|
תאריך פרסום : 11/07/2016
| גרסת הדפסה
ת"א
בית המשפט המחוזי חיפה
|
14906-10-15
03/07/2016
|
בפני השופט:
דר' מנחם רניאל
|
- נגד - |
תובעים:
1. ת.מ. 2. א.מ. 3. א.מ. 4. א.ג. 5. מ.ג.
עו"ד איריס ווגסטף
|
נתבעים:
1. ע.( ה.) ג. 2. א.א. 3. מ.א.ט. 4. ב.א.ג.
עו"ד רן עמיאל
|
|
ביום 14.6.16 נתתי פסק דין בתיק זה, וקבעתי שנימוקי פסק הדין ינתנו בהמשך. אלו נימוקי פסק הדין.
בפניי תביעה עיקרית למתן צו הצהרתי וצו עשה, המחייב את הנתבעות לחתום על מסמכי רישום של בית משותף, על בסיס ההצהרה ששטח המקרקעין הידוע כמגרש ***/*בגוש *****בחדרה (להלן: "מגרש ****"), נרכש על ידי התובעת 1 ובעלה המנוח, שאותו ירשה. כן הוגשה תביעה שכנגד למתן צו הצהרתי, לפיו התובעות שכנגד הן הבעלים במשותף עם הנתבעים שכנגד במגרש ******, בהתאם לתכנית חד/***.
רקע עובדתי והשתלשלות ההליכים
1.מר ח. ג.ז"ל (להלן: ג.) ומר ג. א. ז"ל (להלן: א. ) שהנתבעות הן יורשותיהם, היו עד שנת 1990 בעליה הרשומים של כל חלקה * בגוש ** המצויה בין רחוב ** ורחוב *, וששטחה הכולל הוא 1,378 מ"ר (להלן: "החלקה"). חלקה ****מורכבת משלושה מגרשים: *****, *****, ו-******, כאשר המגרש האחרון היה מיועד, בהתאם לתכנית חד/765 שפורסמה למתן תוקף ביום 12.7.84, להפקעה לצורך שטח ציבורי פתוח (שצ"פ).
2.ביום 18.9.90 נחתם זיכרון דברים בין ג.וא. כמוכרים, ובין מר בנימין מ. ז"ל (להלן: מ. ) ואשתו גב' ת.מ. (להלן: "תובעת 1") כקונים, להעברת הזכויות במגרש ***** בגוש *****(להלן: "זיכרון הדברים"). בהמשך, ביום 24.12.90, חתמו ג.וא. על הסכם מכר (להלן: "הסכם המכר") עם בני הזוג מ. ושני ילדיהם, מר א. מ. (להלן: "תובע 2") ומר א. מ. (להלן: "תובע 3"). על פי הסכם המכר, חלקות ***** ו-****** נמכרו לבני משפחת מ. , כאשר חלקה ***** נשארה בבעלות ג.וא. . במעמד חתימת הסכם המכר נחתם גם הסכם שיתוף, לפיו השטח המסומן ***** יהיה בחזקתם הבלעדית ובבעלותם הבלעדית של ג.וא. , והשטח המסומן ***** ו- ****** יהיה בחזקתם הבלעדית ובבעלותם הבלעדית של מ. . (להלן: "הסכם השיתוף").
3.ביום 18.3.93 פורסמה בילקוט הפרסומים מס' 4092 הודעה על הפקדת תכנית בנין עיר חד/***, המהווה שינוי תכנית מפורטת, שינוי לתכנית חד/765, ומתייחסת לחלקה ****מושא התובענות שבפניי (להלן: "התכנית").
4.בהתאם להסכם המכר והסכם השיתוף ולזכויות שרכשו לפיהם, פעלו בני הזוג מ. למיצוי זכויותיהם בחלקה, ועתרו לווע. המקומית לתכנון ובניה חדרה (להלן: "הווע. המקומית") להקמת בית משותף על חלקם במקרקעין. בדצמבר 1994 קיבלו מ. היתר להקמת בית מגורים משותף על הנכס, אך לטענתם, מספר היחידות שהותר לא נתן הצדקה כלכלית להשלמת הבניין.
5.בשל כך, התובעים הגישו תכנית שינויים להיתר, במסגרתה ביקשו הקלות, וכן הגישו בקשה לשינוי תב"ע נקודתית, במסגרתה ביקשו תוספת יחידות דיור. בסופו של דבר קיבלו התובעים היתר לבניית 9 יחידות דיור על החלקה. התובעים הקימו על חלקם בחלקה בניין בן 6 קומות ו-9 דירות (להלן: "הבית המשותף"), כשחלקן הארי של הדירות בבית המשותף נמכר לצדדי ג' לאורך השנים.
