אובדן השתכרות לעבר:
התובע עבר תאונת דרכים/עבודה ביום 16.8.2017 . ממועד התאונה לא שב לעבודתו אצל המעביד חד אסף מתכות בע"מ , על אף היותו רשום כעובד אצל המעביד רק ביום 9/20 הסתיימו יחסי העבודה באופן פורמאלי ונערך עם התובע חשבון סופי.
בכל מהלך התקופה ממועד התאונה ועד עתה התובע אינו עובד בכל עבודה אחרת.
המוסד לביטוח לאומי קבע את נכותו הצמיתה של התובע מיום 1.4.2019 תחילה בשיעור של 53% (כולל תק' 15) ולאחר מכן הועלה שיעור הנכות ל-65% (כולל תק' 15).
עד ליום 31.3.2019 נקבעו לתובע נכויות זמניות לרבות השלמה ל-100% (נכה נזקק) בשיעור של 100%. לטענת התובע יש לחשב את הפסדיו למלוא התקופה על בסיס הפסד מלא ואילו לשיטת הנתבעת יש לחשב הפסדיו לעבר לכל היותר לתקופה של 6 חודשי אי כושר וממילא כך נטען לאחר 3 חודשים קיבל התובע שכר מלא חרף היעדרותו הנטענת ממקום העבודה. לטענת הנתבעת מעבר לתקופה הנ"ל אין מקום לפיצוי בגין הפסדי עבר הואיל ולא הייתה כל מניעה שהתובע ישוב לעבודה באופן מלא או חלקי.
על פי דו"ח הרציפות בעבודה –נספח א' למוצגי הנתבעת עולה שבשנת 2017 התובע קיבל שכר עבור 10 חודשים בלבד ולמעשה החל מ-1/2018 קיבל פנסיה (גמלה) מחברת הביטוח מנורה. המעביד בתשובתו מיום 11.4.2019 לוועדת הרשות שליד המל"ל השיב כי התובע לא חזר לעבודתו עקב הימצאותו בתאונת עבודה וכשנשאל האם קיימת ירידה בשכר השיב כי התובע טרם שב לעבודתו.
אין מחלוקת שהפסדי השתכרות לעבר הם בגדר נזק מיוחד שיש להוכיחו. ברם, במקרה הנדון התובע לא שב לעבודתו אצל המעביד ובפועל הסתיימו יחסי העבודה רק ב-9/20 כ-3 שנים ממועד התאונה ולכן, כאשר נטען כי התובע קיבל שכר מלא או שכר כלשהו מהמעביד יש להוכיח טענה זו בראיות במיוחד כאשר קיימים הסדרים לעיתים בין מעבידים גדולים למל"ל שהתשלום לעובד בתקופת אי הכושר נעשה דרך המעביד. מאחר ועניין זה לא נטען ולא הוכח הרי שנק' ההנחה היא שהתובע קיבל דמי פגיעה לתקופת אי הכושר שאושרה לו (ראה גם דו"ח אקטוארי שהנתבעת צרפה כנספח ב' למוצגיה) וממועד הנכות הצמיתה גמלת נכות.
מנק' מוצא זו אני קובע שיש לחשב את הפסדי ההשתכרות לעבר בחלוקה לשתי תקופות: הראשונה, הפסד מלא ממועד התאונה ועד לסיום יחסי העבודה אצל חד אסף מתכות בע"מ.
13,974 ₪ X 37.5 חודשים= 524,025 ₪
השנייה, ממועד סיום יחסי העבודה (10/20) אצל המעביד ועד מתן פסק הדין , יחושב ההפסד בשיעור הנכות התפקודית.
13,974 ₪ X 50% X 17 חודשים= 118,779 ₪
14.2 אובדן כושר ההשתכרות לעתיד:
התובע יליד 18.2.1971 במועד התאונה 16.8.2017 היה התובע בן 46 וחצי , כיום בן 51 ושני חודשים. התובע עבד כשכיר לאורך השנים ולכן, צפוי היה לצאת לגמלאות בגיל 67. בהעדר נתונים אחרים , גיל פרישת התובע הוא 67. מקדם ההיוון ליתרת שנות העבודה הוא
כפי שציינתי לעיל החישוב לעתיד יתבסס על שכר בשיעור של 15,000 ₪ ( השכר השנתי אינו עולה על תקרת השכר המזכה מפטור ממס הכנסה בשל מקום מגורי התובע ולכן גם במקרה זה יחושב הפיצוי על בסיס השכר ברוטו).
15,000 ₪ X 50% X 151.56 = 1,136,737 ₪ (מעוגל)
14.3הפסדי פנסיה ותנאים סוציאליים:
על פי ההלכה הנוהגת (ראה גם סיכומי התובע המפנים לתחשיב מטעמו ס' 42 בתחשיב , וכן, ס' 54 לסיכומי הנתבעת.
