אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פלוני נ' אייל ד. אבן ושיש בע"מ ואח'

פלוני נ' אייל ד. אבן ושיש בע"מ ואח'

תאריך פרסום : 21/12/2021 | גרסת הדפסה

ת"א
בית משפט השלום חיפה
27697-05-19
14/12/2021
בפני השופט:
אהרון שדה

- נגד -
תובעים:
פלוני
נתבעים:
1. אייל ד. אבן ושיש בע"מ
2. שירביט חברה לביטוח בע"מ

פסק דין
 

לפני תביעה לתשלום פיצוי בגין נזקי גוף שנגרמו לתובע לטענתו בתאונת עבודה מיום 17.9.17 בעת שעבד כשכיר בשירותה של הנתבעת 1, עסק בחיתוך אבנים שכבר הוצמדו לקיר ולצורך כך עמד על ארון, הדיסק שאחז בידו החל "להשתולל" ואז גרם לחתך עמוק באזור ברך שמאל.

 

התובע יליד 8.4.1978 הגיש 2 תצהירים, האחד שלו והשני של חברו לעבודה מר פאדי חסאסנה.

 

שאלת הגרסה, החבות והאשם התורם

 

לגרסת התובע בתצהירו ובעדותו-חקירתו, הוא היה בעל ניסיון רב בעבודה עם דיסק ועבד עם כלי כזה כמעט מדי יום במשך שנים בחיתוך ועיצוב אבן, עם הדיסק הספציפי שהיה מעורב בתאונה עבד אולי כשבוע עובר לאירועה אם כי לא היה בטוח לחלוטין בהערכה זו (עמ' 2 לתמליל), זה המקום לציין שמעדותו של חברו מר פאדי חסאסנה היו לנתבעת מספר מכשירי דיסק לחיתוך.

 

התובע העיד כי הדיסק עבד באופן דומה במהלך כל השבוע עובר לתאונה ואפשר ללמוד מעדותו כי הסיבה בעטיה "השתולל" הדיסק איננה נעוצה בתקלה טכנית אלא בכך שלעיתים הדיסק "נתקע" בין שני משטחים (עמ' 10 לתמליל) וכל שטען הוא שהדיסק היה ללא מגן על החלק המסתובב-המסור. טענה על כך שהתלונן בעניין היעדר המגן עלתה רק בחקירתו (עמ' 3 לתמליל) זאת כשנשאל על כך במפורש, כבר עתה ייאמר שקשה לקבלה, זו טענה מהותית שהייתה צריכה להיטען כבר בתצהיר.

 

התובע התפתל לא מעט בחקירתו עת נשאל מדוע היה חייב לעבוד בכריעה על הארון על מנת לבצע את החיתוך כשעומת עם הטענה בדבר אפשרות לבצעו כשהוא עומד על הקרקע. לכאורה מבחינת הגבהים ורוחב/עומק אותו ארון, לכאורה נראה שהייתה אפשרות כזו ברם התובע עמד על כך שבנסיבות העניין לא הייתה אפשרות כזו. מדוע לא הייתה אפשרות כזו? על כך אין באמת תשובה שכן תמונות של הארון או לפחות תרשים אין בנמצא, היה קושי בהבנת תשובות התובע וגם המתורגמנית התקשתה לא מעט עת ניסתה להעביר ולתרגם את גרסתו בנקודה זו אך יש לציין כי העד מר חסאסנה העיד גם הוא שהתובע עבד בכריעה על הארון ושלא ניתן לבצע את העבודה בעמידה על הקרקע.

מר חסאסנה לא ראה את אירוע התאונה עצמה אך היה במרחק של מטרים ספורים והגיע לתובע מיד לאחר שנפגע. בנמצא יש גם דו"ח מד"א שמבסס את אירוע התאונה.

 

אם כך, ככל שהדברים נוגעים לגרסת התובע-יש לקבוע שהוכח שהוא עבד באותו יום עם דיסק לחיתוך אבן, עלה על ארון כדי לבצע חיתוך של אבן עודפת כלשהי, תוך כדי החיתוך נתפס הדיסק בין שתי אבנים (או בחריץ החיתוך עצמו), הדבר גרם להעברת כוח לגוף הדיסק ולידו של התובע ולכן זה איבד שליטה בדיסק ותוך כדי כך פגע הדיסק ברגלו השמאלית וגרם לפציעתו.

הוכח שהדיסק היה תקין אלא שלא היה לו מגן (ואין ראיה לסוג המגן שנדרש) וכך עבד עמו התובע לפחות כשבוע ימים לפני התאונה כשהוא לא מתלונן או מעיר או מבקש דבר מה בנוגע למגן.

