אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> בעלות על דירה שנקנתה לפני 26 שנים טרם נרשמה. מה הפיצוי?

בעלות על דירה שנקנתה לפני 26 שנים טרם נרשמה. מה הפיצוי?

מאת: עו"ד פאני יהלום | תאריך פרסום : 20/04/2025 15:59:00 | גרסת הדפסה

עו"ד פאני יהלום | צילום: טל אדי אזורית סטודיו לצילום. אילוסטרציה חיצונית: Jakub Żerdzicki on Unsplash

למרות התחייבות היזמית לבצע את הרישום בטאבו "מהר ככל הניתן", היא גררה רגליים. שופטת חייבה אותה לשלם לרוכשת כ-300 אלף שקל

אישה שרכשה דירה ב-1999 הגישה נגד היזמית שמכרה לה אותה תביעה לבית משפט השלום בפתח תקווה. טענתה המרכזית הייתה שהנתבעת הפרה את התחייבותה לרשום אותה כבעלים על הנכס "מהר ככל הניתן", ולמעשה עד היום, ומכאן שעליה לפצותה. השופטת עדנה יוסף-קוזין קבעה לאחרונה שעל היזמית לשאת בירידת הערך שנגרמה לרוכשת בשל מחדלה רב השנים.

תחילת הפרשה במאי 1999, אז קנתה התובעת מהנתבעת דירת שלושה חדרים בבניין ברחוב המכבים שבפתח תקווה. בהסכם המכר עליו חתמו הצדדים נקבע, בין היתר, שכנגד מילוי התחייבות הרוכשת על-פיו, "המוכר מתחייב לרשום את הבניין כבית משותף, לרשום את הדירה כיחידה נפרדת בבית המשותף, ולרשום את זכויות הבעלות בדירה על שם הקונה". בהמשך נרשם ש"המוכר מתחייב לשקוד ולפעול לשם רישום הבית המשותף מהר ככל הניתן".

אלא שמילים לחוד ומציאות לחוד. הלכה למעשה עד היום - למעלה מחצי יובל אחרי חתימת הסכם המכר - טרם נרשמה התובעת כבעלים רשמיים בטאבו. מכאן התביעה שהגישה לבית המשפט, בה סיפרה שבהיעדר רישומה כבעלים נבצר ממנה למכור את הדירה במחיר ריאלי, אלא בכזה הנמוך משמעותית ממחיר השוק. סכום התביעה הועמד על כמיליון שקלים.

להגנתה טענה היזמית כי הצדדים צפו שיהיה עיכוב ברישום הבית המשותף לנוכח העובדה שייעוד הבניין הוא לדיור מוגן, ואף כתבו זאת במפורש בחוזה. היא הוסיפה כי בשום שלב לא התנערה מחובותיה על-פי החוזה, וכי היא טורחת רבות להשלמתן בתום לב.

חוסר מעש

השופטת יוסף-קוזין קבעה שהיזמית הפרה את התחייבויותיה כלפי התובעת בהסכם המכר לרשום בטאבו את הבניין כבית משותף, ואותה כבעלים. היא ציינה שבהסכם המכר נכתב אמנם כי ייעוד חלק מהבניין הוא לדיור מוגן, אלא שלמסקנתה - הנתבעת מכרה לתובעת את הדירה שבמוקד ההליך כדירה המיועדת לדיור רגיל בבעלות פרטית.

כך או כך, כתבה השופטת, "המצג הנלמד מנוסח החוזה בכללותו הוא להליך רישום בית משותף בתוך מספר שנים". לדבריה בנסיבות המקרה "לא ניתן שלא לקבוע כי תקופה העולה על 25 שנה חורגת בכל קנה מידה מהזמן הסביר. לא מיותר לציין כי מעבר לכך שהרישום טרם בוצע, גם אין צפי לביצוע הרישום".

בהקשר לכך ציינה השופטת כי עולה ממסכת הראיות שבמשך שבע שנים תמימות, החל מ-2011 ועד 2018, נקטה היזמית בחוסר מעש של ממש, ולא פעלה במאומה כדי לקדם את הליכי הרישום והשלמתם, התנהגות אשר לדברי השופטת "מהווה הפרה ברורה של הסכם המכר, ובוודאי אינה מתיישבת עם התחייבות הנתבעת לביצוע רישום הזכויות 'מהר ככל שניתן'. אי לכך, הנתבעת הפרה את החוזה".

בסוגיית הנזק אימצה השופטת את מסקנת מומחה בית המשפט, לפיה בשל אי-רישום התובעת כבעלים נגרמה לה ירידת ערך בשיעור 12% משווי הדירה בשוק החופשי, המוערך על-ידו ב-1,850,000 שקל. במלים אחרות, מדובר בירידת ערך של 222,000 שקל. השופטת פסקה לתובעת את הסכום האמור בתוספת פיצוי עבור נזק לא ממוני וכן שכ"ט עו"ד, בסך כולל של 80,000 שקל.

בסך הכול נפסקו לבעלת הדירה 302,000 שקל.

  • ב"כ התובעת: עו"ד אלון לוריה
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד אלישיב ברקוביץ
עו"ד פאני יהלום עוסק/ת ב- מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן
התחדשות עירונית בירושלים: עיר הבירה משתוקקת למתיחת פנים
עו"ד יגאל (ישראל) מדר (צילום: עדי פרג'ון)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