ביום 17.2.16, יומיים לפני סיום העבודה של הנתבע, הוא נצפה במצלמות האבטחה של המפעל כשהוא לוקח אתו לרכבו ארגז ובתוכו מספר קלסרים השייכים לתובעת, עם פורמולות של חומרים. מיד לאחר מכן הזמין מר מינץ משטרה, שהגיעה למקום, לקחה את הקלסרים והנתבע נעצר, לצורכי חקירה, במשך 5 ימים. הצילומים המראים את הנתבע נוטל את הקלסרים ואת הקלסרים עצמם הוגשו לבית הדין.
הנתבע ניסה להסביר את לקיחת הקלסרים (עובדה שלא יכול היה להכחיש, נוכח הצילומים ותפיסת הקלסרים) בכך שמדובר בטעות, עת לקח את הדברים מן המפעל, לדבריו: "אספתי את חפציי מהארון שלי דברים שהצטברו שם במשך שנים. זה היה יום אחרון לעבודתי עם הרכב ויום למחרת הייתי חייב למסור אותם" (ע' 22, 14-16). בהמשך מתאר הנתבע שלקח דברים מבלי שבדק והוסיף "בסופו של דבר מה שגיליתי שלמר מינץ יש מפתח נוסף של הרכב ופתח את הרכב לפני שזימן משטרה. אני לא יודע ולא שולל אם הוציא או הכניס דברים שלא שייכים אלי..." (ע' 22, ש' 19-23).
כך, שלמרות ההתנצלות הראשונית, שבה הודה הנתבע כי לקח קלסרים אבל עשה זאת בטעות, התפתחה גרסה מאוחרת שלפיה הקלסרים "הושתלו" כראיה מפלילה על ידי מר מינץ, שהיה לו מפתח נוסף של הרכב.
נוכח התנהלות הנתבע אנו מתקשים לקבל את ההסבר שהוא מציע.
10.העתקת הנוסחאות להתקן הנייד של הנתבע
מר מינץ התייחס בתצהירו לכך שהנתבע נצפה במצלמת האבטחה כשהוא מוציא דיסק און קי מארנקו, מכניס אותו למחשב שהיה בשימושו, מעתיק ממנו את כל הנוסחאות והמידע השייך לתובעת, ולאחר מכן מחזיר אותו לארנק.
עוד הצהיר מר מינץ כי גם בטלפון הסלולארי של הנתבע, שנתפס על ידי המשטרה, נמצאו פורמולות סודיות של התובעת שהוא צילם ללא רשות.
הנתבע הסביר זאת בכך שמר מינץ ביקש ממנו לעשות גיבוי של החומר אשר נשמר במחשב, והוא עשה זאת בדיסק און קי שנמצא ברשותו.
גרסת הנתבע מעוררת מספר תהיות – ראשית, מר מינץ הכחיש את הבקשה הנטענת, והוסיף כי אילו היה צורך בגיבוי, הוא היה עושה זאת על גבי דיסק קשיח ולא בהתקן נייד. שנית – לא מובן מדוע ההתקן השייך לתובעת, ואשר היה אמור לעמוד לשימושה, ולכל הפחות לרשותו של מנהלה מר מינץ, הוכנס לארנק של הנתבע.
סתירה נוספת בגרסת הנתבע היא בין טענתו בדבר הצורך לשמור את הנוסחאות ולעשות גיבוי, לבין טענתו שלמעשה אין צורך להשתמש בפורמולות קבועות, אלא מדובר בעבודה על פי ניסוי וטעיה.
מכל האמור עולה שנדרשו אמצעי הזהירות כמו גם צורך בגיבוי ואלה מעידים שאכן מדובר ב"סוד מסחרי" כטענת התובעת.