6.על פי הנטען בכתב התביעה, במסגרת מכירת הדירות לצדדי ג' התחייבה תובעת 1, יחד עם בעלה המנוח, לעשות השתדלות מרבית על מנת ולהשלים את הליכי רישום הבית המשותף. אלא שהשלמת הליכי הרישום התעכבה לאור הצורך בהליכים תכנוניים מורכבים שנדרשו להם התובעים, מפאת המצב התכנוני של הנכס בגינו לא ניתן היה לבצע פיצול מגרשים.
7.אחת מהדירות בבית המשותף, שהייתה שייכת לתובע 3 נמכרה לאחותו, גב' א. ג. (מ. ), תובעת 4, שרכשה את הזכויות בדירה יחד עם בעלה מר מ. ג., תובע 5 (להלן: ג.). בהמשך מכרו בני הזוג ג. את הדירה למר משה אפללו וגב' סו יונית גליקמן (אפללו) (להלן: אפללו).
8.בשנת 2014 הגישו אפללו תביעה נגד ג., תובעים 4-5, בטענה להפרת חוזה המכר ביניהם, מאחר שטרם השלימו את הליכי הבית המשותף -(ת"א (חי') 2041-04-14 אפללו נ' ג.). לאחר ניהול הליך משפטי יקר ומורכב, כך לטענת התובעים, ובהסתמך על מצג הנתבעות לשיתוף פעולה בעניין רישום הבית המשותף, הם הסכימו לטענתם להצעת בית המשפט שקיבלה תוקף של פסק דין ביום 31.12.14, לפיה הליך הרישום יושלם עד לתאריך 31.12.15, וככל שיאחרו בביצוע הרישום ישלמו התובעים 4-5 לבני הזוג אפללו פיצוי בסך 5,000 ₪ לכל חודש עיכוב.
9.לטענת התובעים, עורך דינם דאז פנה לנתבעות והאיץ בהן לקדם את הליכי רישום הבית המשותף, אלא שמרגע שהנתבעות הבינו שקיימת התחייבות מצד התובעים לטפל בהליכי הרישום, אחרת יאלצו לשאת בהוצאות כספיות כבדות, החלו להערים קשיים בשיתוף הפעולה, לגביו לכאורה התחייבו חודשים בודדים קודם לכן, וחזרו בהן מנכונותם לקחת חלק בהליכי הרישום ובהוצאותיו. לבסוף התובעים, כך לטענתם, עשו הכל על חשבונם ובמימונם הבלעדי, והשלימו את הנדרש לרישום הבית המשותף עוד במאי 2015.
10.מיד עם השלמת הנדרש לרישום צו בית משותף, העבירו התובעים את התשריט לטענתם לחתימת הנתבעות, תנאי בלעדיו אין להגשת מסמכי הרישום, אלא שלפי כתב התביעה, התובעים הופתעו לשמוע את טענת הנתבעות שהן לא יחתמו על התשריט, מאחר שהוא אינו משקף את זכויות הקניין של הנתבעות בחלקה שנמכרה לתובעים בשנת 1990, כפי שהוגדרו לכאורה בתכנית בנין עיר חד/***. דהיינו, טענת הנתבעות היתה שהן בעלות זכויות בעלות שוות עם התובעים במגרש ******.
11.משכך, הגישו התובעים ביום 11.10.15 בקשה דחופה לצו עשה, וביום 25.11.15 הוגש כתב תביעה מתוקן למתן צו הצהרתי וצו עשה. ביום 10.12.15 הגישו הנתבעות תביעה שכנגד, בטענה שמגרש ****** הוא בבעלות משותפת של הצדדים.
תמצית טענות הצדדים בסיכומיהם
טענות התובעים והנתבעים שכנגד (להלן: "התובעים")
12.עיקר טענת התובעים הוא, שהנתבעות עושות ניסיון לעשיית עושר ולא במשפט, ומנסות לנצל טעות בניסוח התכנית והתחייבות התובעים בעניין אפללו, על מנת לקבל זכויות קניין נוספות במקרקעין, ללא כל בסיס בדין וביושר. לגישתם, הסוגיה העומדת להכרעה היא אם תכנית חד/*** הקנתה זכויות קנייניות לנתבעות במגרש ******, בגינן הן זכאיות לסרב לחתום על מסמכי רישום הבית המשותף, כאשר במסגרת התביעה הנגדית יש להכריע בטענת הנתבעות, לפיה מגרש ****** כלל לא נמכר למ. על ידי ג.וא. , מהם ירשו הנתבעות את זכויותיהן בחלק מהמקרקעין.
