אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> משפט מסחרי >> אפליקציות למסחר במניות: כסף קל או בועה מסוכנת?

אפליקציות למסחר במניות: כסף קל או בועה מסוכנת?

מאת: פרופ' זיו רייך, רו"ח | תאריך פרסום : 20/04/2021 18:38:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Clay Banks on Unsplash

אפליקציות חדשות מאפשרות לכל אחד להשקיע בשוק ההון בקלות ובחינם. אבל לפני שאתם רצים להוריד אותן, כדאי שתכירו את הסיפור על רובין הוד ומניית גיימסטופ

"רובין הוד" היא חברת מסחר אמריקאית אשר מספקת שירותי ברוקר ללקוחותיה. החברה הוקמה בקליפורניה בשנת 2013 על ידי שני חברים, ולדימיר טנב ובייג׳ו בהאט, שעד אותה עת מכרו תוכנות אשר עשו שימוש באלגוריתמים למסחר קצר טווח (HFT) לבתי מסחר אמריקאים.

לאחר תקופה שבה עבדו בניו-יורק בחברות בתי מסחר גדולים, הבינו השניים שעלות שליחת הפקודות של הברוקרים נמוכה וזניחה ביותר אך למרות זאת גובים מהלקוחות עמלה גבוהה של בין 5-10 דולר עבור כל פקודה. הם החליטו לעבור לקליפורניה ולפתח אפליקציה שלפי אתר החברה מטרתה ״ליצור דמוקרטיזציה לפיננסים לכולם״. האפליקציה אותה הם פיתחו היא אפליקציית מסחר, עם מאפיינים מהפכניים שהפכו את המסחר לנגיש לקהל הרחב.

הדבר הראשון והמהפכני הוא שאין עמלות מסחר. בניגוד לעמלות המסחר השערורייתיות שגבו בתי המסחר הגדולים, רובין הוד החליטה שהמסחר אצלה יהיה בחינם. מהלך זה הביא להסרת חסם בקרב הציבור האמריקאי, שכן האפליקציה הפכה את המסחר לנגיש ולא מאיים מבחינה בירוקרטית. כל אדם מהשורה יכול להוריד ולהתקין את האפליקציה ולהתחיל לסחור בה ובחינם.

הדבר השני ואולי המרכזי ביותר הוא העובדה כי דרך רובין הוד ניתן לסחור בשברי מניות. עד לאותה נקודה יחידת המידה הקטנה ביותר למסחר הייתה מנייה שלימה. לצורך העניין, מחיר מניית אמזון נכון להיום (7/4/2021) הוא 3,223.82 דולר או 10,639.77 ש״ח. לרוב האנשים אין סכום כזה לשים על מניה אחת. האפשרות לסחור בשברי מניות כאשר הסכום שבו קנית הוא יחסי לשווי הכולל של אותה מניה, פתחה צוהר למשקיעים בעלי הון עצמי נמוך יותר, ובכך המסחר הונגש לכלל האוכלוסייה.

שברי המניות נתנו למשקיעים אופציה לפזר את ההשקעות שלהם על פני מגוון רחב יותר של מניות בסכומים נמוכים יותר, דבר אשר לא היה אפשרי עד אותו זמן. כמובן שישנן גם קרנות סל שמאגדות לתוכן מניות שונות, אך שם מנהל הקרן בוחר היכן להשקיע את הכסף. כאן, הלקוח בוחר במה הוא רוצה להשקיע.

העובדה כי האפליקציה חדשה, צעירה, ומעוצבת כמעין משחק, משכה אליה המון משקיעים צעירים וחסרי ניסיון בשוק ההון, אשר למדו דרך האפליקציה את רזי המקצוע. בנוסף, באפליקציה יש אופציה לעקוב אחר סוחרים אחרים ולחקות את צעדיהם. זו הפכה למעשה למעין רשת חברתית שבה העיסוק הוא סביב מניות כאשר המון משקיעים צעירים לוקחים סיכונים גדולים.

מנגד, העובדה שרובין הוד לא עושה בדיקות רקע למשקיעים ולמעשה כל אחד יכול להוריד את האפליקציה ולהתחיל לסחור, גורמת לכך שאנשים עלולים להשקיע את כל חסכונותיהם במניות "ריסקיות" מדי בניסיון ״לעשות מכה״. דבר זה עלול לגרום לבתים שלמים להתרסק ולמשפחות להתפרק במידה שלא נוהגים בצורה אחראית, ונדמה שרובין הוד לא נוקטת מספיק פעולות בחזית זו.