11.ממצאי חקירת הסייבר
מר לוינסון, אשר בדק את המחשב ששימש את הנתבע בעבודה, הגיש את חוות דעתו לתיק בית הדין (נספח 6 לכתב התביעה). בחוות הדעת היסודית והמנומקת, שאישר מר לוינסון בחקירתו, הוא הגיע למסקנה שלפיה:
"היות ובמקרים שהצגתי לעיל בסמוך ליצירתה ובסמוך למחיקתה על ידי מר סלמה של תיקייה "סודי" נעשה שימוש בהחסן זכרון נייד, מסקנתי היא כי הוכח מעל לכל ספק סביר כי תיקיית "סודי" ששמה מעיד על עצמו, שימשה את מר סלמה כמחסן איסוף קבצים זמני עד לשעת כושר בה העתיק את אלפי הקבצים, הנוסחאות הסודיות ואת יתר החומרים הרגישים להחסן זכרון נייד לצורך גניבתם והוצאתם מהארגון".
מיותר לציין כי לא היה כל קושי בהעתקת תיקיות נוספות מהמחשב להחסן זיכרון נייד וכך אני סבור שנעשה בתאריך זה לגבי תיקיות נוספות כגון PHONE HOOD.
אשר לקובץ המנוטר:
היות וכתובת ה-IP ממנה נפתח קבץ הניטור אינה של חברת דקוליין וכן מחשב הנוסחאות מריץ מערכת הפעלה שונה מזו של המחשב ממנו נפתח הקובץ מסקנתי כי הקובץ נפתח שלא ממשרדי דקוליין, ודאי שלא ממחשב הנוסחאות.
פרטי המנוי של חברת פרטנר אשר עשה שימוש בכתובת ה-IP 31.154.41.13 במועדים הנקובים ניתנים לחשיפה רק באמצעות צו שיפוטי, לפיכך אני ממליץ לפנות לגורמי האכיפה או לבית המשפט ע"מ לקבל צו המורה על חשיפת העומד מאחורי כתובת ה-IP ממנה נפתח הקובץ נשוא חוות דעתי".
-ההדגשות במקור-
12.תמלילי השיחות
כאמור, לתיק בית הדין הוגשו תמלילים ארוכים של שיחות שנוהלו בין הנתבע לבין החוקרת "נטלי". השיחות נוהלו בשפה הערבית וההקלטות הוגשו לבית הדין. הנתבע אינו חולק כלל על תוכן השיחות, אך מציע להן הסבר משלו.
מקריאת התמליל אין ספק שהחוקרת מנסה למשוך את הנתבע בלשונו ולהביא אותו לחשוף מידע לגבי תכניותיו העתידיות, והיא אכן הצליחה.
בין היתר אמר לה הנתבע:
(מתוך ההקלטה מיום 19.1.2016, קטעים מעמודים 27-38)
נ.אני דוחף את עצמי... אני רוצה לראות את מה שיש בפנים כדי שאני אעשה את זה בעצמי כלומר היו מגיעים אלינו טכנאים של המכונות מבחוץ... הייתי נדבק אליהם כמו קרציה... הוא היה הולך מפה, הייתי מפרק את המכונה ומתקין אותה מחדש והתכנות שלהם והחומרים האלה, לאט לאט דחפתי את עצמי להכל ...כלומר הגעתי למצב שאפשר להגיד ככה...אני שולט בכל המחלקות, הכל...
ח. אז למה אתה רוצה לעזוב?
נ.ביננו, ביננו, ביננו
ח.ברור.
נ.הולך לעשות עסק דומה לבד?
ח.בשבילך?
נ. בשבילי.
ח.כדאי
נ.זהו
ח.בכלל אצל הערבים
נ.כמה אפשר לעבוד שכיר.
.......................
ח. עוד תחנה בדרך אבל לקח לך הרבה זמן אבל סבבה.
נ.אבל בניתי, בניתי תשתית טובה אצלי.
ח.לקחת ידע?
נ.ידע עד הסוף. אני לא רוצה להגיד אני אבל במה שאני יודע חוץ ממנו הוא בעצמו, אין לי מתחרה בשוק.
.......................
ח.ומה עם העסק שלך כבר התחלת?
נ. התחלתי.
ח.יופי.