13.לטענת התובעים, על פי הסכם המכר נמכר להם החלק הבלתי מבונה בחלקה ***, מגרשים ***** ו-******, והמוכרים אף הסכימו לפיצול הנכס מהמקרקעין, לו יבקשו הקונים לבצע רישומו כיחידה עצמאית ונפרדת. כן נקבע בהסכם השיתוף שנחתם בין הצדדים, שלמ. הזכות הבלעדית לעשות שימוש ביתרת זכויות הבניה הקיימות והעתידיות הרלוונטיות לחלק זה. לאחר המכר הותירו בידיהם המוכרים, ג.וא. , בניין מסחרי משולב מגורים הקיים בחזית החלקה, ובו 9 חנויות ו-8 דירות. בניין זה ויתרת המגרש הועברו בירושה לנתבעות לאחר פטירת א. וג.(בשנים 2013 ו-2015 בהתאמה).
14.התובעים ציינו, שעל מנת להיטיב עם ג.וא. , ולאפשר למ. ניצול חלקו בצורה מיטבית, תוך מתן פתרון לבעיה תכנונית שנוצרה במגרשו מעצם ייעוד מגרש ****** להפקעה לפי התוכנית המקורית, החליטה הווע. המקומית לתכנון ולבניה על הצרחת מגרש ****** למרכז החלקה, כפתרון תכנוני שיאפשר את פיתוח המגרש, לרווחת בעליו כמו גם לטובת כלל הציבור, כך שהבניין של מ. הורחק ונוצר מרווח גדול יותר בין הבניין של ג.וא. שהיה קיים, לשטח שיועד לבנייה נוספת. אלא, שבמסגרת החלטתה, הרחיקה הווע. לכת והכפיפה את החניות במגרש ****** גם לבעלי חלקה ***** (ג.וא. ), בחוסר סמכות מוחלט ותוך התעלמות מזכויות הקניין של התובעים במגרש ******.
15.לטענת התובעים, ג.וא. מעולם לא טענו, כפי שטענו מאוחר יותר יורשותיהן, כאילו מגרש ****** כלל לא נמכר למ. , או שיש לנתבעות זכויות קנייניות כלשהן בחלקה זו. נטען, הנתבעות אינן יכולות לסתור שלל מסמכים מזמן אמת, רק משום שרבע מאה לאחר חתימת הסכם המכר התחוור להן שיוכלו להתעשר יותר, ככל שיימצא למגרש שקיבלו בירושה פתרון חניה, שעשוי להכפיל או לשלש את זכויות הבניה שלהן במקרקעין.
16.נטען, שגם מאז פטירת מר א. ז"ל, כל עוד היה מר ג.בח. , מעולם לא נשמעה כל הסתייגות מזכויות מ. במגרש ******, גם לא מטעם היורשות, הלוא הן הנתבעות דנן. ההסתייגות היחידה שהועלתה בפני מ. הייתה בנושא השתתפות בעלויות הרישום, הסתייגות שאף היא תולדה מאוחרת של עמדת ג.וא. , שכן בשנת 2001 התקבלה הסכמתם לתשלום הוצאות הרישום. עמדה זו השתנתה רק בשנת 2012.
17.התובעים הוסיפו, שלאחר הליכים בהם נקט מ. , הסכימה הווע. המחוזית שלא הייתה לה סמכות להתערב ולקבוע דבר בעניין הבעלויות בחלקה, אלא שלצורך תיקון טעות זו, דרשה הווע. שמ. הוא זה שיתקן את העוול שהיא גרמה. לצורך זה קבעה, שתידרש הסכמת המוכרים ג.וא. לביטול קביעתה חסרת הבסיס. מ. קיבל הנחיות מהווע. בדבר הגשת תכנית מחודשת לתיקון המלל השגוי. הוא הכין תכנית חדשה ח/1341, אך בטרם השלים את הליכי התיקון של התב"ע על פי הנחיות הווע. המחוזית - נפטר, והליך התיקון לא הושלם.
18.לטענת התובעים, ראיה לכך שהווע. המקומית עשתה טעות בכך שבתקנות התכנית התערבה בזכויות הקניין של מ. , ניתן למצוא בכך שבהחלטות חוזרות ונשנות של הווע. הוצאו היתרי בנייה לבניין של מ. , כשאחד התנאים לכל היתר היה הצמדת החניות במגרש ****** לדירות מ. . כלומר, הגורמים הרלוונטיים לקחו אחריות על הטעות שעשתה הווע. המקומית והנחו את מ. באשר לדרכים הראויות לתיקון הטעות המצערת, אלא שכל דרכי התיקון הותנו בשיתוף פעולה עם הנתבעות- אם בדרך של תשריט חלוקה, כגון זה המונח בפניהן מאז מאי 2015, או בדרך של תכנית מתוקנת בהסכמה.