1,779,541 ₪ ( הפסדי עבר ועתיד) X 12% = 213,545 ₪ (מעוגל)
14.4 עזרת הזולת לעבר ועתיד
עיקר טענת התובע כי נזקק לעזרת אשתו המלווה אותו ומסיעה אותו לטיפולים השונים :
"אשתי מסיעה אותי לטיפולים. אני הולך לטפול אצל אורתופד, פעם פעמיים בחודש. לאחרונה יש לי גם בעיות עם הגב. לפחות פעמיים בחודש אני נפגש עם אורתופד", פ' עמ' ש' 16-17.
משנשאל התובע לגבי סדרי עבודתה של אשתו וכיצד הדברים מתיישבים עם העזרה לה הוא טוען העיד:
"ש. במה אשתך עובדת.
ת. בחנות של בשמים. היא שכירה.
ש. מה שעות העבודה.
ת. 6 שעות ביום. לפעמים בוקר ולפעמים צהריים. משמרות. היא עובדת 5 ימים בשבוע. היא עובדת שם בשנתיים האחרונות. לפני כן היא גם עבדה באיזה חנות כמוכרת. היא עובדת או מ- 10 עד 16 או מ- 16 עד 22.
ש. בזמן הזה שהיא נמצאת מעשר עד ארבע, איך אתה מתנהל בבית.
ת. יש לי שתי בנות בבית בנות 16 וחצי ושניה בת 14 וחצי והן עוזרות לי.
ש. הביטוח הלאומי, מי בא איתם לוועדות.
ת. אשתי לוקחת אותי.
ש. לטיפולים רפואיים.
ת. גם עם אשתי. אם יש משהו דחוף אורתופד למשל, היא מחליפה משמרת כדי להתאים את עצמה אלי", פ' עמ' 5 ש' 29- פ' עמ' 6 ש' 10.
אציין כי אשתו של התובע העידה כי היא זו שנוהגת בלבד הואיל ולתובע אין כלל רישיון נהיגה.
ציינתי לעיל בסעיף 12 לעיל (בפרק הנכות התפקודית) כי בהתאם לסיכום מחלקת השיקום התובע היה נייד על אף מגבלותיו , לא נזקק לסיוע בפעולות האישיות (ADL) ולמעשה מס' חודשים לאחר התאונה (9.5.2018) תואר שמבקר בחדר כושר מזה 3 חודשים. דומני, שבחינה עניינית מעלה כי קיימת הפרזה לא מעטה בעזרה, לה טוען התובע שהוא נזקק מבני משפחתו. אכן, לא מן הנמנע שבחודשים הראשונים נזקק להסעה מוגברת לצרכים טיפוליים בשל הקושי בניידותו, יחד עם זאת, יש לזכור כי המל"ל לא הכיר בצרכי הניידות ולא אישר לתובע גמלת ניידות.
היבט אחר של עזרת הזולת עולה מעדותה של אשת התובע כי :
"בתוך הבית, בעלי היה עושה הכל, היה עוזר לי הרבה בכל המטלות. גם במטבח גם בבית. עכשיו הוא לא יכול לעשות כלום, לא יכול לעמוד על הרגליים. מבחינת משק הבית תיקונים, לפני התאונה עשה הכל. היום אפילו להחליף מנורה הוא לא יכול. אפילו לשים מסמר הוא לא יכול. שום דבר. הכל נופל על הכתפיים שלי, גם דברים בסיסיים" פ' עמ' 6 ש' 23-26.
טענה זו לא הוכחה ולמעשה ספק בעיני אם לאור הראיות שהובאו בפני יש ממש בטענה זו:
ראשית, אשת התובע העידה כי מזה 4 שנים היא עובדת ומרבית השנים עד שהילדים גדלו כלל לא עבדה ודי היה בעבודתו של התובע:
"ת. לא. ביטוח לאומי משלם סכום מזערי וגם ממנורה סכום סמלי. המשכורת שלו היתה הרבה יותר גבוהה. יכולנו להסתדר עם משכורת אחת – עובדה שהרבה שנים לא עבדתי עד שהילדים גדלו. היום אנחנו לא יכול לשרוד. אני עובדת הרבה שעות ולפעמים גם יום שלם.
אני עובדת באפריל קוסמטיק. התחלתי לעבוד שם לפני 4 שנים.
ש. מתי זה התחיל.
ת. הבאנו את בי"ח וחצי שנה עבדתי בסופרפארם ואחר כך באפריל. בסופרפארם זה היה פחות שעות ורציתי להגדיל את המשרה באפריל" , פ' עמ' 7 ש' 15-21.
בנוסף, מתלושי השכר שצירף התובע ומתשובת המעביד לוועדת הרשות עולה שהתובע עבד כ-12 שעות ביום, במשמרות לרבות שעות נוספות רבות כדי להגדיל את נפח העבודה והשכר.
ברי, כי בסבירות גבוהה למדי, משך השנים עיקר עיסוקה של אשת התובע היה בגידול הילדים וטיפוח הבית בעוד שהתובע עבד מחוץ לבית משך שעות רבות. כך שהטענה שהתובע נהג לסייע בכל מטלות הבית גם אם יש בה ממש היא טענה הדרושה הוכחה וזו לא הוכחה.
אף על פי כן, אני סבור שיש מקום לפיצוי גלובאלי בראש פרק זה שאותו אני מעריך לעבר ולעתיד ב-50,000 ₪.