 

כך גם הוכח שבעת התאונה לא היה במקום מפקח מטעם הנתבעת וכי התובע וחבריו הוסעו לאתר, קיבלו משימות לביצוע ועבדו לבד במהלך היום ולמעשה הנתבעת לא הביאה שום עדות שממנה ניתן להבין מה נעשה כדי למנוע תאונה שכזו, מה הודרך התובע ומה שגרת בדיקת תקינות ובטיחות כלי העבודה, במיוחד אלו שבהם טמון סיכון. כך גם לא הובאה עדות ביחס לעבודה הספציפית במהלכה נגרמה התאונה או ביחס לשיטת העבודה בכלל וזו בה בחר/ביצע התובע בפרט. יש לזכור שהשליטה על שיטת העבודה כמו גם בטיחות הכלים ותחזוקתם היא בידי הנתבעת ועליה הנטל להראות שברמה הקונקרטית נקטה ולו באמצעים סבירים להקטנת הסיכון (ולהזכיר-לא מדובר בסתם כלי ובסתם עבודה אלא בכלי מסוכן במיוחד). לא ניתן להגיע למסקנה שלנתבעת אין חבות במקרה הנדון כאן.

 

טרם קביעת שיעור החבות או האשם התורם יש לומר כי הגם שהפסיקה מחמירה עם המעביד, זה איננו מחויב בפיצוי עובדו באופן אוטומטי ועדיין על העובד לעמוד בהוכחת הפרת חובת הזהירות הקונקרטית (המושגית כלל איננה במחלוקת).

 

בתיק כאן, שיעור חבותה של הנתבעת נמוך מ"המקובל" ולכך מספר טעמים:

 

  • התובע איננו עובד זוטר, מדובר באדם עם ניסיון קודם ומשמעותי בעבודות אבן וחיתוך אבן, אדם שמכיר את העבודה עם דיסק לחיתוך אבן, מכיר את הסיכונים שבה, מכיר את התנהגות המכשיר ויודע כיצד המכשיר אמור לעבוד ולהיות ממוגן.

  • לא הוכח פגם כלשהו במכשיר הדיסק למעט היעדר מגן. אלא שלא ברור הקשר הסיבתי בין היעדר המגן לבין התאונה שכן, לפחות על פי ידיעתי השיפוטית והתובע לא טרח להביא ראיה, חוות דעת או אפילו תמונה או קטלוג, המגן מכסה רק חלק מהדיסק והחלק שאמור לחתוך אבן, חשוף ממילא.

  • התובע אמנם הזכיר בתצהירו שהיה חסר המגן (שורה שישית בסעיף 4 לתצהירו) אך לא אמר דבר על כך שפנה למאן דהוא כדי להתריע או לבקש דיסק אחר.

  • התאונה ארעה בשל גורם שאיננו תלוי בנתבעת והוא עבודה כשהדיסק לא היה מקביל לקו החיתוך באבנים ולכן נתקע בין שני דפנותיו.

  • התובע עמד על כך שלא ניתן היה לבצע את העבודה כשהוא עומד על הקרקע אך מעבר לעדותו ולעדות חברו, אין באמת הסבר למה.

     

    משכך, גם אם נקבע (ואכן נקבע במאזן המינימלי הנדרש) כי קיימת חבות מצד הנתבעת לאירוע התאונה, אשמו התורם ומעורבותו של התובע בתאונה (שעליה אין באמת לנתבעת שליטה) מביאים למסקנה שמדמי הנזק יש להפחית 30%.

     

    שאלת הנזק

     

    בסיס השכר לחישובי הנזק: רכיב זה הוא רכיב המצריך הוכחה. חישוב המל"ל ביחס לשכר הרבע שנתי הוא היחידי לו בסיס כלשהו בחומר הראיות (6,235 ₪ לחודש), התובע סיפר על איזו שיטת תשלום לפיה רוכזו משכורות הפועלים בהמחאה אחת שנפרעה ואז חולקו ביניהם הכספים, בחקירתו כבר לא ידע לספר דבר מה על השיק שצירף כנספח 7 לתצהירו ועל שיטת התשלום, כמה פועלים היו חולקים סכום כזה או אחר ובכלל ולבסוף בעמ' 14 כבר אישר שייתכן וקביעת המל"ל אכן משקפת את המציאות.

    יש גם לזכור שמדובר בתושב שטחים, גם אם היה לו היתר כניסה, אין לו זכות קנויה לעבוד בישראל ולא פעם, גם לא פעמיים, נסגרים המעברים למשך ימים מה שפוגע ברצף העבודה.

