בעניין: אלמוני שנת לידה 2015 (להלן:"הקטין")
באמצעות האפוטרופא לדין עו"ד אורה תמנו
ובענין: חוק אימוץ ילדים, התשמ"א - 1981
פסק דין
1.פסק דין זה מביא לסיומו מסכת של הליכים משפטיים, המתבררת בבית משפט זה מאז שנת 2017.
2.תחילת ההליכים בתביעה שהוגשה ע"י המבקש 2, ועניינה בדיקת רקמות שהייתה אמורה להוכיח את קשר האבהות בין המבקש לקטין, שעניינו יוסדר למעשה במסגרת פסק דין זה.
3. במסגרת תביעת האבהות, ציינו המבקשים כי הם זוג שנישא זה לזו במדינת ******.
האב הנטען יהודי, אזרח ישראלי, וביקש לקבוע את שאלת האבהות, על מנת להסדיר את מעמדו של הבן שנולד לצדדים ב******.
4. באורח טראגי ומפתיע, במסגרת תביעת האבהות, לא זו בלבד שהתברר שהמבקש איננו אביו של הקטין נשוא ההליכים, אלא נוכח התוצאה שהדהימה את המבקשים, נערכה בדיקת אימהות והתברר כי גם המבקשת איננה בעלת זיקה גנטית לקטין.
5. שני בני הזוג טענו כי עקב בעיות ודימומים בהריון, נאלצו ליילד אותה בניתוח קיסרי בהיותה בחודש שביעי וחצי. המבקשת סיפרה כי ילדה תינוק בניתוח קיסרי בהיותה מלווה ע"י אחות המבקש, בבית החולים ב----- במדינת ******. המבקשת סיפרה כי במשך 3 ימים לא ראתה את התינוק שכן סבלה מחולשה וכאבים בעקבות הניתוח ונמסר לה ע"י צוות בית החולים כי הוא נולד במשקל 1.800 ק"ג, נלקח לתינוקייה ושהה באינקובטור. המבקשת משתפת כי רק לאחר 3 ימים הביאו אליה את התינוק בבית החולים והיא החלה לטפל בו. המבקשת מספרת כי במשך שבועיים וחצי נוספים שהו היא והתינוק בבית החולים, לאחר מכן השתחררו מאישפוז, אך המשיכו והגיעו מספר פעמים לבית החולים למעקב וטיפולים וכאשר היה התינוק בן 4 חודשים, עלתה עימו ארצה והצטרפה למבקש שכבר שהה בישראל.
יצוין כי לתמיכה בחלק מהטענות אף צורפו מסמכים רפואיים וראיות אחרות.
צורפו מסמכים רפואיים הנוגעים לאותו אשפוז ואולם גם בדיקה חוזרת של המטען הגנטי של הקטין וההורים הנטענים, הצביעה על כך שלמעשה אין זיקה גנטית בין הקטין ובין ההורים וההורים החלו בתהליך של עיבוד המציאות, הנסיבות והעובדות שהתבררו להם.
6. נוכח המציאות השוררת במדינת המוצא היה קושי להתחקות אחר נסיבות אובדן הבן הביולוגי שככל הנראה ילדה המבקשת, וההנחה היתה כי הוחלף בתינוק אותו גידלו ואשר הובא לישראל ואותו הם מגדלים, עד עצם היום הזה כבנם.
7.לטובת טיפול בענייניו של הקטין ובמסגרת ההליכים בתיקים הקשורים שהתבררו בבית משפט זה, מונו ההורים המגדלים כאפוטרופוסים לקטין, בד בבד עם התהליך הרגשי והתדהמה שאחזה בהם עקב הגילוי לאחר ביצוע הבדיקות הגנטיות, לא נגרע כל מאמץ בטיפול שלהם בקטין והם המשיכו לגדל אותו במסירות ובאהבה. לאורך השנים נולדו להם שתי בנות נוספות והם גידלו ומגדלים את שלושת הילדים בביתם ועודם ממשיכים לעשות כך גם נכון לעת הזו.
