1.הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה לסוג הרכב, וללא תעודת ביטוח תקפה.
2.על פי כתב האישום, ביום 26.12.18, סמוך לשעה 17:45, נהג הנאשם בצומת הרחובות קפלן-ויצמן, בנהריה, ברכב מסוג מרכב אחוד, מ.ר. 4661113. אותה עת נהג ללא רישיון נהיגה לסוג הרכב וללא תעודת ביטוח תקפה.
3.ב"כ המאשימה עתר לעונש של פסילה, פסילה על תנאי, וקנס.. צוין שהנאשם היה רשאי לנהוג על רכב שמשקלו 3,500 ק"ג, ומשקלו הכולל של הרכב בו נהג הוא 3,995 ק"ג.
4.הסנגור עתר, מנגד, להמנע מרכיב של פסילה ולהסתפק ברכיבים של פסילה מותנית וקנס סמלי והגיש לעניין זה פסיקה תומכת. נטען, שהנאשם נהג ברכב של מעסיקו לשעבר, וסבר, בתום לב, שמדובר ברכב שניתן לנהוג בו עם רישיון הנהיגה שברשותו, מסוג B. צוין שלטענת הנאשם מספר פעמים עצר אותו, כשהוא נוהג ברכב זה, שוטר, לביקורת שגרתית, ולא נאמר לו דבר לעניין רישיונו. כן הוטעם שההפרש בין משקל הרכב בו נהג הנאשם למשקל הרכב עליו מותר לו לנהוג, זעום ואין המדובר בתיק בו הנאשם נהג במשאית או ברכב כבד אחר. עוד צוין שהנאשם, צעיר, בן 22, משתכר שכר מינימום.
חומרת העבירה, הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה ומידת הפגיעה בו
5.עבירות של נהיגת רכב בידי מי שאינו מורשה לסוג הרכב ונהיגה ללא תעודת ביטוח, מהוות פגיעה בערכים החברתיים של בטחון הציבור, בחובה לציית לחוק ובאינטרס הציבורי המחייב הרשאה לנהיגה בסוג הרכב, לאחר שנבחנים כישוריו והתאמתו של הנהג בידי הגורמים המוסמכים לכך.
מדיניות הענישה
6.בתת"ע (נצ') 4447-07-14 מדינת ישראל נ' אבו דיוק, ( 14.7.15) הורשע נאשם שנהג במשאית בעבירות של נהיגה ללא רישיון תקף לסוג רכב וללא ביטוח. הנאשם ללא הרשעה קודמת בעבירה זהה וללא עבר פלילי, תיקן את המחדל והוציא רישיון נהיגה מתאים. על הנאשם הושתו קנס בסך 1,500 ₪, פסילה בפועל למשך 5 חודשים ופסילה על תנאי של 6 חודשים למשך 3 שנים.
7.בתע"א (פ"ת) 9736-11-14 מדינת ישרא נ' תורכמאן, (18.12.14) הורשע נאשם, שנסע ברכב מסחרי, בעבירות של נהיגה כשהרישיון לא תקף לסוג רכב ובניגוד להודעת איסור שימוש ברכב. עברו של הנאשם מכביד, אך הוא הוציא רישיון לסוג הרכב ביום ביצוע העבירה. על הנאשם הושתו קנס בסך 2,000 ₪, פסילה למשך 30 יום ופסילה על תנאי למשך 3 חודשים.
8.בתת"ע 1288-01-15 (פ"ת) מדינת ישראל נ' אזברגה, (4.5.16) הורשע נאשם בנהיגה באוטובוס זעיר כשאין לו רישיון מתאים לסוג רכב זה, כשעונש מאסר על תנאי בר הפעלה תלוי ועומד נגדו ועברו מכביד. במסגרת הסדר הוארך המאסר על תנאי לשנתיים נוספות והושתו עליו קנס על סך 1,200 ₪ ופסילה על תנאי ל- 4 חודשים. ההסדר התבסס על הודאת הנאשם ולא על רקע שיקומו.
9.בפ"ל (תעבורה י-ם) 5983-07-14 מדינת ישראל נ' סלאח אל דין אבו קטיש (15.1.17), הנאשם הורשע שנהג באופנוע, כשאינו מורשה לנהיגה בסוג הרכב, וללא תעודת ביטוח תקפה. לנאשם עבר תעבורתי הכולל 43 הרשעות, מתוכן נהיגה בעת פקיעה. כנגד הנאשם תלוי ועומד מאסר בר הפעלה, ולחובתו רישום פלילי של החזקת סכין ופירוק חלפים מרכב. התסקיר חיובי. בית המשפט האריך המאסר המותנה, הושתה פסילה בת 12 חודשים, קנס בסך 1,000 ₪, הפעלת עונש פסילה בת 6 חודשים, במצטבר, פסילה על תנאי, בת 6 חודשים למשך 3 שנים, התחייבות על סך 6,000 ₪, עבודות של"צ בהיקף של 250 שעות, וצו מבחן לשנה.
10.בתת"ע 1596-01-12 מדינת ישראל נק בוקובזה יוגב (8.7.13), הורשע נהג אופנוע בנהיגה כשרישיון הנהיגה אינו תקף לסוג הרכב, בעברו 2 הרשעות קודמות והנאשם עדיין לא הוציא רישיון לנהיגה באופנוע. הצדדים הציגו הסדר הכולל מאסר בדרך של עבודות שירות. בית המשפט גזר עליו קנס בסך 500 ₪, פסילה לתקופה של 11 חודשים, הפסילה תסווג כך שלאחר 3 חודשי פסילה תחול פסילה על רישיון נהיגה מדרגות A בלבד, פסילה על תנאי של 8 חודשים למשך 3 שנים, מאסר מותנה בן 5 חודשים, 60 ימי מאסר, בריצוי בדרך של עבודות שירות.