נ.אני בונה מכונות, הזמנתי חומרי גלם, הזמנתי כל מה שצריך, שכירות אני לא משלם השטח שייך לנו על הכביש הראשי.
ח.אשתך עובדת?
נ.משרה חלקית בינתיים, אבל נעסיק אותה כשנתחיל.
ח.נכון, זה עסק משפחתי.
נ.בדיוק. שלחתי אותה ללמוד ניהול משרדי, למדה מזכירות ניהול מערכות וכל הדברים האלה.
.........................
ח.כן אבל לפני ההתחלה אתה צריך שיהיה לך גם מאגר לקוחות.
נ. בדיוק. מאגר הלקוחות הם הטייחים. אצלנו בקלנסווה כמו בעראבה...
ח.לא חסר.
נ.לא חסר טייחים, כלומר מכיוון שאני שנים נמצא בתחום רובם מתקשרים אלי כשצריכים משהו.
ח.מכירים אותך ישירות.
נ. בדיוק. לא מכירים את דקוליין מכירים אותי. כלומר יש כבר
בסיס רק תתחיל.
ח.אז באים אתך.
נ. רק תתחיל. באים אתי.
ח. יופי, יופי, מצויין.
נ.את הדבר הזה הוא לא יודע ואני לא הולך לספר לו.
(מתוך ההקלטה מיום 21.1.2016, קטעים מעמודים 57-61)
ח.מה הסיפור של הטכנולוגיה החדשה הזאת?
נ.איזה?
ח.סיפר לי יש איזה שהוא דוקטור עשה לו טכנולוגיה חדשה...
נ.הוא עשה טכנולוגיה חדשה, עשה פיתוח לעוד 6, 7 מוצרים חדשים אשר הכניס אליהם סוג של תוספים הנותנים לשליכט כמו שתגידי תכונה שיש בה ואקס נגד מים
ח. מבריק
נ.לא הברק היא המטרה... המטרה היא דחיית המים והרטיבות ומעלה את הגמישות של המוצר הוא עושה את המוצר בואי נגיד זה היה ברמה של 3 עושה אותו ברמה 6 רק תוסף אחד
ח.אוקי...
נ.עכשיו הטכנולוגיה החדשה הזו שהוא מדבר עליה. לטענתו שילם לדוקטור 40 אלף ודולר והגיע לפיתוח של המוצר.
ח.סיפר לי זה עלה לי הרבה כסף.
נ.כן (מחייך).
ח.למה אתה מחייך?
נ.מחייך כי הוא בא ונתן לי דיסק און קי יומיים לפני שהגשתי לו את ההודעה.
ח.או קיי.
נ.הביא לי דיסק און קי ואמר לי כי יש פה חומר חשוב ויקר תוריד אותו אצלך למחשב של העבודה ותחזיר לי את הדיסק און קי כדי שאני אחזיר אותו לכספת... אסור שזה יצא... עכשיו בינתיים הוא מדבר אתי ואני מחייך... אומר לו אם היית יודע מה יש לי בראש, בערבית אני אומר לו אם היית יודע מה יש לי בראש אני האחרון שהיית נותן לו את זה... אמר לי מה... אמרתי לו לא... כל הכבוד איך הגעת לזה... (צוחק) על זה אני צודק.
ח.בעצם לקחת את זה.
נ. מה אני צריך לחשוב פעמיים.
ח.לקחת אותה.
נ.בוודאי.
ח.ברור.
נ. ברור.
ח.יופי.
נ.לפני שהורדתי אותה למחשב הוצאתי כבר את הדיסק און קי שלי, הורדתי אותה עליו, ואחרי זה על שלו. ועל המחשב והחזרתי לו את זה... חד...
ח.יופי. כל הכבוד.
נ.אני הולך לעבוד בטכנולוגיה שלו לפניו.
ח.או קי... זה כבר טוב... הוא לא יבוא אליך בטענות אתה לקחת את הלקוחות שלי.
נ. לקוחות הוא לא יבוא בטענות... הוא יבוא בטענות לגבי גניבת מוצר... או כמו שתגידי סודות מוצר...