8. בחלוף תקופה לא מבוטלת ממועד שהתבררו תוצאות בדיקת הרקמות, בחודש יוני 2021, הגישו המבקשים אשר המשיכו לאורך כל התקופה להתגורר בישראל ולגדל כאן את שלושת הילדים, בקשה להסדיר את אימוצו של הקטין על ידם.
9.במהלך השנים האחרונות, התבררו בעניינו של הקטין הן הבקשה לצו אימוץ והן האפשרות כי המדינה תגיש ביחס אליו בקשה להכריז עליו כבר אימוץ כלפי הורים לא ידועים.
10.יובהר כי ההליכים היו ממושכים ואינני מוצאת לפרט את כל השלבים, המהמורות המכשולים והאתגרים שעברו כלל הצדדים, הן ההורים המגדלים והן בא כח היועמ"ש במהלך ניהול ההליך. יחד עם זאת, אציין כי בין היתר לא נחסכו מאמצים ועורכי דין וחוקרים מטעמם של ההורים נסעו למדינת המוצא, ניסו להתחקות אחר מסמכים שיהיה בהם כדי ללמד את ההורים על נסיבות לידת בנם הביולוגי ועל הנסיבות בהן הקטין נשוא ההליך, הגיע לחזקתם.
11. ההורים לא הצליחו להשיג מסמכים והתמונה שהצטיירה היתה, כי בכל הנוגע לבנם הביולוגי, יהיה זה בלתי אפשרי להתחקות אחר גורלו, במדינה בה הוא נותר וביחס לקטין נשוא הליך זה, לא ניתן היה לקבל מסמכים שיהיה בהם כדי ללמד את ביהמ"ש ואת היחידות החוקרות, מי היו הוריו הביולוגים וכיצד הגיע לרשות המבקשים.
12. המבקשים נאלצו במהלך הדרך להתמודד עם החשדות שנבדקו בדבר האפשרות שאין מדובר במקרה טרגי של החלפת תינוקות, אלא באפשרות עבריינית של אירוע פלילי שבו הקטין נשוא הליך זה, הגיע לידיהם. יובהר כי חקירת משטרה שבוצעה ע"י משטרת ישראל, הסתיימה בסגירת התיק, שכן לא נמצאו כל ראיות שיש בהן כדי לתמוך באפשרות זו ותעלומת אפשרות החלפת התינוקות נותרה בעינה.
13.לאחר שהסתיימו שלל החקירות הן ע"י משטרת ישראל, הן ע"י משרדי ממשלה שונים, לרבות משרד החוץ והן על ידי גורמים פרטיים מטעמם של ההורים, התבררה התמונה לפיה ככל שלא יוסדר מעמדו של הקטין במדינת ישראל, יהווה הדבר פגיעה דרמטית בקטין שבא לעולם, הפך בעל כורחו לתושב מדינת ישראל, והוא לא יוכל לצאת ממנה או לבוא אליה, שכן אין לו מעמד לא במדינת ישראל ולא במדינה בה נולד.
14.מבוי סתום זה, מצד אחד ומציאות חייו היומיומית של הקטין מצד האחר, כאשר לא היתה מעולם מחלוקת כי הוא גדל בתא משפחתי טוב ומיטיב, הביאה את בית המשפט למסקנה המתחייבת כי יש להסדיר את מציאות חייו של הקטין ולא להותירו ללא אב ואם, ללא מדינה אליה הוא משתייך ובמיוחד הדברים אמורים כאשר עסקינן בקטין שגדל מאז שמלאו לו חודשים ספורים, כילד יהודי ישראלי, המתחנך במוסדות חינוך דתיים במדינת ישראל, וכל מציאות חייו נבנתה והתבססה כיהודי ישראלי.
