין הארגון בהכרזתו כי הוא מצפה שיונהגו הגבלות גובה באזור.
הוועדה המחוזית הוסיפה כי אין כל פגם או חוסר סבירות בתנאים המגבילים שגיבשה. לעמדתה, הקפאת היתרים בתקופת ההכנה של התכנית ואי מתן אפשרות להפעלת שיקול דעת פרטני, כפי שמאפשרת תמ"א 38, הוא אלמנטרי כדי לאפשר תכנון כולל לא הפרעות.
בקשה ראויה מבחינה תכנונית
ועדת המשנה לעררים שבמועצה הארצית לתכנון ולבניה, בראשות עו״ד שמרית גולן, קיבלה את הערר.
הוועדה ציינה כי גם אם יש בתנאים המגבילים כדי למנוע את אישור ההקלה, קיימת הצדקה להחריג מתחולתם את הבקשה להיתר.
לדבריה, מדובר במקרה פרטני שייתכן כי הוא גם ייחודי שבו במקטע הרחוב הרלוונטי לצורך בחינת קו הבניין (שהוא קטע קצר למדי) כבר קיימת בנייה חדשה בקו בניין של 2 מטר. לכן, לא יהיה באישור הבקשה כדי ליצור חזית בלתי-אחידה בניגוד לתכנית שבהכנה, אלא המבנה דווקא יתרום לאחידותה.
- ב״כ העוררות: עו"ד עזרא קוקיא ואח'
- ב״כ הוועדה המחוזית: עו"ד דרורי שפירא ומר עמית גולדשטיין
- ב״כ הוועדה המקומית: עו"ד לירון שחר ואדר' אדי אביטן
עו"ד חן רואימי
עוסק/ת ב-
תמ"א 38
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.