19.התובעים טענו, שלאחר פטירת א. , נכנסו לתמונה יורשותיו, נתבעות 2-4, ושינוי בעמדתן החל מיד לאחר שהתוודעו להליך המשפטי בעניין אפללו. בניסיון להסוות את השינוי בגישתן, טענה נתבעת 2 כי ליורשות ולמנוח ג.לא היה ידוע באותה עת על תכנית חד/*** מכוחה, לטענתן, יש להן זכויות קניין במקרקעין, ולכן לא הובעה קודם לכן כל הסתייגות מצדם, בעוד מר ג.היה בח. . אלא שהוכח לטענת התובים, שעדותה של נתבעת 2 בעניין זה אינה אמת, וכי לא נודע לה על הוראות התכנית בשנת 2015, עת סירבו לחתום על התשריט שהונח בפניהן, אלא עוד לפני כן, באוגוסט 2014, כשמר ג.ז"ל היה בח. .
20.התובעים הוסיפו וטענו, שטענת הנתבעות שמגרש ****** לא נמכר למ. ולא שולם עבורו דבר, נולדה רק מפרשנות הנתבעות את זיכרון הדברים. זו פרשנות רחבה כל כך, שלגישתן עולה גם על אזכור המגרש בהסכם המכר, גם על אזכורו בהסכם השיתוף, בתשריט השיתוף, במסמכי הדיווח לרשויות המס, ואף נטענת בניגוד מוחלט להתנהגות ג.וא. ביחס למגרש לאור עשרות השנים שחלפו מאז המכירה.
21.התובעים הדגישו, שמעת שבוטלה ההפקעה ושונה ייעודו של מגרש ******, יכלו מ. ליהנות מפיתוחו, ולמוכרים (ויורשותיהן כיום) לא יכלה לקום כל טענה בעניין זה, שכן נפרדו ממגרש זה בעת המכר למ. . מעת שהסתבר לנתבעות שקיים לחץ על התובעים להשלים את הליכי הרישום, חזרו בהן מהסכמתן לשתף פעולה בהליכי הרישום ויצרו לעצמן מנוף מלאכותי לעשיית עושר שלא כדין בדרישות חדשות לקבלת זכויות קניין בחלקה של התובעים, כתנאי לחתימה על מסמך פורמאלי.
22.לטענת התובעים, הנתבעות לא הסתפקו בטיעון משפטי שגוי בדבר זכויות קניין המעוגנות בשינוי יעוד המגרש, אלא הגישו תביעה שכנגד, במסגרתה הובאה גרסתה עובדתית חדשה לפיה מגרש ****** כלל לא נמכר למ. , כך שלכאורה נוכח מצוקת החניה שבמגרש ***** העירייה "טרחה" וקבעה שהבעלות במגרש תהיה בבעלות כל בעלי החלקה, ולכן נטען בדיעבד שמגרש ****** אמור לשוב לבעליו, דהיינו ג.וא. , והנתבעות בנעליהם. הנתבעות נאלצו להודות שהסברן היחיד לטענתן שמגרש ****** לא נמכר למ. נובע מפרשנות זיכרון הדברים, ואל מול פרשנות זו הוכח במסגרת ההליך, שמלכתחילה סוכם בין ג.וא. לבין מ. , שהחלקה בכללותה תחולק ביניהם לשני חלקים. הנתבעות אינן יכולות לבוא 25 שנה לאחר חתימת ההסכמים ולטעון שיש לבטלם, לא כל שכן כשמדובר בטענות בדבר טעות בכדאיות העסקה.
23.משכך, לטענת התובעים יש לקבוע שהתובעים הם הבעלים הן של מגרש ***** והן של מגרש ******, מכוח ההסכמים שנחתמו בין המורישים לבין הנתבעים שכנגד, כאשר אין חולק שמגרש ****** מעולם לא הופקע, אלא יועד להפקעה על פי חד/765. עמדת התובעות שכנגד מנוגדת לדיני החוזים, מועלית בחוסר תום לב קיצוני, אינה מעוגנת במצב העובדתי ו/או התכנוני של המקרקעין, ויש לדחותה.
