אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פלוני נ' ד"ר מ. א.

פלוני נ' ד"ר מ. א.

תאריך פרסום : 06/01/2025 | גרסת הדפסה

ת"א
בית משפט השלום תל אביב -יפו
16701-03-24
28/12/2024
בפני השופט בכיר:
ד"ר מנחם (מריו) קליין

- נגד -
תובע/המשיב:
פלוני
נתבע/המבקש:
ד"ר מ. א.
החלטה
 

 

רקע וטענות

 

בפני תביעת נזיקין בעילת רשלנות רפואית מכוח פקודת הנזיקין [נוסח חדש].

לטענת התובע, יליד 1949, הטיפול שקיבל במרפאת הנתבע בשנים 2015-2017 היה רשלני וכתוצאה ממנו נגרם לו נזק בלתי הפיך בעין, ונגרמו לו הוצאות שיקום רבות.

טרם הטיפול הנתבע הזמין 4 סדים כירורגיים אך בסופו של דבר, בשל מחסור בעצם בלסת עליונה, לא עשה בהם שימוש, קדח בלסת העליונה וחדר לארובת העין, ולא התייעץ לפני כן עם מומחה פה ולסת.

הנתבע החתים את התובע על טופס הסכמה, אך לא יידע אותו בדבר הסיכון במעבר המקדח לארובת העין.

גם הטיפול החלופי בו נעשה שימוש בשתל חובק ועליו גשר לא צלח, וגרם לגירוי בעין, דלקת סביב השתל וסבל לתובע, והוא פנה לקבל טיפול במרפאה אחרת.

הנתבע הציע להחזיר לתובע את הכספים ששילם ואף מעבר לכך, בסכום כולל של 135,000 ₪, תוך דרישה לחתום על כתב ויתור תביעות.

התובע חתם על כתב ויתור תביעות, אך טוען שעשה זאת תחת לחץ שכן היה זקוק לכסף לשיקום הפה, סבל מכאבים ולכן ההסכם אינו חוקי.

הנתבע מכחיש את החבות והגיש עם כתב ההגנה, בקשה לסילוק התביעה על הסף, בעילת התיישנות ומחמת העובדה שהתובע חתם על כתב ויתור תביעות וקיבל סך של 135,000 ₪ ביום 26.11.17.

 

יתירה מזו, טוען הנתבע שהתובע לא היה שרוי במצוקה בעת חתימה על כתב הויתור, היה מודע לכל תנאיו עליהם גם נשא ונתן עם הנתבע, לאחר שהתייעץ עם עו"ד.

 

ב"כ הנתבע הפנה לפסיקה בת"א 17777-03פרי מורןנ'כלל חברה לביטוח בע"מ (10.07.06) התומכת לטענתו בעמדתו, וכן לע"א 9207-04 יוסף כמיסהנ'דן גרטלר (14.08.08) ולע"א 134/77 פנחס ו-יחזקאל גניסלב נ' אריק אקמן, לב(1) 748(1978).

לטענת ב"כ הנתבע המלומד, מדובר בשיהוי קיצוני מיום החתימה על כתב הויתור, ואף חריגה מעבר לתקופת ההתיישנות ממועד הטיפולים.

 

בתשובתו לבקשת הנתבע טען ב"כ התובע המלומד ש:

 

  1. הטיפולים נמשכו גם בשנת 2018 כך שהתביעה לא התיישנה, ולעניין השיהוי טען כי התובע נאלץ להמשיך ולטפל בשיקום הפה באשמת הנתבע, ולכן לא התפנה להגיש תביעה.

  2. הנתבע גרם לתובע נכות בעין, ולא סביר לטעון שכתב הויתור שנחתם בגין החזר עלות הטיפול אצל הנתבע, יכלול ויתור על פיצוי בגין הנזקים שנגרמו ברשלנותו של הנתבע.

     

  3. הנתבע ניצל את מצוקתו של התובע, שחתם על כתב הוויתור בגלל הלחץ והמצוקה שהיה שרוי בה.

     

  4. בכתב הוויתור נאמר במפורש, שמדובר בכספים ששולמו במרפאה בשביל הטיפולים והם מוחזרים לו, ולא על ויתור תביעה בעוולת הרשלנות.

     

  5. פסקי הדין אליהם הפנה ב"כ הנתבע אינם דומים למקרה דנן, בפסק הדין בענין פרי מורן נאמר גם שבמקרה ויוכיח שכוונת הצדדים היתה אחרת ישנה הצדקה לאפשר לתבוע בנזקים על אף כתב הויתור.

     

  6. ב"כ התובע הפנה לע"א 7379-18הדר יצחקי נ' ירון יצחקי (18.12.19), וכן לע"א 3833-93 ד"ר יוסי לוין נ'אילנה לוין, מח(2) 862 (24.05.94) ולפיו המדיניות הראויה היא שזכות הגישה לערכאות גוברת, גם במקום בו הוראה חוזית תגביל זאת.

     

  7. כן טוען ב"כ התובע שההחזר הכספי הינו רק בגין הכסף ששילם לנתבע והוחזר לו, אך לא על הנזקים שנגרמו לו. יתירה מזו, הסכם הויתור לא קיבל תוקף של פסק דין בבית משפט.

     

    בדיון קדם המשפט שהתקיים ביום 25.12.24 ב"כ הצדדים חידדו את טענותיהם, והתרשמתי ישירות מדברי התובע והנתבע שנכחו בדיון וביקשו לומר את דברם בנוסף לטענות עורכי דינם.