לטובת רובין הוד ניתן לומר שהיא מנגישה את שוק ההון לקהל הרחב. במציאות הנוכחית שבה הריבית אפסית, החסכונות והפנסיות של כולם לא צוברות מספיק כסף לגיל פרישה. מצב זה מחייב את החוסכים להשקיע בשוק ההון, בין אם דרך בחירת מסלול עתיר מניות בקרן הפנסיה או על ידי השקעה אקטיבית של חיסכון או קרן השתלמות. ככל שיותר אנשים יכירו את שוק ההון ואת ההזדמנויות שגלומות בו ופחות יחששו מלהשקיע את כספם כך הם עשויים יגיעו לגיל פרישה עם חיסכון מספק. רובין הוד, על שלל מגרעותיה, מנגישה את שוק ההון, מספקת מידע רב, משווה נתונים וכצעד ראשון לתוך עולם ההשקעות נדמה שהיא נותנת תמורה נאה.

קורונה, רדיט וגיימסטופ

משבר הקורונה, אשר הגיע לעולם בתחילת 2020, גרם לשני דברים מרכזיים רלוונטיים:

  1. קריסה של שוק ההון – בתחילת מרץ 2020, שוק ההון חווה נפילות היסטוריות בשווקים כתוצאה מחוסר הוודאות הכלכלית וכיצד ממשלות העולם יתפעלו את המשבר.
  2. אבטלה – הקורונה גרמה להמון אנשים להיות בבית חסרי מעש. בין אם בגלל סגרים ובין אם בגלל אבטלה קבועה. מעבר למובטלים, המון אנשים נשלחו לעבוד מהבית. שני הדברים הללו יצרו המון זמן פנוי להרבה מאוד אנשים.

נפילות כאלו בבורסות השונות בדרך כלל גוררת מנוסה המונית ממניות ומכירה מאסיבית של מניות אשר מנציחות את ההפסדים. כלומר, אנשים שמכרו כאשר המניה הייתה נמוכה יותר מאשר ביום הקנייה למעשה מימשו את ההפסדים שלהם. בגלל הדור הנוכחי שבו מעבר המידע מהיר יותר מאי פעם, ובגלל שהדור הצעיר למד דבר או שניים מהמשבר ב-2008, היו הרבה צעירים שהחליטו שזה בדיוק הזמן לקנות – כשהמחירים נמוכים. אחד המקומות שבהם עודדו לקנות מניות היה מערכת הפורומים רדיט.

רדיט היא רשת חברתית מבוססת פורומים ותתי פורומים. לפני כמה שנים נפתח ברדיט תת פורום ע״י משקיע פרטי לטווח קצר. הוא פתח את הפורום מפני שהרגיש זלזול מצד וול סטריט והמשקיעים הגדולים, באנשים פרטיים שמשקיעים לטווח קצר. הפורום נקרא הימורי וול סטריט (wall street bets).

בפורום הזה, שלפעמים הוא יותר בדיחה מאשר מקום רציני לדון בו על השקעות, משתתפים אוהבים להשקיע כספים במניות ״זבל״, מניות נישתיות בעלות מחיר נמוך, לפעמים של עסקים קורסים. הם לא אוהבים לנתח מניות או לקרוא דוחות כספיים, אלא משקיעים לפי תחושת בטן ולפעמים אפילו לפי מה שמצחיק אותם.

החברים בפורום לפעמים מנסים לדחוף מניות ולהעלות את ערכן. כלומר, לרכוש כמויות גדולות ממניה מסוימת ובכך להעלות את הערך והשווי שלה. בדרך כלל משקיעים פרטיים לא יכולים לגרום לשינוי כזה במחיר של מניה אך כאשר מתאגדים הרבה מאוד משקיעים אפשר להזיז, אפילו אם רק קצת.

כך היה עם "גיימסטופ" – רשת משחקי וידאו אמריקאית שרבים מדור ה-Y גדלו עליה, ממש כמו רשת ״באג״ בישראל. המשקיעים מ-wall street bets ראו את המניה של גיימסטופ קורסת והחליטו שהם לא יתנו לזה לקרות.