.............................................
ח.ואם הוא יגיד לך לקחת את הנוסחאות שלי.
נ.אין בעיה. משנה נוסחה... משנה אחוזים... משנה שמות של חומרי גלם משתמש בה עצמה ומשנה לה את השם.. הוא יכול להוכיח? לא... מהמוצר עצמו שהוא יקח אותו וינתח אותו הוא לא יכול".
באמירות אלה יש הודאה ברורה בדבר גזל סודות מסחריים, כולל אלה שכביכול נרכשו לאחרונה על ידי התובעת, והנתבע מתכוון להשתמש - וליהנות מפירות הגניבה - לפני התובעת.
ההסבר שניתן על ידי הנתבע לגבי אותן אמירות שללא ספק מפלילות אותו הוא כדלקמן:
"מה שהיה שם דני רצה להונות אותי עם הנוסחאות וכל הענין הזה בשביל להגיע לסיטואציה הזאת שאחר כך יביא את המדובבת. בכוונה בחר באישה יפה שמתלבשת טוב והביא אותה אלי וכל מה שאמרתי לה אמרתי רק כדי להרשים בחורה יפה והרגשתי שהיא זורמת בכיוון ואפילו הזמינה אותי אליה הביתה. ומה שיש בתמלילים אמרתי את הכל ומה שיש שם יש טעויות כתיב והגייה אבל זה דברים שאני כן אמרתי.
ש.את כל זה אמרת כדי להרשים בחורה?
ת.כן.
ש.למה אתה צריך להרשים אותה?
ת.בחורה ערביה יפה מתלבשת טוב שמספרת שהיתה באוסטריה כמה שנים ולא מכירה אף אחד וצריכה מישהו שיתלווה אליה. גם אתה היית מתפתה.
ש.למה זה מרשים בחורה יפה שגנבת נוסחאות?
ת.אני לא גנבתי נוסחאות. כל אחד מספר ורסיה שונה וזה על הצלחות שלו או דברים שיכול לעשות או על תכניות שלו לעתיד על מנת להרשים מישהו.
ש.כשאתה רוצה להרשים מישהי אתה אומר שגנבת וזה כדי להראות הצלחה?
ת.לא אמרתי שגנבתי. אמרתי לה שיש לי איקס ואי זד".
(ראו ע' 19 לפרוטוקול הדיון).
קשה להבין כיצד הנתבע מנסה "להרשים בחורה יפה" על ידי הצגת מעשי רמיה וגניבה. אבל גם לו היינו מקבלים את ההסבר ממילא יש בו כדי להוכיח מספר דברים: א. שאמירת אמת אינה נר לרגליו של התובע; ב. שאכן קיימות פורמולות סודיות שבהן השתמש הנתבע בעבודה; ג. שהנתבע האמין שמר מינץ העביר לו פורמולות סודיות חדשות שהוא רכש למפעל; ד. שבניגוד לאמירות הנתבע במהלך הדיון על ההעסקה הפוגענית, הוא העריך אז את מנהלי התובעת והמליץ למדובבת שאותה ניסה להרשים לעבוד אצלה.
אפשר יהיה לציין ראיות נוספות שהובאו על ידי התובעת – כנגד העדות היחידה והלא אמינה (צר לנו לציין זאת) של הנתבע, אך נראה שאין צורך בכך.
די בדרך שבה גזל הנתבע פורמולות של התובעת כדי ללמד על כך שמדובר בסוד מסחרי, שנשמר על ידי התובעת כסוד, אשר רק למספר מצומצם של אנשים - ביניהם הנתבע - הייתה גישה אליו, וכן שאותם סודות אמורים להעניק יתרון עסקי למשתמש.
13.חוות הדעת מטעם הנתבע
הנתבע הגיש חוות דעת מומחה, ד"ר סטיב דרן, בעניין טיח אקרילי דקורטיבי. ב"כ התובעת ביקש לפסול את חוות הדעת ובסופו של דבר המומחה לא נחקר.