    משכך, הנני מעגל מעט כלפי מעלה את השכר שנקבע במל"ל (ובכך נותן ביטוי מסוים לרכיב שערוך לעבר ו"קידום" בעתיד) ומעמיד את בסיס השכר על 6,500 ₪.

     

     

     

    הנכות הרפואית:

    מטעם בית המשפט מונו שני מומחים, האחד ד"ר ראסם כנעאנה שמונה בתחום הפסיכיאטרי וקבע לתובע נכות בשיעור 7.5% קרי נכות ביניים אשר מעידה על הפרעה "מעט פחות מקלה" בין ס"ק 1-2 לתקנה 34(ב) לתקנות המל"ל.

    המומחה השני הוא ד"ר אורן בן לולו שמונה בתחום האורתופדי והוא קבע לתובע נכות בגין כאב והפרעה תפקודית בברך שמאל בשיעור 10% וכן נכות בגין צלקת בשיעור 5%, סה"כ 14.5%.

     

    הצדדים לא ביקשו לחקור את המומחים על חוות דעתם, על פניהן חוות הדעת נראות מבוססות ולא מצאתי סיבה לסטות מהאמור בהן בכל הקשור לנכות הרפואית עקב התאונה.

     

    הנכות התפקודית

     

    התובע טען בתצהירו ובחקירתו כי מאז התאונה, כמעט ולא עבד וכי איננו מסוגל לבצע עבודות פיזיות המצריכות עמידה או הליכה וקשה לו, נוכח היעדר השכלה או מקצוע אחר, למצוא עבודה המתאימה למגבלותיו. התובע עותר לחישוב נזק על פי נכות תפקודית בשיעור 35% כאשר לעבר ההפסד ל-4 שנים הוא מלא או כמעט מלא.

     

    הנתבעות בסיכומיהן מצביעות על הפער בין הנכות הרפואית בתחום האורתופדי (10%) לבין טענות התובע להיעדר יכולת להשתלב בשוק העבודה ומפנות לאחת משתי האפשרויות, או שהתובע עובד באופן לא מדווח או שהוא "ממתין" לסיום התביעה ולאחר מכן יחזור למעגל העבודה.

     

    יש לומר כי שיעור נכותו הרפואית של התובע היכולה להשפיע על תפקודו אכן נמוך, מדובר בנכות "מלאה" של 10% ובעוד תרומה מינורית של הנכות הנפשית, בעיקר במישור של מוטיבציה.

    כאשר נדרש להעריך את הנכות התפקודית על בסיס הנכויות הרפואיות הרלבנטיות, יש לקחת בחשבון את הרקע התעסוקתי של התובע, השכלתו, ניסיונו, נתוניו הספציפיים לרבות יכולתו בנתונים אלו למצוא עבודה קלה ומתאימה יותר ובנוסף לבחון את תפקודו או היעדר תפקודו מאז התאונה ועד היום, בנוסף יש לבחון את העניין גם לאור חובת הקטנת הנזק והראיות לניסיונותיו להקטינו או להשתקם ולחזור למעגל העבודה (ואין באמת ראיות כאלה).

     

    בשים לב למכלול הנתונים ולאחר עיון בחוות הדעת בכלל ובזו של ד"ר בן לולו בפרט, נוכח ממצאים אובייקטיבים לרבות "דלדול ניכר בשריר הארבע ירך משמאל" לצד טווחי תנועה קרובים לנורמה הגעתי למסקנה לפיה יש להעריך את הנכות האורתופדית כמעט בכפל מזו הרפואית ולהוסיף רכיב מתון בגין זו הנפשית והנני מעמיד את הנכות התפקודית על 23%.

     

     

    ומכאן לראשי הנזק, פסק הדין עוקב אחר סדר ראשי הנזק בסיכומי התובע וכל הסכומים מעוגלים ברמת אלף הש"ח:

     

    הפסד שכר לעבר-אדם העובד עבודה פיזית ומקל וחומר כשמדובר בתושב שטחים שהאופציות לשיקום או לעבודה חלקית וקלה בתחומם אינן מזהירות, לא יכול לחזור לעבודה בהיקף סביר או בכלל כל עוד נכויותיו הרפואיות הזמניות גבוהות או אפילו גבוליות.