טענות הנתבעות והתובעות שכנגד (להלן: "הנתבעות")
24.לטענת הנתבעות, כשהתובעים רכשו את הזכויות בחלק מחלקה ***, והוסכם על התמורה, התאפשרה לפי תוכניות בנין העיר בנייתן של 3 עד 4 יחידות דיור. באותו שלב התנתה העירייה את הבניה בהסדרת חניה בתחום החלקה לשני המבנים, זה הקיים של ג.וא. , וזה המוצע של מ. . אלא שבני משפחת מ. היו מעוניינים לבנות הרבה יותר, ולכן הגיעו להסכם מוקדם מול העירייה, אשר תניותיו תועדו בתכנית חד/*** במסגרתה נקבע החלפת שטחי, והעירייה הסכימה לוותר על בעלותה המיועדת במגרש ****** מכוח הודעה על הפקעה ועל השימוש לשצ"פ, ותחת זה להפכו לשפ"פ, בתנאי שיהיה בבעלות משותפת של כלל בעלי החלקה, וישמש לחניה עבור שני המבנים בחלקה. דהיינו תנאי זה היה מודע ולא טעות.
25.לטענת הנתבעות, מאחר שבמועד חתימת הסכם המכר ייעודו של השטח במגרש ****** היה ציבורי, בפועל היה מדובר בשטח חסר ערך מבחינת הבעלים. לכן ג., שראה את עניין ההפקעה כמוגמר, פנה למכור את מגרש ***** שהיווה מבחינתו "יתרת החלקה", שבין בית ג.במגרש ***** לבין מגרש ****** שהיה מיועד לשצ"פ, ולא בכדי הצדדים לא הוסיפו בגין מגרש ****** כל תמורה כספית נוספת לסכום שנקבע מלכתחילה בזיכרון הדברים עבור מגרש *****. הצדדים לחתימת הסכם המכר ידעו שמגרש ****** היה מיועד להפקעה ולכן לא צפו ולא הסכימו ביניהם מה יקרה במצב של שינוי תכנוני, או בכל מקרה שהעירייה תמנע מלממש זכותה לתפוס חזקה במגרש 3 לצרכי ציבור, ועניין זה מצריך השלמת לקונה על ידי בית המשפט.
26.לטענת הנתבעות, מר מ. ז"ל הוא שיזם את תכנית חד/*** והוראותיה, במטרה להחליף את מיקומו של מגרש ******, על מנת לשפר את מצב מגרש 2 המקורי שלו, להגדיל את אחוזי הבניה ולבנות יחידות דיור נוספות על אלה שאושרו מלכתחילה, בלא ליידע ולשתף את שותפיו לקרקע. הוראת סעיף 15.3 לתקנון התכנית הייתה חלק מעיגון חוקי להסדר הכולל עם מ. , עוד בטרם התכנית, שבמסגרתו הסכימה העירייה ל"הצרחת השטחים" וויתור על השצ"פ לטובת שפ"פ חניה משותף בלבד, קרי "הקרבת" מתחם שיועד לרווחת הציבור בכללותו, לטובת הסדרת חניה לבניין ג.שנעדר אפשרויות חניה בשטחו, סוגיה שהעירייה ניסתה למצוא לה פתרון עוד בשנת 1991. תנאי זה היה תנאי בסיס להסכם המקדים שבין מ. לעירייה, והוא ההסכם לטובת צד ג', ממנו מנסים כעת התובעים להתנער שלא כדין וללא כל זכות חוקית.
27.הנתבעות הוסיפו וטענו, שסעיף 15.3 לתקנות התכנית לא שכיח בתכניות בנין עיר, וניסוחו נערך בקפידה ומתוך כוונה ברורה. סעיף זה לא בא לעולם ביוזמת הרשות התכנונית, אלא משקף הסכמה מיוחדת מוקדמת יותר של העירייה ומ. . העירייה דרשה באופן עקבי למצוא פתרון חניה משותף, ולפיכך טענת התובעים ל"טעות סופר" היא טענה שקרית. מ. ניסה בדיעבד להתנגד להוראת סעיף 15.3, תוך שהתעלם מהעובדה שמדובר בתניה לגיטימית של העירייה לשינויים שהתבקשה לאשר במקרקעיה, ומכך שהיה יכול לוותר על ה"דיל" עמה ולהישאר עם תכנית חד/765. משבחר להמשיך בקידום התוכנית למרות תנאי זה, מ. היה ועודנו מנוע מלתקוף את העירייה שכרכה את עניין החניה המשותפת בהסכמתה המוקדמת לאישור התכנית, כריכה שלה הסכים מ. ואשר זיכתה אותו בהטבות רבות, עקב חילופי הקרקע שעשה עם העירייה (ביחס למיקום מגרש ****** ויעודו).