11.בתת"ע 9746-03-17 מדינת ישראל נ' עבד אל מג'יד וליד (3.4.17), הורשע נאשם שנהג באוטובוס זהיר בהיותו בלתי מורשה לנהיגה ברכב מסוג זה, הנאשם צבר לחובתו 16 הרשעות קודמות, בית המשפט גזר עליו פסילה בת 5 חודשים, פסילה על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים וקנס בסך 1,500 ₪.
12.עיון בפסיקה, בנסיבות דומות, מלמד שמתחם הענישה לנוהגים ללא רישיון נהיגה תקף לסוג רכב, כולל, בנסיבות בהן עברו התעבורתי של הנאשם מקל או אינו כולל הרשעה בעבירה דומה, מאסר על תנאי, ללא מאסר בפועל, ובמקרים של רצידיביזם, מאסר בפועל או בעבודות שירות, בנוסף לרכיבי ענישה נוספים. עונש הפסילה נע בין פסילת מינימום של 3 חודשים ועד לפסילה של כשנה, פסילה על תנאי, קנס ולעיתים התחייבות.
הפסיקה אליה הפנתה ההגנה
13.תת"ע 4222-12-16 ישראל נ' תפאל מוחמד (29.1.18), הנאשם הורשע בנהיגה ברכב, בהיותו בלתי מורשה לסוג הרכב ונהיגה ברכב ללא תעודת ביטוח תקפה, ומותב זה דן אותו ל-3 חודשי מאסר על תנאי, למשך 3 שנים, פסילה על תנאי, לתקופה של 3 חודשים, למשך שנתיים, וקנס בסך 1,200 ₪. הנאשם הודה, נטל אחריות על העבירה, הוציא רישיון נהיגה לרכב המשא, ונסיבות חייו קשות, ננטש על ידי הוריו בילדותו, התגורר בפנימיה, והוא אב לילד שנולד עם מום בלידה ורשיונו נחוץ להסעתו לטיפולים רפואיים.
יצוין שהמקרה אליו הפנתה ההגנה, שונה מהמקרה שלפני, שכן שם דובר בנסיבות חיים קשות במיוחד, כשהנאשם נזקק לרישיונו להסעת בנו לטיפולים והסיר את המחדל.
קביעת העונש הראוי לנאשם
13.הענישה היא לעולם אינדיווידואלית, ועל בית המשפט לבחון, לצד מתחם הענישה המקובל, את המקרה הפרטי שלפניו ולשקול מהו העונש המתאים, בהתחשב בנסיבותיו האישיות של הנאשם.
במקרה דנן, הנאשם נהג ללא רישיון נהיגה לסוג הרכב, כשהוא נוהג ברכב "מרכב אחוד", לגביו לא היה לו רישיון נהיגה מתאים, וללא תעודת ביטוח תקפה.
14.אין מחלוקת שעסקינן בעבירה חמורה, שהסיכון הכרוך בה למשתמשי הדרך ולנהג עצמו הוא רב וממשי. עם זאת, יש להתחשב בכך שאין המדובר במי שכלל לא הוציא רישיון נהיגה מעולם, אינו מכיר כלל את כללי הדרך הקבועים בחוק, ואינו מיומן כלל. מדובר בנהג, המורשה לנהוג ברכב פרטי, שרישיונו אינו מתאים לסוג הרכב בו נהג. חומרת העבירה בנסיבות אלה מופחתת.
15.לעניין עברו התעבורתי, לנאשם, הנוהג משנת 2014, הרשעה אחת בלבד, משנת 2017, בגין נוסע לא חגור. עם זאת, מדובר בנהג שוותק נהיגתו אינו רב. יש לשים לב שהנאשם, צעיר, בן 22, הודה ונטל אחריות על מעשיו, אוחז ברישיון נהיגה לרכב פרטי, וכיום אינו עובד אצל אותו המעסיק.
לעניין טענת ב"כ הנאשם שהנאשם סבר, בתום לב, שרישיונו מאפשר לו לנהוג ברכב בו נהג – הרי שדינה להידחות היות שאי ידיעת החוק אינה פוטרת.
16.לאחר ששמעתי את ב"כ הצדדים וטיעוניהם, שקלתי את האינטרס הציבורי, עיינתי בפסיקה, נתתי דעתי לכך שמדובר בעבירה חמורה, מחד גיסא, אך, מאידך גיסא, התרשמתי מנסיבותיו האישיות של הנאשם, ומכך שעסקינן בעבירה של נהיגה של מי שאינו מורשה לסוג הרכב, הגעתי למסקנה שאין למצות עם הנאשם את הדין.
17.על כן, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1.אני דנה את הנאשם לחודש מאסר על תנאי למשך 3 שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה בזמן פסילה או נהיגה ללא רשיון נהיגה.
2.אני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה וזאת לתקופה של 3 חודשים. הנאשם יפקיד את רישיונו במזכירות בית משפט לתעבורה לא יאוחר מיום 10.6.19, במזכירות ביהמ"ש לתעבורה.
3.אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 4 חודשים, וזאת על תנאי למשך שנתיים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת השניה לפקודת התעבורה.
4.אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,000 ש"ח. הקנס ישולם ב- 5 תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מתאריך1.7.19 היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
המזכירות תנפיק שוברים בהתאם.
זכות ערעור לבית משפט המחוזי בחיפה תוך 45 יום.
ניתן היום, י"א אייר תשע"ט, 16 מאי 2019, במעמד הנוכחים