בית הדין הרבני בחיפה ביקר בחריפות אם שלא לוקחת את ילדיה לטיפולים רגשיים ולא מעודדת אותם לפגוש את אביהם, בניגוד להחלטות בית הדין. מה נקבע על מנת "לתמרץ" את האם?
הצדדים התגרשו לפני שלוש שנים וחיו בנפרד מספר שנים לפני כן. נולדו להם שני בנים, כיום בני בן שלוש עשרה וחצי ושתיים עשרה.
לשאלות על מזונות:
עורך דין דיני משפחה
בהחלטות קודמות, שלושת הדיינים, אב"ד הרב יוסף יגודה, הרב ישראל דב רוזנטל והרב סיני לוי, דרשו מהאישה לקדם את נושא הטיפול הרגשי בילדים, וכן לפעול לחידוש הסדרי הראיה עם אביהם, אולם לא נעשה שום דבר משמעותי.
האישה טענה שהייתה חולה, ולכן לא הגיעה לטיפולים עם הילדים. כמו כן, לטענתה, היא מעודדת את הילדים להיפגש עם האב, אלא שהם חוששים, לנוכח אלימות שלו כלפיהם וכלפיה לפני תקופת הפירוד.
האב טען שהאם אינה מקיימת שום חובה בנוגע לטיפול רגשי בילדים וחידוש הקשר עמו. לדבריו, למרות החלטות בית הדין, שירותי הרווחה הרימו ידיים לנוכח התנהלות האם.
לאחרונה, הוא הגיש בבית הדין הרבני בחיפה בקשה לבטל או להפחית את חיוב המזונות, ולבטל את כל החיובים והתיקים הרובצים עליו – כיום 3,400 שקל לחודש.
"עד מתי הילדים לא יקבלו כל טיפול", שאל האב.
עדיין אפשר לשנות
"דיווחי שירותי הרווחה מלמדים שבפועל לא מתקיים טיפול בילדים. האם יוצרת קשר רק אחת לכמה חודשים. האם דוחה בהתמדה את קיומם בפועל של טיפולים בילדים, כל פעם באמתלה אחרת, ואין צריך לומר שהתנהלות זו מונעת בפועל כל אפשרות של חידוש הקשר עם האב", כתבו הדיינים.
הדיינים לא השתכנעו מטענות האישה שהיא אכן רוצה בקשר של הילדים עם האב, והוסיפו: "בית הדין סבור שהנזק שהתנהלות האם גורמת לילדים הוא חמור ביותר, ומוטל עליו לדאוג לכך שהילדים יטופלו ויעשה כל מאמץ לכך שיחדשו את הקשר עם אביהם".
גם אם הילדים היום אכן חוששים מאביהם, המשיכו הדיינים, הרי שהמציאות הייתה יכולה להיות שונה אילו האם לא הייתה מזניחה את העניין ומטפלת בילדיה כראוי. "המצב עוד עשוי להשתנות", ציינו הדיינים, "ועניין זה מצוי בידיה של האם ושל הילדים שמתחילים להתבגר".
בהחלטה אף נכתב: "בית הדין התרשם שהליך קביעת מפגשים ברווחה רצוף כישלונות, הנובעים מקשיים שמערימה האם, או לפחות מהעדר השקעה מתאימה שלה, התנהגות הנובעת מחוסר הבנה של החשיבות העצומה של הקשר בין בניה לאביהם. קשר זה חשוב יותר מימי לימודים ומכל פעילות אחרת".
הדיינים הבהירו שישנן מספר דרכים הלכתיות להפחתת מזונות. לעתים, וכך במקרה הזה, שימוש באי תשלום המזונות כאמצעי לחץ לקשר בין האב לבנו, היא-היא טובתם של הילדים יותר מרווחתם הכלכלית.
ואולם, הדיינים הבהירו כי יש לעשות זאת בדרך זהירה ומתונה, שמצד אחד לא תעמיד את הילדים בחרפת רעב אך מאידך תפתח את האפשרות לחידוש הקשר עם האב.
לפיכך, הדיינים סיימו את החלטתם במספר הוראות:
שירותי הרווחה יקבעו טיפולים סדירים לילדים. אם האם לא תביא את הילדים לטיפולים, בית הדין יחייב אותה ב-250 שקל על כל הפרה מכוח פקודת בזיון בית הדין, לפי שיקול דעתו.
אם בתוך ארבעה חודשים לא יחודשו מפגשים בין האב לילדים, המזונות יופחתו ל-2,900 שקל לשני הילדים, ללא כל תוספת על תשלום זה.
בנוסף, נקבע כי האב רשאי לפנות לבית הדין בבקשה שחלק מתשלום המזונות יתבצע ישירות לידי הילדים במסגרת המפגשים שיקיים עימם.
* עורך דין ירון גרוס עוסק בדיני משפחה
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.