נתייחס בקצרה לחוות הדעת, שגם לוּ היינו מקבלים אותה, לא היה בה כדי לסייע לנתבע בטענותיו. נסביר מדוע.
השאלה שעליה עונה המומחה ד"ר דרן היא האם ניתן בעזרת מבחנים כימיים להבדיל בין המרכיבים השונים בטיח האקרילי דקורטיבי (שליכט). כב' המומחה השיב כך בחוות הדעת:
"1.התבקשתי לחוות דעתי המקצועית בשאלה האם כאשר מצויה בפני נוסחה המפרטת הרכב ומינונים של חומרים המרכיבים טיח אקרילי דקורטיבי כלשהו ומנגד מצויה לפניי דוגמא של טיח אקרילי דקורטיבי אשר הרכב ומינון החומרים שבו מתיימר להיות זהה למפורט בנוסחה ניתן לדעת האם יש זהות והתאמה עם ודאות מדעית בין הנוסחה לבין דוגמת הטיח האקרילי הדקורטיבי?
תשובתי היא כי הדבר אפשרי וניתן לדעת האם יש זהות והתאמה מדעית בין הרכב החומרים בנוסחה לבין הדוגמא המצויה לפני.
2.כמו כן התבקשתי לחוות דעת בשאלה האם כאשר מצויה בידי דוגמא של טיח דקורטיבי אקרילי האם ניתן בבדיקות מעבדה לגלות את הרכב החומרים ומינונם באותה דוגמת טיח דקורטיבי אקרילי?
גם לענין זה תשובתי היא כי הדבר אפשרי וניתן בבדיקות מעבדה לגלות הרכב החומרים ומינונם.
בנוסף נתבקשתי על ידי עו"ד תום מדן להראות תיאורטית כיצד ניתן להציג ולבדל שתי דוגמאות טיח אקרילי דקורטיבי על ידי ניתוחים כימיים או פיזיים.
לעניות דעתי המקצועית אם ניתן למצוא שני מאפיינים רלוונטיים שיוכחו כשונים אזי המסקנה תהיה כי מדובר בשני חומרים שונים. להלן מספר בדיקות פיזיים (כך במקור) וכימיות העשויות לשמש להבחין, ובין אם לאו, בין שני חומרי טיח שונים".
לדעתנו האמור בחוות הדעת אינו רלוונטי להכרעה בסוגיה שלפנינו. לנתבע אין כל הכשרה בתחום הכימיה או בדיקות המעבדה.
תפקידו במעבדה היה לבדוק את המוצר הסופי. לגרסתו הוא עבד עם מר מינץ על ניסויים, הם היו ממשיכים בניסוי וטעייה עד שמגיעים למוצר שניתן למכור אותו בשוק. לדברי הנתבע הוא היה: "בודק גוונים, תרכובות, מנהל צוות של המעבדה גם לגבי דוגמאות פיתוח גוונים ודוגמאות. הייתי אחראי על מערכת הסינון של מוצקים ושפכים תעשייתיים של התובעת על ידי הפרדה ובדיקה של השפכים עצמם לפני שמשחררים את המים לשפכים המועצתיים. ועוד מלא תפקידים" (עמ' 14, ש' 24-30).
על פי הראיות שהוגשו הוכח מעשה גזל הסוד המסחרי על ידי הנתבע. הוא לא הגיע לפורמולות בעצמו, הוא לא ביצע כל תהליך של הִנדוּס חוזר וכדומה. כלומר היכולת התיאורטית לפתח פורמולות בהליך מעבדה אין בה כדי לסייע לנתבע בהגנתו.
14.מסקנות לעניין גזל סוד מסחרי של התובעת – צו מניעה קבוע
התובעת הוכיחה שהנתבע גנב סודות מסחריים שלה, שבהם התכוון להשתמש לצורך הקמת עסק שלו. מעשיו מהווים גזל סוד מסחרי - עוולה על פי סעיף 6 לחוק עוולות מסחריות.