    בין הצדדים אין באמת מחלוקת עמוקה בעניין הנכויות הזמניות שנקבעו במל"ל ואושרו ע"י המומחה ד"ר בן לולו, בנסיבות העניין מצאתי מקום לקבוע כי כל עוד הנכות הרפואית הזמנית עמדה על 30% או יותר, יש לפסוק לתובע הפסד מלא. מרגע שהנכות הרפואית הזמנית ירדה מ-30% יש לפסוק לתובע פיצוי בגובה הנכות התפקודית שנקבעה לעיל זאת לאחר תקופת הסתגלות בת 4 חודשים שיש לתת לו לשם מציאת עבודה בה ייפסק לו פיצוי בשיעור 50%. הבחירה בחישוב זה לעבר מאזנת ומשקללת גם את הטענות המנוגדות בעניין הפעלת תקנה 18 ע"י המל"ל שתביא להגדלת הניכוי בסופו של יום.

     

    משכך מאמצע חודש ספטמבר 2017 בו ארעה התאונה ועד סוף חודש פברואר 2018 אז הסתיימה הנכות הרפואית הזמנית בשיעור 30% (וירדה ל-30%) יש לפסוק פיצוי מלא:

    5.5 חודשיםX6,500=36,000 ₪.

     

    לתקופת ההסתגלות: 4 חודשיםX50%X6500=13,000 ₪.

     

    מחודש יולי 2018 ועד היום (42 חודשים) לפי הפסד של 23%:

    42 חודשיםX23%X6,500=63,000 ₪

     

    משכך הנני פוסק לתובע בגין הפסדי שכר לעבר סך של 112,000 ₪.

     

    הפסדי השתכרות לעתיד-6,500 ש"חX202X23%=300,000 ₪ אותם אני פוסק לתובע.

     

    הפסדי פנסיה/תנאים סוציאליים-אין מקום לעבור את הרף של 12.5%, גם כך עלו גמגומים מצד התובע ביחס לעבודה לא מדווחת, מדובר בסופו של יום בתושב שטחים שאין כרגע שום ראיה, גם לא וודאות שהופרשו, מופרשים או היו מופרשים לו סכומים גבוהים יותר, המציאות למעשה הפוכה.

    משכך הנני פוסק בראש נזק זה (112,000+302,000)X12.5%=51,000 ₪.

     

    כאב וסבל- פסיקת סכום הדומה לכפל הפיצוי על פלת"ד נראה סביר בנסיבות העניין והנני פוסק לתובע סך 74,000 ₪ להיום.

     

    עזרת צד ג' לעבר ולעתיד-עיקרו של ראש נזק זה נוגע לעבר, אין בתיק בסיס להניח שתזדקק עזרה ובוודאי לא מסיבית בעתיד, כך או אחרת אין שום ראיה לעזרה בשכר ויש להעריך בראש נזק זה עזרת מיטיבים/בני משפחה.

    ההערכה עומדת על כ-2000 ₪ בממוצע לחודש בחצי השנה הראשונה ומאז ולעתיד עוד סכום גלובלי

    הנני פוסק לתובע בראש נזק זה סך 20,000 ₪.

     

    הוצאות מכל סוג שהוא ו"ניידות מוגברת"-אתחיל בכך שיש לקבל את טענת הנתבעת לפיה בתיק כזה אין לפסוק "ניידות מוגברת", לא מדובר באדם המרותק לכיסא גלגלים, העושה שימוש בהליכון או בעל פגיעה משמעותית ביכולת הניידות שלו.

    ביטוי להוצאות נסיעה מוגברות בחודשים הראשונים ובפרט בשל הצורך להגיע לישראל משטחי הרשות לרבות עלויות הוצאת היתרי הכניסה (לטיפולים, לביטוח לאומי וכיו"ב) בהחלט יינתן והקבלות שצורפו עולות על 30,000 ₪, מהפן המשפטי יש לתת ביטוי לטענת הנתבעת בדבר החובה להקטנת הנזק על דרך פניה למל"ל לקבלת שיפוי/השתתפות בהוצאות ומשכך הנני פוסק לתובע בראש נזק זה סך 26,000 ₪.

     

    סך כל נזקי התובע שנפסקו לעיל מסתכמים ב-583,000 ₪.

     

    מסך נזקי התובע יש לנכות בגין אשם תורם, כפי שפורט לעיל, 30% ולכן הפיצוי לפני ניכויי מל"ל עומד על 583,000X70%=408,000 ₪.

     

    שאלת ניכויי המל"ל-נקודה זו היוותה, יש לומר, את אבן הנגף בדרך להשגת הסדר דיוני כלשהו לסיום התיק בהסדר.