28.הנתבעות ציינו, שקביעות הרשויות לאורך השנים מעידות שלא מדובר בטעות סופר, אלא בכוונה ברורה, והוראות תכנית חד/*** הן מכוונות ופרי הסכמה מוקדמת בין העירייה ובין מ. , שיצרו בין היתר גם הסכם לטובת צד ג' (ג.וא. ) ולא נוצרו "יש מאין". התובעים לא תקפו ישירות כדין את התכנית, ועל כישלון זה אין להם להלין אלא על עצמם. תחת זה הם מבקשים שהנתבעות יחתמו על תשריט הנוגד תכנית תקפה. הנתבעות הסבירו, שהרשויות ראו בשטח מגרש 3 שלאחר שינוי יעודו ומיקומו, כשטח בבעלות משותפת, ולכן בשנת 1997 סירבו למזג את מגרש 2 עם מגרש 3. קרי, טענותיו של מ. לבעלות במגרש ****** נדחו, ולימים גם נדחתה בקשתו לקבלת זכויות בניה בגין מגרש 3. משכך, התובעים מושתקים מלטעון שהתכנית אינה יכולה להקנות זכויות קניין ו/או שימוש, מה גם שהתכנית לא הקנתה זכויות קניין ושימוש מעצמה אלא עיגנה את הסכמת מ. והעירייה לעשות כן, גם אם לא הוצגה הסכמה פורמלית שכזו.
29.לטענת הנתבעות, התובעים בפועל ביזו את הוראות התכנית, מנעו מבעלי הזכויות במגרש ***** כל שימוש וגישה למגרש ******, על ידי בניית חומת אבן חוצצת בין המגרשים וכן מבנה לפחי אשפה המשרת את דייר מגרש ***** בלבד. בחינה של הראיות לא מעלה כל ויתור או ידיעה מוכחת מצד ג.או א. על זכותם לפי תכנית חד/***, אלא דווקא על אי ידיעה של ג.על המצב המשפטי לאשורו. מהמצב הפיזי בחלקה לא ניתן היה ללמוד על הוראות התכנית, ואילו ג.היה יודע על התכנית, סביר להניח שהיה מתעקש לחנות במגרש 3 כפי זכותו. ג.ראה שמ. משתמש בחלקה המרכזית והדבר נראה לו לגיטימי, הן משום שלא ידע על ההחלפה בשטחים וסבר שמדובר בחלק ממגרש ***** לפי הסכם המכר, והן משום שלא הייתה לו גישה לבחון גם את החלקה הדרומית, כל שכן עת לא ידע על הפיכת השטח משצ"פ לשפ"פ.
30.הנתבעות ציינו, שעובר למועד התביעה, אכן היו מוכנות לשתף פעולה ברישום הבית המשותף, אך לא התחייבו לחתום בצורה "עיוורת" על מסמכים. למעשה התובעים עתרו למתן צו לחתימה על מסמכים שכלל לא היו קיימים, אלא רק לאחר מועד הדיון הראשון בתיק ולאחר שהתובעים חויבו להכינם בדחיפות.
31.באשר לתביעה שכנגד, לטענת הנתבעות, על בית המשפט לעשות שימוש בסמכותו ולהורות על רישום הזכויות בהתאם לתכנית חד/***, לשם הלימה בין התכנית לבין הרישום במרשם, מכח ההסכמה בין מ. והעירייה שהועלתה על הכתב במסגרת התכנית. הנתבעות טענו, שמ. ידע והסכים למכלול הוראות תכנית חד/*** ואין לאפשר לתובעים להתכחש לחלקים מההסכם של מ. עם העירייה, שהם הסכם לטובת צד שלישי, במיוחד לאחר שההסכם שכאמור מצא ביטוי בתכנית, העניק לו הטבות וזכויות מופלגות.
32.לטענת הנתבעות, אין מחלוקת שתכנית חד/*** עודנה תקפה ומאושרת, ולכן לבית המשפט הסמכות לתקן רישום זכות בפנקסי רישום המקרקעין אם שוכנע שנרשמה בו שלא כשורה (סעיף 93 לפקודת הסדר זכויות במקרקעין [נוסח חדש], התשכ"ט- 1968). משההסכם עם העירייה קיבל תוקף משפטי ועיגון בתכנית, היה על מ. לעדכן את ג.וא. ולתקן ביוזמתו את הרישום, באופן שהצדדים יחזיקו בזכויות שוות בחלקה (מגרשים 1 ו-2 נקבעו בהסכם המכר להיות זהים בגודל, ומגרש 3 חולק כאמור ביניהם). דבר זה לא נעשה, ולכן הרישום הנוכחי שגוי ויש לתקנו. מסקנה זו עולה בקנה אחד עם העובדה שקבלת טענת התובעים, משמעותה התערבות בית המשפט בהחלטת רשויות התכנון. עוד נטען, שלעירייה יש לכל הפחות סמכות לקבוע ייעוד ושימוש, כך שאם ייקבע שסעיף 15.3 לתקנות התכנית אינו מקנה זכויות קניין בחלקה 3, הוא עדיין מקנה זכות שימוש למטרת חנייה לשני הבניינים, ללא הצמדה וייחוד של חניות למ. .