ב"כ התובעת טען בסיכומיו לעוולות אחרות, לפי פקודת הנזיקין (נוסח חדש), חוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007, וחוק המחשבים, התשנ"ה-1995. עם זאת עילות תביעה אלה אינן בסמכותו של בית דין זה, בהתאם לסעיף 24 לחוק בית הדין לעבודה,התשכ"ט-1969, ואף לא היוו חלק מעילות התביעה בכתב התביעה.
לנתבע לא עומדת הגנה לפי סעיף 7(א) לחוק עוולות מסחריות, אשר קובע:
לא יהיה אדם אחראי בשל גזל סוד מסחרי, אם התקיים אחד מאלה:
(1)ידע הגלום בסוד המסחרי הגיע אליו במהלך עבודתו אצל בעליו של הסוד המסחרי וידע זה הפך לחלק מכישוריו המקצועיים הכלליים.
הידע אכן הגיע לנתבע דרך עבודתו הרגילה, אבל לא הפך לחלק מכישוריו המקצועיים הכלליים, שהרי אם לא כן לא היה צריך לגזול את הסודות כפי שעשה. הנתבע ניצל את מעמדו בתובעת כדי להתחרות באופן לא לגיטימי אתה, תוך הפרת חובת הנאמנות, חובת תום הלב וחובת ההגינות הנובעות מחוזה העבודה, שהן התשתית ליחסי עבודה הוגנים (ראו: בג"צ 59/80 שירותי תחבורה ציבוריים באר שבע נ' בית הדין הארצי, פ"ד לה(1) 828; דב"ע נה/3-145 מדינת ישראל, משרד השיכון - יעקב בוכריס, פד"ע לו 1; דב"ע נג/3-17 טוני טועמה - טכנו גומי ליסיצקי בע"מ ואח', פד"ע כה 227; בג"צ 1683/93 יבין פלסט בע"מ נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד מז (4) 702; עס"ק 400024/98 הסתדרות העובדים החדשה - צים חברת השייט הישראלית בע"מ, פד"ע לו 97; מנחם גולדברג, "תום לב במשפט העבודה" בתוך ספר בר ניב (הוצאת רמות, תשמ"ז) עמ' 139; אלישבע ברק "עיקרון תום הלב במשפט העבודה" בתוך: ספר ברנזון (חלק שני, הוצאת נבו, תש"ס) עמ' 499; רות בן ישראל, דיני עבודה (כרך ב', בית ההוצאה לאור של האוניברסיטה הפתוחה, תשס"ב עמ' 541).
על כן קמה הצדקה למתן צו מניעה קבוע כמבוקש על ידי התובעת בנוגע לשימוש בסודות שנגזלו על ידי הנתבע.
בסיכומיה צמצמה התובעת את הדרישה לייצור טיח דקורטיבי, עת מסכימה שיתאפשר לנתבע לרכוש חומרים מיצרנים אחרים ולשווקם תחת מותג פרטי שלו.
אין לנו ספק כי בשיווק חומרים אין כל פגיעה בקניינה או בסודות מסחריים של התובעת וזו תחרות הוגנת. מכאן שהסעד האופרטיבי בפסק הדין צריך למנוע מהנתבע לייצר טיח דקורטיבי מכל סוג שהוא, ובמיוחד בכל הקשור לסוג הטיח הדקורטיבי שמשווקת ועוסקת בו התובעת, על פי רשימת "מוצרי דקוליין" אשר הנוסחאות לו מהוות קנין רוחני וסוד מסחרי מוגנים שלה.
התובעת מבקשת שהצו שיינתן יהיה "אבסולוטי", קרי, ללא הגבלה של זמן או אזור גיאוגרפי. לגבי האזור בארץ אנו מקבלים את עמדת התובעת שלפיה שוק המוצרים נוגע לכל המדינה ואין הגבלה לאזור ספציפי. ברם, איסור ללא הגבלת זמן יהיה לא מידתי ולא סביר.
אי לכך אנו קובעים שההגבלה האמורה תימשך שנתיים החל ממועד סיום העבודה של הנתבע.
