אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חוקתי ומנהלי >> תקדים: נשים שעברו גיור פרטי של הציונות הדתית יקבלו הכרה מהמדינה

תקדים: נשים שעברו גיור פרטי של הציונות הדתית יקבלו הכרה מהמדינה

מאת: עו״ד אהוד גרין | תאריך פרסום : 19/10/2022 12:38:00 | גרסת הדפסה

עו"ד אהוד גרין | צילום: נילי אילני, אילוסטרציה: Kiwihug, Unsplash

הנשים התגיירו בבתי דין פרטיים של רשת ״גיור כהלכה״ ולא במערך הגיור הממלכתי. משרד הפנים סירב להכיר בגיור לצורך הענקת מעמד עולה חדש לפי חוק השבות אך עתירות שהגישו השתיים התקבלו

השופטת תמר בר-אשר קיבלה לאחרונה עתירות נגד משרד הפנים שהגישו שתי נשים שהתגיירו ברשת ׳גיור כהלכה׳. העתירות הסתמכו על פסקי דין של בית המשפט העליון מהשנים האחרונות שהכירו בגיור של בתי דין אורתודוכסיים חרדיים ובגיור רפורמי וקונסרבטיבי לעניין חוק השבות. משרד הפנים טען שאינו יכול להכיר בגיור של העותרות מאחר שטרם גובשו מבחנים ברורים בנושא, אך השופטת קבעה שבתי הדין בהן גוירו העותרות הם ״בעלי מעמד רם, ידוע ומוכר״ ואין מניעה להכיר בהם.

חוק השבות מגדיר יהודי כ-״מי שנולד לאם יהודייה או שנתגייר״. בפסק דין בעניין רגצו'בה מ-2016 קבע בית המשפט העליון בהרכב מורחב של תשעה שופטים כי משמעות המונח ״שנתגייר״ בחוק היא ״מי שעבר גיור בקהילה מוכרת בהתאם לאמות המידה המקובלות בה״. עוד נקבע כי לעניין רכישת מעמד מכוח חוק השבות, לא ניתן להגביל את הגיור רק לגיור שנעשה באמצעות מערך הגיור הממלכתי ויש להכיר בגיור שנערך בבתי דין פרטיים אותודוכסיים-חרדיים לגיור.

שתי העותרות התגיירו בבתי דין אורתודוכסיים פרטיים לגיור הנמנים עם רשת ״גיור כהלכה – בית דין ציוני דתי לגיור״ שהקים הרב נחום אליעזר רבינוביץ ז״ל. אחת העותרות היא אזרחית גרמניה ילידת 1963 שהגיעה לישראל כתיירת והתקרבה ליהדות. העותרת השנייה היא אזרחית בולגריה ילידת 1996 שהכירה בן זוג ישראלי ונישאה לו.  

בקשתן לקבלת מעמד מכוח חוק השבות לא התקבלה בנימוק כי טרם נקבעו אמות מידה ותבחינים להגדרת ״קהילה יהודית מוכרת בישראל״ בהתאם לפסק דין רגצו'בה.

העותרות טענו כי בהתאם להלכת רגצ'ובה לשם הקניית מעמד מכוח חוק השבות יש להכיר גם בגיור פרטי שנעשה בקהילה מוכרת בישראל. 

מנגד טען משרד הפנים כי זה זמן רב נעשה מאמץ של ממש לגיבוש תבחינים להגדרת "קהילה יהודית מוכרת בישראל" לשם הכרה בגיור שנעשה בבית דין אורתודוכסי פרטי בישראל, אך מאמץ זה טרם נשא פרי. בנסיבות אלה לדבריו, אין להיעתר לעתירות הנדונות.

אחד הזרמים המרכזיים ביהדות

השופטת תמר בר-אשר מבית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים קבעה כי מעת שנקבע כי לא ניתן לחייב לעבור גיור רק במסגרת מערך הגיור הממלכתי וכן נקבע כי יש להכיר בגיור שנעשה בישראל בבתי דין פרטיים אורתודוכסיים-חרדים לגיור (פרשת רגצ'ובה) ואף נקבע כי יש להכיר בגיור שנעשה בישראל בקהילות קונסרבטיביות ורפורמיות (הלכת דהן שניתנה בעליון לפני כשנה וחצי), יש להכיר גם בגיור שנעשה בבתי הדין הפרטיים אורתודוכסיים לגיור של רשת "גיור כהלכה״. 

השופטת הוסיפה שככלל, קשה לחלוק על עמדת משרד הפנים שלפיה מן הראוי שייקבעו אמות מידה ותבחינים כתובים לשם יישום שוויוני של הלכת רגצ'ובה. עם זאת לדבריה, אין בהיעדרם או בכך שטרם נקבעו, כדי למנוע מהמשרד להחליט בהתאם למבחן שנקבע בעניין רגצ'ובה. 

עוד כתבה השופטת כי בתי הדין בהם התגיירו העותרות, בדומה לבתי הדין החרדיים בעניין רגצ׳ובה, משתייכים לאחד הזרמים המרכזיים ביהדות והם בעלי זהות יהודית ידועה, במסגרת קבועה ובעלת שם. 

בסיכומו של דבר קבעה השופטת כי על משרד הפנים להכיר בגיורי העותרות לצורך קבלת מעמד מכוח חוק השבות.

לא ניתן אין צו להוצאות.

  • ב״כ העותרות: עו"ד מיכאל כהן-עד, עו"ד עדי גרינפלג, עו"ד אסף וייצן (משרד עו"ד תומר ורשה)
  • ב״כ המשיב: עו"ד מיטל פוגל, עו"ד עידית צוראל (פרקליטות מחוז ירושלים אזרחי)
עו״ד אהוד גרין עוסק/ת ב- חוקתי ומנהלי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חוקתי ומנהלי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי
חוו"ד מומחים בהליך שיפוטי: "תגיד מה אתה רוצה אני אנסח"
עו"ד שרית לנגה כהן (צילום: אופיר הראל)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