דיון והכרעה
33.בטרם אדון בגוף התביעות, אדרש תחילה לטענות המקדמיות שהעלו הנתבעות. בכתב ההגנה נטען, שיש לדחות את התביעה "הן מחמת התיישנות והן מחמת שיהוי" (סעיף 19 לכתב ההגנה), אלא שמלבד ציון הטענה שהתובעים שתקו "שתיקה רועמת במשך עשרות שנים", הנתבעות לא פירטו ולא הרחיבו בעניין זה בכתב ההגנה מטעמן.
34.גם בסיכומיהן, כל שנטען על ידי הנתבעות לגבי התיישנות הוא, ש"מ. מנועים ומושתקים (לרבות מחמת התיישנות ושיהוי), מלטעון כיום, למעלה מעשרים שנה לאחר פרסומה למתן תוקף- נגד תוקפה של התכנית, ויש לראות בהתנהגותם במהלך השנים כהסכמה והשלמה עם תקנות התכנית, לרבות סעיף 15.3 בתכנית חד/***" (סעיף 14 לסיכומי הנתבעות). כפי שניווכח, לא ניתן לומר שהתובעים לא העלו טענותיהם כנגד התכנית במהלך השנים. מה גם, שממילא דין טענה ההתיישנות להידחות, שכן המחלוקת לא התעוררה אלא לאחרונה.
35.סעיף 6 לחוק ההתיישנות, התשי"ח- 1958, קובע שתקופת ההתיישנות מתחילה ביום בו נולדה עילת התובענה. המועד להיווצרות עילת התובענה לצורך מניין ההתיישנות, הוא מועד קיומו של "כוח תביעה" קונקרטי בידיו של התובע. "כוח תביעה" כאמור פירושו קיום אפשרות ממשית להגיש תביעה ולזכות בסעד המבוקש, באם יעמוד התובע בנטל ההוכחה העובדתי, ובנטל הביסוס המשפטי של תביעתו (ראו: ע"א 3319/94 פפר נ' הווע. המקומית, פ"ד נא(2) 581, 594 (1997)). מועד היווצרותה של עילת התובענה במקרה דנן חל לראשונה עם קבלת תשובת הנתבעות לפיה הן לא מוכנות לחתום על תשריט הבית המשותף והמסמכים הנלווים לו. מאז ועד הגשת התביעה, חלפה כשנה, והתביעה לא התיישנה. אשר לשיהוי, התובעים לא ויתרו על זכויותיהן ודין טענת השיהוי להידחות.
36.בנוסף לטענת ההתיישנות, טענו הנתבעות להעדר סמכות עניינית לסעד המבוקש. לטענתן, סעיף 15.3 לתקנות התכנית קובע, ששטח חלקת המשנה ****** ישמש לצרכי חניה עבור בעלי שני המגרשים האחרים ויירשם בבעלותם המשותפת (***** ו-*****), ובנסיבות אלה ברור שבית המשפט אינו יכול לתת צו שיחייב את הנתבעות לחתום על תשריט הסותר הוראות תקנות תכנית תקפה (סעיף 18 לסיכומי הנתבעות).
37.בתגובת התובעים לסיכומי הנתבעות נטען, שטענת חוסר הסמכות מהווה הרחבת חזית אסורה (סעיף 2 לתגובה). גם אם אקבל את טענת הנתבעות שמדובר בטענה משפטית הנובעת מהנתונים העובדתיים והמשפטיים הפרוסים בפני בית המשפט, ועל כן אין למנוע ממנה העלאת טענה זו (סעיף 8 לסיכומי התשובה מטעם הנתבעות), בכל מקרה טענה זו בדבר העדר סמכות עניינית מניחה את המבוקש, שבית המשפט אינו יכול לתת צו שיחייב את הנתבעות לחתום על תשריט הסותר הוראות תוכנית תקפה. בית המשפט מוזסמך לתת הוראות בדבר אכיפת הסכם לרכישת מקרקעין, גם אל מול הוראות תוכנית בנין עיר. יתר על כן, ספק אם לרשויות התכנון הייתה מלכתחילה סמכות לקבוע בתקנות התכנית, ללא הליך הפקעה, שינוי של זכויות הקניין בחלקה. אם אין סמכות כזו, הוראת התכנית ניתנה בחריגה מסמכות, ואינה תקפה, כך שתשריט הבית המשותף אינו סותר הוראה תקפה בתקנון תב"ע.
