אישה קיבלה צו ירושה המחלק את עיזבון אמה בין כלל האחים, אף שבית המשפט כבר הוציא בעבר צו קיום צוואה. בקשה לביטול צו הירושה התקבלה תוך ביקורת חריפה על האחות
סגן נשיאת בית המשפט למשפחה בחיפה, השופט טל פפרני, ביטל לאחרונה צו ירושה שניתן בינואר 2023 לאחר פטירתה של אם לחמישה. את הצו ביקשה אחת האחיות, חרף הליכים רבים קודמים שהסתיימו בפסק דין המקיים את צוואת האם. השופט קבע שהאחות הייתה מודעת לצו קיום הצוואה ופעלה בחוסר תום לב כשלא עדכנה את הרשמת.
האם המנוחה הותירה צוואה ממרץ 2003. ב-2010 הגיש אחד האחים בקשה לקיום צוואת האם. אח אחר התנגד. שלוש אחיותיהם לא לקחו חלק בהליך. בית המשפט הורה אמנם על ביטול הצוואה, אך הבן שהפסיד ערער ושני האחים הגיעו לבסוף להסכמות שקיבלו תוקף של פסק דין. ההסכם ובעקבותיו פסק הדין קבעו שהצוואה תקוים בשינויים קלים.
אחת האחיות, שלא קיבלה את חלקה בירושה, הגישה ב-2016 תביעה לבטל את הצוואה אך נדחתה בשתי ערכאות.
בתביעה נוספת שהגישה האחות היא טענה כי מאחר שלא שותפה בהליכי הפשרה יש לקבוע שהצוואה בטלה, בהתאם לפסק הדין הראשון. שני האחים הגישו בקשה לסילוק על סף לנוכח מעשה בית דין, ובקשתם התקבלה לאחר שנקבע כי האחות הייתה מודעת להליך שבמסגרתו הושגה הפשרה וניתן צו קיום לצוואה, ואף הביעה במהלכו עמדה כי הצוואה מבטאת את רצון האם. ערעור שהגישה האחות נדחה.
למרות זאת, לאחר מכן הגישה האחות בקשה לרשמת לענייני ירושה, מבלי להזכיר את השתלשלות העניינים, וקיבלה צו ירושה.
אחד האחים ביקש כאמור לבטל את צו הירושה. הוא טען שקיים פסק דין חלוט שמקיים את צוואת המנוחה, ושאחותו קיבלה את חלקה בעיזבון.
תקלה חמורה
השופט טל פפרני קיבל את הבקשה. הוא ציין כי האחות הייתה מודעת לקביעת בית המשפט שלפיה הצוואה תקפה. לדבריו, אחד הממצאים בהליכים קודמים היה שהאחות הגיעה להסכמה עם אחיה בעניין העיזבון. רק כשהאח לא קיים, לשיטתה, את הבטחתו כלפיה, היא חזרה בה מהסכמתה לפשרה ולפסק הדין.
השופט הדגיש כי טענות דומות וזהות לטענות האחות נדונו לא פעם בהליכים קודמים, ובהליך האחרון שהתנהל בין הצדדים נדחו כלל טענותיה. המשמעות היא שפסק הדין המקיים את הצוואה מעולם לא בוטל, חרף ניסיונותיה החוזרים של האחות לשנותו. בנסיבות אלה קבע השופט שיש להורות על ביטול צו הירושה מכוח מעשה בית דין וצו קיום הצוואה.
הוא הוסיף שהתובעת גם עשתה שימוש לרעה בהליכי משפט. השופט כתב שהאחות הייתה מודעת היטב לקיומו של צו קיום הצוואה, ואילו הייתה מפרטת את השתלשלות העניינים בבקשתה לצו ירושה, אין ספק שבקשתה הייתה נדחית או לפחות מועברת להכרעת בית המשפט.
"העובדה שלא עשתה כן, ולא גילתה את כל הדרוש, גרמה לתקלה חמורה - מתן צו ירושה הנוגד צו קיום צוואה תקף", הדגיש השופט והוסיף כי מדובר בהתנהגות פוגענית שיש לרסן.
בסיכומו של דבר קבע השופט שצו הירושה בטל.
האחות חויבה בהוצאות של 7,500 שקל לטובת אחיה וב-3,500 שקל לטובת אוצר המדינה.
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו״ד נטלי יורובסקי
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.