    הנתבעת עמדה על כך שהתובע צריך להגיש למל"ל את חוות הדעת של מומחי בית המשפט למצות את זכויותיו שם לרבות החמרת מצב ורק לאחר מכן ניתן יהיה לבחון את שווי התיק והאפשרות לסיימו שכן אם היה התובע עובר את רף ה-20% בנכויותיו הרפואיות ואם הייתה מופעלת תקנה 15 ברבע כפי שהופעלה בשעתו, היו תגמולי המל"ל עולים על 430,000 ₪ (הוגשה חוו"ד אקטוארית) ואז סיכון הנתבעות בתיק היה אחר לגמרי.

     

    התובע מצדו מפנה לכך שפנה למל"ל, נקבעו לו נכויות, חלקן חופפות לאלו שנקבעו ע"י מומחה בית המשפט במישור האורתופדי ולמרות שלא הייתה שום חובה מצדו לערער על החלטת הוועדה מדרג ראשון, הגיש ערר, ביקש שתיפסק לו גם נכות נפשית ואכן נפסקה לו כזו אך זמנית לצד נכות צמיתה בגין הצלקת ובכך יצא דיו, והוא טוען שפעל בשקידה ראויה, בתום לב ואף מעבר למינימום בו הוא מחויב על פי הדין כדי שלא יבוצע בעניינו ניכוי רעיוני. התובע מפנה לכך שעל פי הפסיקה, לא מדובר במקרה של פער משמעותי שכן כל עוד הנכות במל"ל נמוכה מ-20% ומופעלת תקנה 15 כפי שהופעלה בעניינו, קיים מחסום ה-19% (כיום נכותו כולל תקנה 15 עומדת על 18.13%) ואם המל"ל היה מוסיף ומשקלל את הנכות שנקבעה ע"י מומחה בית המשפט במישור הנפשי, הייתה עולה הנכות לכ-21%, פער של 3% איננו לדעת התובע, מצדיק ניכוי רעיוני.

     

    כאן יש לומר שלמחלוקת זו יש אכן משמעות רק אם המל"ל היה מאמץ במלואה את קביעת המומחה מטעם בית המשפט במישור הנפשי. לו היה לדוגמה המל"ל מקבל חלקית את חוות הדעת וקובע למשל נכות צמיתה נוספת בתחום הנפשי בשיעור 5% , לא היה לדבר שום משמעות שהיא.

     

    הגם שבהחלט קיימת הרגשת אי נוחות מסירוב התובע לפנות שוב למל"ל, לא די בהרגשה זו כדי לנכות לו רעיונית סכומים ניכרים מהפיצוי וזאת נוכח הפסיקה הקובעת שאין לכפות על נפגע להמשיך ולהתדיין במסגרת וועדות המל"ל למיניהן (ע"א 727/87 שור נ' בן הרוש) ובעיקר נוכח העובדה שלא מדובר ב"החמרת מצב" אלא במצב שכבר עמד לפני וועדות המל"ל, הוכר על ידן ונקבע שהוא זמני. כאשר מעיינים בחוות דעתו של המומחה ד"ר כנעאנה ניתן להתרשם שהוא איננו סוקר תהליך של החמרה, אין התייחסות לסימפטומים חדשים או חמורים יותר מאלו שעמדו בשעתו לפני וועדות המל"ל והיות והתובע טרח בשעתו לערער ולהביא את טענותיו בעניין נכותו הנפשית לדיון בוועדות המל"ל, באופן סביר (גם במסגרת ערר) ובתום לב, יצא ידי חובתו ולו המינימלית על פי הדין הקיים.

     

    משכך ינוכה סך 130,000 ₪ (תגמולי המל"ל בערכם להיום-מעוגל מעלה) ודי בכך.

     

    סוף דבר

    הנני מחייב את הנתבעות, יחד ולחוד, לשלם לתובע סך 278,000 ₪, בצירוף שכ"ט עו"ד בשיעור 20%+מע"מ, בצירוף הוצאות אגרה ונלוות בסך 1,200 ₪ ובצירוף כל העלויות בהן נשא התובע בגין חוות הדעת בתיק זה על פי קבלות שיציג לנתבעת באמצעות בא כוחה.

     

    הסכומים ישולמו תוך 30 יום מיום שב"כ התובע יעביר לב"כ הנתבעת העתק קבלות וסיכום עלויות חוות דעת המומחים שאם לא כן, יישאו הסכומים הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד לתשלום בפועל.

     

     

    ניתן היום, י' טבת תשפ"ב, 14 דצמבר 2021, בהעדר הצדדים.

     

    Picture 1


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