אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> המחוקק אמר את דברו: מהפכה של ממש בנושא מינוי אפוטרופסים

המחוקק אמר את דברו: מהפכה של ממש בנושא מינוי אפוטרופסים

מאת: עו"ד נורית פיש | תאריך פרסום : 05/04/2017 12:09:00 | גרסת הדפסה

עו"ד נורית פיש, צילום: אירן שקלר

מהפכה בשינוי בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות – אין דרך אחרת להגדיר את השינוי הדרמטי בחוק שעתיד לכבד את רצונותיהם של קשישים וחסרי ישע.

עד היום, הדרך היחידה להסדרת הטיפול בענייניהם של קשישים וחסרי ישע הייתה אחת בלבד: מינוי אפוטרופוס. בחוק אמנם נקבעה ברירת מחדל שלפיה אפוטרופוס ימונה רק אם אין בן משפחה שיכול לטפל בענייניו, אולם בתי המשפט נהגו לאשר מינויי אפוטרופסות חדשות לבקרים. 

תיקון החוק שהתקבל ב-29.3.2016 ואשר הוראותיו ייכנסו לתוקף בעוד מספר שבועות, ביטל את ברירת המחדל של מינוי אפוטרופוס, ונקבע כי "לא ימנה בית המשפט אפוטרופוס לאדם בגיר... אלא אם כן ראה כי בלא מינוי עלולים להיפגע זכויות, אינטרסים או צרכים של האדם".

את שינוי הגישה ניתן לראות קודם כל בשינוי המינוח: אין יותר שימוש במילה "חסוי", כפי שהיה בנוסח הקודם. מעתה אִמרו: "אדם שמונה לו אפוטרופוס".

אך השינוי אינו רק מילולי, אלא מייצג שינוי בתפיסה ובגישה. הוא מבטא את הצורך באיזון שבין הצורך לסייע לקשיש ולחסר הישע לבין הצורך בפיקוח על מצבו הרפואי והכלכלי, תוך שמירה על כבודו והתייחסות לרצונו. למעשה, השינוי מאפשר לו להשמיע את קולו ולתכנן את המשך חייו כרצונו.

החידוש הנוסף בחוק הוא שבמקום למנות לקשיש או לחסר הישע אפוטרופוס, מאפשרים לו להכין מבעוד מועד מסמך הכולל את רצונותיו וכוונותיו, ובניית מודל גמיש המכבד אותו. השינוי מבטא את ההכרה בכך שלא כל אדם שאינו מסוגל לדאוג לענייניו זקוק לאפוטרופוס.

כאן חשוב להדגיש, כי מינוי אפוטרופוס משמעותו נטילת קולו של הקשיש או של חסר הישע, ושלילת זכותו לעשות בגופו וברכושו כרצונו. כלומר, ברגע שממונה אפוטרופוס לגוף או לרכוש, רק האפוטרופוס יכול לקבל החלטות , לבצע פעולות רפואיות או כלכליות עבור הקשיש או חסר הישע.

ייפוי כח מתמשך

המתווה בתיקון קובע כי כדי להימנע מהצורך במינוי אפוטרופוס, יש להיערך בהתאם ולחתום על מסמך הנקרא "ייפוי כח מתמשך". עד התיקון לחוק המצב היה הפוך. גם אם אדם חתם על ייפוי כח הממנה את מי שהוא סומך עליו לטפל בענייניו, המסמך היה מתבטל אם איבד מכושרו והפך חסר ישע.

כעת יקרה בדיוק ההיפך – ייפוי כח המתמשך נכנס לתוקף, ומאפשר למיופה הכח לטפל בענייני החותם בהתאם להנחיות שנתן כשהיה במלוא כושרו.

אדם החותם על ייפוי כח מתמשך יכול לתת הוראות מפורשות, לקבוע הגבלות, כללים ותנאים לניהול ענייניו. ניתן למנות אדם אחד או יותר, אפשר לקבוע חליף למקרה שאותו אדם שמונה לא יכול למלא תפקידו, אפשר לערוך שינויים ולתקן את ייפוי הכח ככל שיחולו שינויים במהלך השנים, עד לכניסתו לתוקף בעת הפגיעה בכושרו של החותם.

חשוב להדגיש כי על מנת שניתן יהיה לבצע את ההוראות שבייפוי הכח לא צריך לפנות לבית משפט, לא צריך לבצע שינויים הכרוכים במינוי אפוטרופוס (למשל החובה להפריד חשבון בנק שניהל אותו אדם עם בן/בת זוגו, ליטול ממנו את הזכות לשימוש בכרטיס אשראי, ועוד  מגבלות המוטלות על ניהול חשבון אפוטרופסות).

עם זאת, נשמר האיזון הדרוש לשמירת ענייניו של נותן ייפוי הכח. לכן עסקאות מקרקעין למשל או עסקאות בהיקף כספי גדול, תהיינה טעונות אישור בית המשפט. לא עוד מחיקת רצונו וכוונותיו, לא עוד פסילה מוחלטת ואיסור לעשות כל פעולה באופן הפוגע באוטונומיה שלו ולא עוד העברת האחריות המוחלטת לחייו ממנו אל האפוטרופוס.

אתם תקבעו מהי "טובתכם"

נציין, כי ייפוי הכח המתמשך נועד למנוע את הצורך במינוי אפוטרופוס. אבל אם בכל זאת יהיה צורך כזה, הרי שבעת החתימה עליו, ניתן לקבוע את מי אתה רוצה למנות כאפוטרופוס במידה שיהיה צורך חיוני במינויו, ולתת הוראות כיצד ינהל את ענייניך ואת חייך לעת זקנתך תוך התחשבות מירבית ברצונותיך, מבלי שאחרים יקבעו עבורך מהי "טובתך".

חשוב לדעת עוד, כי לא ניתן לחתום על ייפוי כח מתמשך בפני כל עורך דין, אלא רק בפני עורכי דין שיעברו הכשרה מיוחדת. בימים אלה הסתיימה ההכשרה של קבוצת עורכי הדין הראשונה שהוסמכה.

יש לציין שגם אנשים עם מוגבלויות יכולים לחתום על ייפוי מתמשך. למשל, חולים במחלות הכרוכות בחשש להתדרדרות במצבם, יכולים לקבוע מי הם רוצים שיטפל בענייניהם בעתיד.

לסיום, לפנינו שינוי דרמטי בתפיסת השליטה של אדם על חייו לעת זקנתו או לעת בה לא יוכל לדאוג לענייניו בעצמו. נצלו את הזמן כדי לחשוב ולגבש החלטה במי אתם בוחרים לשמש כמיופה כוחכם ובצעו זאת לכשניתן יהיה.

* עורכת דין נורית פיש עוסקת בדיני אפוטרופסות

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