בשולי פרק זה אציין כי התובע העמיד את ההוצאות בגין הניידות בפרק ההוצאות בשיעור גבוה הרי שנוכח העזרה המיוחסת לאשת התובע בהסעת התובע , השימוש בתחבורה ציבורית ו/או מוניות תחליף את העזרה בהסעה ותצמצם אותה.
14.5 הוצאות רפואיות ונסיעות לעבר ועתיד:
גם בראש נזק זה חלוקים הצדדים.
טיפולים רפואיים ושימוש בקנאביס רפואי- באשר להוצאות הרפואיות אלו על פי הנתבעת מכוסים על ידי קופת החולים . התובע לא הציג ראיות להוצאות שהוציא עבור טיפולים רפואיים ואף לא הוכיח מהם צרכיו הרפואיים שאינם מכוסים על ידי קופת החולים.
עמדת הנתבעת ביחס לשימוש בקנאביס רפואי על ידי התובע לפיה יש לדחות טיפול זה מקובלת עלי בהעדר ראיה כי השימוש בקנאביס אושר לתובע. אכן, התובע הגיש בקשה לאשר לו שימוש כזה אך עד למועד סיום ההליך לא הוצג אישור שהשימוש הותר לו ומה המשמעות שיש לכך מבחינת ההוצאה הרפואית.
ניידות- התובע טען לניידות והצורך בשימוש מוגבר בהסעה נוכח מוגבלותו. הנתבעת מפנה לכך, שבקשת התובע מהמוסד לביטוח לאומי לגמלת ניידות נדחתה. לטענת התובע בקשתו נדחתה מהטעם שלעמדת המל"ל הליקוי בקרסול בתובע אינו נכלל ברשימת סעיפי הליקוי המקנים גמלת ניידות. דומני, שדחיית הבקשה לגמלת ניידות אינה האינדיקציה שלאורה תיבחן דרישת התובע לפיצוי בגין ניידות שכן, הבחינה תעשה לאור המגבלה התפקודית שיש לתובע. מאחר והתובע מתקשה בעמידה ממושכת ו/או בהליכה ממושכת סביר להניח שלא מן הנמנע שהשימוש בתחבורה ציבורית ו/או במוניות יגבר. אכן, התובע העיד כי יש בשימושו קלנועית והגם שטען כי נעשה עימה שימוש מועט ומקומי הרי השימוש בקלנועית מאפשר נסיעה ברחבי העיר עכו . מאידך יש לזכור כי לתובע אין רישיון נהיגה וממילא גם ללא מגבלה היה נזקק לשירותי תחבורה ציבורית.
לכן, אני סבור שיש לפסוק לתובע פיצוי בשיעור גלובאלי לעבר ועתיד בגין ניידות.
הוצאות דיור- התובע טען כי נוכח מגבלותיו נאלץ לשכור דירה אחרת בבניין שיש בו מעלית.
יצוין, כי לתובע ואשתו אין דירה ועובר לתאונה התגוררו בדירה שכורה.
גם בעניין זה נטענו טענות להוצאות בגין ההפרש בשכר דירה ללא שהובאו ראיות לעניין זה, לרבות מיקום הדירה וגודלה עובר לתאונה, מיקומה בעיר, לא הוצגו הסכמי השכירות, בעלי הדירה עובר ואחרי התאונה לא הובאו להעיד. גם במקרה זה יש לבחון את הטענה כאשר מחד לא ניתן לשלול את מעבר הדירה בשל צרכי המשפחה ללא כל קשר לתאונה ומאידך יש להביא בחשבון תרומה מסוימת למגבלה הקיימת בטיפוס במדרגות כאשר קיים קישיון לא נוח בקרסול. גם במקרה כזה הפיצוי יחושב באופן גלובאלי.
בטרם אעריך את הסכום לפיצוי אציין שאף התובע העריך את כלל ההוצאות בראש נזק זה באופן גלובאלי.
יתרה מזאת, התובע אף לא טען להוצאות בגין מדרסים ו/או נעלים אורתופדיות לא ממועד התאונה ולא בכלל למרות שנטען בסיכום הרפואי ממחלקת השיקום (26.10.2017) כי יתכן והתובע יזדקק לנעליים אורתופדיות:
לפיכך, לא מן הנמנע שבחלוף הזמן והטיפולים שקיבל התובע לרבות העבודה בחדר הכושר שיפרו במידת מה את מצבו.
על כן, אני מעריך את הפיצוי בראש נזק זה על כל חלקיו בסך של 150,000 ₪.
14.6 כאב וסבל:
על בסיס נכות משוקללת של 43.3% ו-63 ימי אשפוז – 93,587 ₪
14.7סיכום ראשי הנזק:
סיכום סעיפים 14.1-14.6 מביא לסך של 2,268,673 ₪ .
נוכח תוצאה זו הנמצאת בסמכות בית משפט השלום איני נדרש לטענת הסמכות שהעלו הצדדים לאור שיעור הנזק שתבע התובע בתחשיב הנזק/סיכומים מטעמו.