15.התביעה לפיצוי כספי
התובעת ביקשה לחייב את הנתבע בגין הנזקים אשר נגרמו וייגרמו לה ,על פי הערכתה במועד הגשת כתב התביעה, בסך 2,000,000 ₪. נאמר כי המידע והסודות המסחריים של התובעת חשופים לשימוש אפשרי שיוכל לעשות בו הנתבע, להעבירו לכל צד ג', והנזק הצפוי גבוה עשרות מונים מהסכום שנתבע. עוד נאמר שהתובעת השקיעה עשרות מיליוני ₪ במפעל שהקימה ובעסק לתפארת שבנתה, אשר עלול להינזק באופן בלתי הפיך כתוצאה ממעשיו ופעולותיו של הנתבע.
עם זאת התובעת לא הציגה ראיות לגבי נזק ממשי שנגרם לה. יתכן שהדבר נובע משום שהנתבע לא הצליח להתחיל את פעילותו, מאחר שמיד לאחר הגשת הבקשה לבית הדין ניתן צו מניעה בהסכמה.
ואולם, קיימת אפשרות של פיצוי ללא הוכחת נזק, בהתאם לסעיף 13 לחוק עוולות מסחריות קובע:
פיצוי בלא הוכחת נזק
13. (א)בית המשפט רשאי, על פי בקשת התובע, לפסוק לו, לכל עוולה, פיצויים בלא הוכחת נזק, בסכום שלא יעלה על 100,000 שקלים חדשים.
(ב)לעניין סעיף זה יראו עוולות המתבצעות במסכת אחת של מעשים, כעוולה אחת.
(ג) ...
סעיף 13 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1970 קובע:
13.גרמה הפרת החוזה נזק שאינו נזק ממון, רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים בעד נזק זה בשיעור שייראה לו בנסיבות הענין.
הנתבע הפר את חוזה העבודה עם התובעת בשל תחרות בלתי הוגנת בה, וכן הפר את חובת הנאמנות וחובת תום הלב – המחייבות את שני הצדדים לחוזה.
נזכיר כי אין מדובר בתחרות שבמסגרתה עבר הנתבע למעסיק אחר לצורך קידום מקצועי, אלא מדובר בעוד שעזב על מנת להקים עסק מתחרה חדש בהסתמך רק, או בעיקר, בידע, בניסיון ובמידע סודי שגזל מהתובעת, ואף הצהיר כי בכוונתו לגזול את לקוחותיה.
על פי העובדות שנקבעו בענייננו מדובר במסכת עובדתית אחת. על כן אנו רואים לנכון, בהתאם לקווים המנחים שנקבעו בפסיקה, לחייב את הנתבע בפיצוי ללא הוכחת נזק בסך 85,000 ₪.
17.לסיכום
נוכח האמור לעיל, אנו נותנים צו קבוע המונע מהנתבע לייצר טיח דקורטיבי מכל סוג שהוא, ובמיוחד סוג הטיח הדקורטיבי שהתובעת משווקת ועוסקת בו, על פי רשימת "מוצרי דקוליין". זאת, תוך שנתיים מסיום העבודה של הנתבע, קרי, עד ליום 19.2.18.
אנו מחייבים את הנתבע לשלם לתובעת סך של 85,000 ₪ בגין פיצוי ללא הוכחת נזק. סכום זה יישא הפרשי הצמדה וריבית אם לא ישולם תוך 30 ימים מיום המצאת פסק הדין.
כמו כן על הנתבע לשלם לתובעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 15,000 ₪.
18.לצדדים זכות ערעור על פסק הדין לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים תוך 30 יום מקבלתו.
ניתן היום, 29 ינואר 2017, ב' שבט תשע"ז,ב' שבט תשע"זבהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
|
|
|
|
|
מר יוסף לוין,
נציג עובדים
|
|
עידית איצקוביץ, שופטת
אב"ד
|
|
מר זהר זלמן אקשטין,
נציג מעסיקים
|