15. גם בנקודה זו יקצר בית המשפט ולא יפרט את תלאות הדרך שעברו הקטין והוריו עד שהגענו לדיון המרגש שהתרחש אתמול בבית המשפט. ייאמר כי בסופו של יום, עו"ס השירות למען הילד ובא כח היועמ"שית מצאו בחודש יוני 2025, להגיש בעניינו של הקטין בקשה להכריז עליו בר אימוץ ולאחר שניתן פסק דין בעניינו ביום 3.2.2025 והוא הוכרז ע"י ביהמ"ש זה כבר אימוץ כלפי הורים לא ידועים. או אז נפתחה הדרך לדון בבקשת המבקשים משנת 2021, לתת צו אימוץ שבמסגרתו הם יוכלו לאמץ את הקטין ולהמשיך לגדלו כהוריו לכל דבר וענין.
16. חלק מתנאי בא כח היועמש"ית שהותוו לאחר הגשת מספר תסקירים בעניינו של הקטין היו חשיפת הקטין לסיפור ומציאות חייו.
17.בחודשים האחרונים השתתפו ההורים יחד עם הקטין בתהליך טיפולי שבמסגרתו נחשף הקטין לסיפור חייו, מדובר בתהליך לא פשוט, עסקינן בקטין שהוא היום בן 9 שנים ולמעשה רק עם הגיעו לגיל 8.5 שנים, שמע לראשונה על כך שהוריו המגדלים אותו מיום לידתו אינם הוריו הביולוגים.
נוכח הוראות סעיף 7 לחוק אימוץ ילדים, התשמ"א – 1981, ושעה שמלאו למאומץ 9 שנים, נדרש בית המשפט גם לשאלת עמדת הקטין, בענין אפשרות אימוצו.
18. בדיווחים שונים שהוגשו לבית המשפט עלה כי נכון להיום הקטין מכיר את סיפור חייו, רואה במבקשים את הוריו, קשור אליהם בכל נימי נפשו, מגדיר עצמו כבנם הבכור, יודע ומכיר בכך שהם אוהבים אותו ומגדלים אותו כהוריו.
19. מהדיווחים לאורך כל השנים ממועד תחילת ההליכים ועד עצם היום הזה עלה באופן יציב ועקבי כי המבקשים הם הורים מסורים, מחויבים, דואגים לצרכיו החינוכיים, הגשמיים והרגשיים של הקטין ועל כן עו"ס חוק האימוץ ועו"ס השירות למען הילד תמכו באופן מובהק וברור באימוץ הקטין ע"י ההורים.
20. אתמול בדיון שהתקיים בבית משפט זה, התייצבו המבקשים והביאו עמם את הקטין. בית המשפט שמע את המבקשים, את העובדות הסוציאליות, את האפוטרופא לדין, בא כח ההורים, בא כח היועמ"שית וכמובן את הקטין עצמו. ניכר היה כי כלל בני המשפחה וגם בעלי המקצוע שהיו מעורבים בעניינם, עורכי דין ועובדות סוציאליות, היו נרגשים מאוד מהמעמד, מההסדרה החוקית של מעמד ההורים כלפיו ומסיום ההליכים.
הקטין יכול להמשיך כעת בדרך חייו, בה גידלו אותו הוריו המאמצים, באהבה, במסירות וביציבות וזאת על אף שנסיבות היוולדו והעדר הזיקה הגנטית היו ידועות להם כבר לפני שנים רבות. על אף הנסיבות, הדבר לא גרע מאהבתם ומסירותם כלפיו והוא ימשיך לגדול בתא המשפחתי הנהדר והמיטיב שבו הוא גדל ובמדינת ישראל המשמשת לו כבית על פי בחירת הוריו.
21. נוכח כל האמור והמקובץ מצאתי להיעתר לבקשת ההורים ולתת צו אימוץ בעניינו של הקטין. צו אימוץ פורמלי יישלח לצדדים.
22. בכך מסתיים בירור התובענה.
המזכירות תסגור את התיק.
מתירה העברה למאגרי פסיקה בהשמטת פרטים מזהים.
ניתן בלשכתי 20.03.2025 בהעדר הצדדים .
20.3.2025 _________________
תאריך רותם קודלר עיאש
שופטת, סגנית נשיא