במרץ 2020 החל בפורום שיח בנושא רכישת המניה, ששוויה בזמנו היה נמוך ושווי החברה היה רק כמה עשרות מיליוני דולרים. החברים בפורום החליטו להתאגד ולהיות הבעלים של החברה, ״בשביל הצחוקים״.

באוגוסט 2020, אחרי שנכנס משקיע חדש לגיימסטופ במטרה להבריא אותה, החליטו החברים בפורום שזה הזמן לנפח את המניה, שהייתה שווה אז 4 דולר, עד שתגיע ל-1,000 דולר.

באותו זמן, קרנות גידור רבות נכנסו לפוזיציה של שורט מול גיימסטופ מתוך מחשבה שהמניה עומדת לקרוס. אותם ״זאבים מוול סטריט״ שחברי הפורום ברדיט כל כך שונאים. ברגע שקרנות הגידור הצהירו על הפוזיציה שלהם, במטרה לגרום לשוק לממש את התחזיות שלה, החליטו החברים בפורום שוב שזה הזמן לקנות עוד מניות של גיימסטופ ולהמשיך להעלות את השווי כדי לגרום לקרנות הגידור הפסדים.

המחיר של גיימסטופ עלה בצורה כל כך חדה עד שלקרנות הגידור לא נותרה ברירה אלא לקנות את המניה במחיר הגבוה, מה שהעלה את מחיר המניה אף יותר, בשפה המקצועית – short squeeze.

בשיא, מניית גיימסטופ הגיעה לשווי של 350 דולר – פי 100 מהשווי שלה חצי שנה קודם לכן. בתקשורת הסיפור הצטייר כדוד מול גוליית; המשקיעים הפרטיים והחלשים מול הבנקים הגדולים.

ב-28 בינואר, רובין הוד החליטה לעשות פעולה דרמטית בפלטפורמת המסחר שלהם. הם החליטו לעצור את המסחר ברשימה של מניות מאוד ספציפיות. אותן מניות שהחברים בפורום הריצו. למעשה, רובין הוד לא עצרה לגמרי את המסחר. היא אפשרה למכור את המניות אך לא לרכוש מהן עוד. בבת אחת המניות הללו צנחו בעשרות אחוזים והמון אנשים איבדו כסף רב.

רובין הוד, שניסתה לשווק את עצמה למשקיעים פרטיים, בהרבה מקרים אנשים צעירים בגילאי 18-26, החליטה ״לקחת את הצד של הכרישים״. אם היה נדמה שוול סטריט בדרך לסדר עולמי חדש, רובין הוד ציננה את ההתלהבות במי קרח.

בשלב הזה, אנשים החלו להבין כיצד רובין הוד עושה את הכסף שלה. היא מוכרת לקרנות גידור את המידע על המשתמשים שלה. בכל פעם שמשתמש באפליקציה עושה פעולה של קנייה או מכירה, קרן גידור מקבלת את המידע שברירי שניה לפני שהפעולה מתבצעת ויכולה להרוויח כך כסף בעצמה, כי בשוק ההון – כל שבריר שניה קובע.

הריגוש שבאפליקציות המסחר החדשות משך המון אנשים שניסו לעשות כסף קל ומהיר ולקבל תשואות גבוהות על הכספים שלהם. אנשים החלו להשקיע אלפי דולרים ובתוך זמן קצר הכפילו ואף שילשו את הכסף. הימים שבהם ניתן היה לקבל תשואות של 10% על הכסף נראים כאילו שייכים רק לעולם הפנסיה כיום ואנשים מחפשים את התשואה הגבוהה, המרגשת והמהירה – לפחות עד שהבועה תתפוצץ לכולם בפנים. כעת ניתן רק לחכות ולראות מה תהיה המניה הבאה שכולם ירכבו עליה.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום משפט מסחרי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום משפט מסחרי
בעל עסק? כך תייעל את הליכי הגבייה מלקוחות
עו״ד אברהם מיכאל (צילום: יפית בשבקין)
גיוס הון לחברות סטארט-אפ: כך תעשו את זה נכון
עו״ד רונן עובדיה (צילום: גלית שקד עובדיה)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