38.לגופם של דברים, המחלוקת מושא התביעה העיקרית והתביעה שכנגד עניינה במגרש ******, הממוקם בין מגרש ***** שבבעלות הנתבעות, לבין מגרש ***** שבבעלות התובעים. על מנת ולהכריע בשאלה אם מגרש ****** הוא בבעלותם הבלעדית של התובעים, כפי שמופיע בנסח רישום המקרקעין, או שמא בבעלות משותפת יחד עם הנתבעות כפי שהצטוו בתב"ע, יש לבחון תחילה את זכויות הצדדים כפי שנקבעו במערכת ההסכמים ביניהם.
ההסכמים בין מ. לבין ג.וא. משנת 1990
39.ביום 18.9.90 נחתם בין הצדדים זיכרון דברים, לפיו חלקה ***** תימכר למ. על ידי ג.וא. תמורת סך של 65,000 דולר (סעיף 4 לזיכרון הדברים, נספח ד' לכתב התביעה המתוקן). בנספח לזיכרון הדברים צוין:
"א. מוסכם בין הצדדים שזכרון דברים זה מותנה בקבלת אישור בעירייה (אישור עקרוני) תוך 90 יום.
ב. ...
ג. ...
ד. המגרש יהיה כ-700 מ"ר מרחוב תרנ"א תהיה כניסה ברוחב של כ-4 מטר ובהמשך הצד המערבי של המגרש ושמאלה ובסך הכל כ-700 מ"ר.
ה. המוכר מתחייב שלא להגביל את הקונה בנושא הבניה עצמה וצורתה ומתחייב לחתום על התכנית שיוצאו על ידי הקונה."
40.כשלושה חודשים לאחר מכן, ביום 24.12.90, חתמו הצדדים על הסכם מכר והסכם שיתוף (נספחים א' ו-ב' לכתב התביעה המתוקן). במבוא להסכם המכר נקבע:
"הואיל והמוכרים מצהירים כי הינם הבעלים הרשום של חלקה ****בגוש
*****(להלן- "החלקה");
והואיל ועל חלק מהחלקה בנוי בית המכיל חנויות ודירות והבית הנ"ל לרבות השטח המסומן בתרשים הרצ"ב במספר ***** (יכונה להלן- "חלקת המוכרים");
נותר החלק המסומן בתרשים הרצ"ב במספר ***** ו-****** יכונה להלן- "הנכס";
והואיל והחלקה המסומנת במספר ******, המהווה חלק מהנכס מיועדת להפקעה ע"י עיריית חדרה לפי תכנית בינוי עיר חד/765;
והואיל וברצון המוכרים למכור ולמסור הנכס לקונים.... "
41.לא יכול להיות חולק, שעל פי לשון הסכם המכר, ג.וא. מכרו למ. הן את מגרש ***** והן את מגרש ******. בעת חתימת הצדדים על הסכם המכר הייתה בתוקף תכנית חד/765 (שאושרה למתן תוקף ביום 12.7.1984), שייע. את מגרש ****** בשטח של 208 מ"ר לשטח ציבורי פתוח (שצ"פ). הקונים הצהירו שראו את הנכס את גבולותיו וידועה להם העובדה שחלק ממנו מיועד להפקעה על ידי העירייה (סעיף 3 להסכם המכר). תמורת הנכס, שכלל כאמור את מגרשים ***** ו- ******, שילמו מ. לג.וא. סך של 65,000 דולר (סעיף 5 להסכם המכר). עוד נקבע בהסכם המכר, שהמוכרים יעבירו על שם הקונים 793 מ"ר מתוך שטח החלקה ויירשם הסכם שיתוף במעמד חתימת ההסכם, המהווה חלק בלתי נפרד ממנו (סעיף 7 להסכם המכר). מכל מקום, הסכם המכר, המאוחר יותר מזכרון הדברים, מכר למ. גם את מגרש ******, שעמד להיות מופקע, ללא שינוי במחיר לעומת זכרון הדברים, שלא התייחס למגרש ******.
42.בהתאם לכך, חתמו הצדדים על הסכם שיתוף לפיו לצד א' (ג.וא. ) 585/1378 חלקים בחלקה ****ולצד ב' (מ. ) 793/1378 חלקים בחלקה ***. עוד הוסכם ביניהם:
"2. תרשים החלקה הרצ"ב מהווה חלק בלתי נפרד מהסכם השיתוף.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה |
Disclaimer |
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.
האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.
|
שאל את המשפטן
יעוץ אישי
שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
|
|