מאת: עו"ד יעקב אברמוביץ
לפסק הדין בעניין שמש ואח' נ' פלונית ואח'
בעקבות מות בנה, לקתה בעלת דירה בבית משותף בהפרעה נפשית קשה של אגרנות כפייתית. חפציה הוצבו גם בחצר, במקלט ובחדר המדרגות, וגרמו להתפשטות ריח רע ומזיקים. השכנים, שטענו כי אינם מסוגלים יותר לחיות כך, תבעו את השכנה והעירייה. כיצד הכריע ביהמ"ש במחלוקת הרגישה?
ארבעה שכנים המתגוררים בבית משותף בחולון, סובלים מזה שנים מהחיים בצל הגרוטאות והחפצים שצוברת שכנתם. לטענתם, השכנה, ששכלה את בנה בנסיבות קשות, לקתה בהפרעה נפשית של אגירה כפייתית, ומניחה חפצים שונים ומשונים באזורי הרכוש המשותף, בהם המקלט, חדרי המדרגות, הגג והחצר המשותפת. החפצים הנצברים מפיצים ריח מטריד ושורצים מזיקים.
משכלו כל הקיצין, הגישו השכנים תביעה נגד השכנה האגרנית ועיריית חולון לבית המשפט לתביעות קטנות. כלפי העירייה הם טענו, כי זו התרשלה בטיפול בשכנה, בכך שלא פינתה את האשפה בתדירות סבירה, ומיאנה לפנות לפסיכיאטר המחוזי.
נוכח מורכבות התביעה, העבירה השופטת אורלי מור-אל מבית משפט השלום בת"א את התביעה הקטנה לפסים של תביעה אזרחית רגילה וביקשה לשמוע עדים. בנוסף ערכה השופטת ביקור בבניין המדובר.
השופטת ציינה, כי לפני הגעתה השכנה והעירייה ניקו את הבניין ביחד. העירייה הגיעה למקום עם משאית אשפה, מנוף וחמישה פועלים, כך שבעת הסיור בבניין מצבו היה סביר.
הנתבעת, שהעלתה מיני טענות נגד השכנים ציינה, כי היא מודעת לבעיה שלה, אך אין לה שליטה על מעשיה, והודיעה כי החלה בטיפול נפשי אינטנסיבי והיא נפגשת עם קצינת מבחן.
תקווה שטיפול יעזור
בניגוד לטענות התובעים, השופטת מור-אל ציינה כי עיריית חולון, שפעלה נגד הנתבעת במספר מישורים, לא התרשלה. כך, ציינה השופטת, כי העירייה הטילה על הנתבעת קנסות, שלחה לה דרישות פינוי ואף נקטה נגדה בהליכים פליליים.
במישור האקטיבי, העירייה פעלה לפנות את הפסולת בתדירות גבוהה מזו שהיא חייבת, והיא נושאת בעלויות הפינוי, שלדברי בא כוחה, עו"ד יהודה כהן, מגיעות למאות אלפי שקלים.
עוד על פי השופטת, הנתבעת מוכרת לגופי הרווחה בעירייה ומטופלת במחלקה לבריאות הנפש. השופטת קבעה, כי אף שהנתבעת אינה מסוכנת לסביבתה, אין ספק שהיא "גורמת לחוסר נוחות לסביבתה ופוגעת פגיעה של ממש באיכות חייהם של שכניה, בגלל התנהגותה האובססיבית הבלתי נשלטת".
עם זאת, ציינה השופטת, שמדובר באישה טובה, אם שכולה שסובלת מבעיה נפשית קשה, והביעה תקווה כי הטיפול שהחלה יצליח.
השופטת, שהביאה את התובעים לוותר על הפיצוי הכספי, על אף עגמת נפש, שכנעה את שני הצדדים להסכים למתן צווים שיאסרו על הנתבעת לזהם את הסביבה המשותפת. עם זאת, היא ציינה שייתכן שהנתבעת לא תצליח לקיימם, כיוון שאינה שולטת במעשיה, אך הביעה תקווה כי יעודדו אותה להקפיד על גבולות סבירים.
על פי הצווים שניתנו, נאסר על הנתבעת לאחסן גרוטאות וחפצים מכל סוג שהוא בשטח הבית המשותף. אם תחטא באגרנות בשטח המשותף, יהיו ועד הבית והעירייה רשאים לפנות את החפצים, בכפוף להתראה של 24 שעות, והועד יוכל לדרוש מהנתבעת לשאת בעלות הפינוי.
עוד הורתה השופטת לנתבעת לתחזק את ביתה כך שלא תגרום למפגעי ריח, מזיקים או כל מפגע אחר. על מנת שלא להחמיר את הסכסוך לא פסקה השופטת הוצאות.
ככל שלא תקיים הנתבעת את הצווים, קבעה השופטת, יוכלו התובעים לפעול לקיום פסק הדין בהליכי הוצל"פ או ביזיון בית משפט, וזה יתחשב בכך, שהפעם נהגו בנתבעת במידת הרחמים, ככל הנוגע להוצאות.
בית המשפט העניק לתובעים סעד אופרטיבי ואף רתם את העירייה לצורך מיגור תופעת האגרנות של הנתבעת. בכך, יישם את הוראות חוק המקרקעין, על פיהן רכוש משותף אינו הפקר ודייר אינו רשאי לעשות בו ככל העולה על רוחו.
לפסק הדין בעניין שמש ואח' נ' פלונית ואח'
*הכותב הינו עו"ד העוסק, בין היתר, בדיני מקרקעין.
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
למדור: דיני מקרקעין
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.