    דיון והכרעה

     

    בבואנו לדון בבקשות אשר תכליתן היא לסלק את תביעתו של התובע על הסף ומבלי שהיא נדונה לגופו של עניין, עלינו להביא בחשבון כי זכותו של אדם לבור טענותיו בפני ערכאות משפטיות הפכה משנת 1992 לזכות יסוד חוקתית המעוגנת בחוק יסוד – כבוד האדם וחירותו (ראו א' ברק, "כבוד האדם כזכות חוקתית", הפרקליט מא (תשנ"ד) 271, 280; ש' לוין, "חוק יסוד: "כבוד האדם וחירותו וסדרי הדין האזרחיים", הפרקליט מב (תשנ"ה-1995), 451).

     

    זכות הגישה לערכאות מעוגנת היא אף בדין העברי (ראה רמב"ם, הלכות סנהדרין כ"ד). על הדיין החובה לרדת לעומקו של דין, ובית הדין היהודי לא יסלק תביעה על הסף מבלי שהצדדים הביאו בפניו את טענותיהם (ראו פרופ' א. שוחטמן בספרו "סדר הדין", הוצאת מורשת המשפט בישראל, תשמ"ח 1988, עמ' 164).

     

    וכך גם מקובל בארצות בהם חל המשפט הרומנו-גרמני, שבהן מאבחנים למשל בין PRESCRICAO לבין DECADENCIA ראה : ARTIGOS 189 - 211 CODICO CIVIL BRASILEIRO, 2002 {סעיפים 211-189 לקוד האזרחי הברזילאי, וראו גם סעיף 1.973 לקוד האזרחי הספרדי}.

     

    בתי המשפט במדינת ישראל נוטים שלא לחסום את זכות הגישה לערכאות. משכך, לא בנקל בית המשפט יורה על סילוק התובענה על הסף טרם שמיעת הראיות - פן יאיין את זכותו של בעל הדין להביא את ריבו בפני בית המשפט, בכדי לממש את זכותו החוקתית (ע"א 1747/04 אנואר אלפי נ' יעקב לב [20/12/05]; רע"א 359/06 עו"ד מועיין נ' עו"ד פרג' [26/4/06]).

     

    מידת השימוש בסעד של סילוק על הסף משפיע גם על היקף ההתערבות המצומצם בהחלטות הדוחות בקשות סילוק על הסף (חמי בן-נון וטל חבקין, הערעור האזרחי (מהדורה שלישית) 207 (2012)). הלכה זו תואמת את נטיית ערכאת הערעור שלא להתערב בהחלטות המבכרות את המשך בירור ההליך לגופו ולא להפעיל ביקורת ערעורית עוד טרם החל ההליך להתברר (ראו רע"א 8524/10 טיב הכרמל תעשיות (2002) נ' פרימיוס קלאס (31.1.11); רע"א 410/11 סלאלום פיתוח והשקעות בע"מ נ' רו"ח חן ברדיצ'ב, (3.10.11).

    לפיכך, שומה על בית המשפט לנהוג בזהירות רבה ולערוך בירור רציני, מעמיק ומקיף של טענות תובעים, ובכל מקרה של ספק, מן הראוי לדחות הבקשה לסילוק התובענה על הסף, ולהכריע בתובענה לאחר שמיעת הראיות (ראו החלטת כב' השופטת גנות בת"א 41642-01-12 מאור ואח' נ' אמישראגז - גז טבעי בע"מ ואח' (07/01/14).

     

    משעיינתי בטענות הצדדים, במסמכים בתיק ובפסיקה, אני סבור שרבות מהפלוגתאות הן עובדתיות ובשלב זה של התיק לא ניתן לתת בהן הכרעה.

     

    לדידי למרות האינטרס הציבורי בדבר כיבוד הסכמי פשרה, נראה לי שבשלב זה לא ניתן לדחות את טענותיו של התובע בדבר פגמים בכריתת החוזה, בגלל נסיבות החתימה על כתב הוויתור. לא מדובר בהסכם פשרה קלאסי, אלא טופס סטנדרטי שקיים במרפאה לפי הנוהל הקיים שם להחזיר כסף כשלא מצליחים בטיפול ונועד , בין היתר, לקידום מכירות. אינני בטוח שניתן להצדיק פעילות של החזר כספים ששולמו בשביל לחסום תביעות רשלנות בגין נזקי גוף כשקיימים, לכאורה, נזקים נוספים מעבר לטיפולים או לסכום שהוחזר. מה גם שקיימת מחלוקת של ממש לגבי היחס בין הסכום שהוחזר לסכום ששולם.

    עם זאת טענת הנתבע לגבי החזר תשלום במקרה תביעה (עמ' 3 שורה 29 לפרוטוקול) בדין יסודה. סעיף 4 להסכם ברור ולא ניתן לטעון כלפיו שהוא עושק או תנאי מקפח. טול דוגמה אדם שטוען שמכר את דירתו תוך ניצול מצבו הקשה ובמחיר שנמוך מאוד מערך השוק. הוא מבקש לבטל את החוזה מכירה בטענת עושק. ראשית עליו להחזיר את הכספים שקיבל, במיוחד באם הדבר נרשם מפורשות בחוזה.

    משכך, הנני מקציב לתובע 45 ימים בכדי שיחזיר לנתבע את הכספים שקיבל ממנו. לאחר מכן אדרש לתביעה לגופה.

    בהעדר ביצוע ההחזר, התביעה תימחק.

     

      

    תז"פ עיון ליום 20/2/025.

     

    בשלב זה – אין צו להוצאות.

     

     

    המזכירות תמציא החלטה זו לצדדים בהקדם.

     

     

     

     

     

     

    ניתנה היום, כ"ז כסלו תשפ"ה, 28 דצמבר 2024, בהעדר הצדדים.

     

    Picture 1


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