מתוך התחשבות בחירות האדם לקבל החלטות על מהלך חייו, השופטת אספרנצה אלון הסכימה למנות לחולת אלצהיימר את חברתה כ-"תומכת החלטות", שתהיה "איתה ולא במקומה".
הבקשה הוגשה בבימ"ש לענייני משפחה בחיפה על ידי הקליניקה לזכויות זקנים וניצולי שואה באוניברסיטת בר אילן, עמותת "יד ריבה סיוע משפטי לקשיש" ושירותי הרווחה חיפה. במקום אפוטרופוס, כפי שנהוג למנות לחולים במצבה, ביקשה האישה למנות לה את חברתה כ-"תומכת החלטות" לצורך סיוע בליווי ותמיכה בקבלת החלטות.
לשאלות בענייני משפחה:
כנסו לפורום דיני משפחה
המבקשת, אישה בת 78 שאין לה משפחה בארץ, סובלת מאלצהיימר מתקדם. היא אינה מתמצאת בזמן ובמקום וזקוקה לעזרה יומיומית, ואינה יוצאת לבד מהבית ללא ליווי של חברתה הקרובה מזה שנים.
כיוון שבנה היחיד מתגורר בחו"ל, לאפוטרופסות הייתה מתמנה אחת מהחברות או העמותות הפועלות בתחום. האישה התנגדה לכך והביעה את רצונה שחברתה תהיה זאת שתמשיך לתמוך בה ולסייע לה בניהול ענייניה הכספיים, כפי שהיא עושה כבר שנים רבות.
נציגי המבקשת הצביעו על כך שבעשורים האחרונים נמתחה בעולם ביקורת רבה כלפי השימוש הנפוץ במוסד האפוטרופוס שפוגע קשות בחירותו של האדם, וביקשו לאמץ מודל "תומך החלטות", המתבסס על התפיסה שכל האנשים הם בעלי כשרות משפטית, ולכן יש לעזור לאלו שמתקשים בביצוע פעולות משפטיות, ולא למנות מישהו שיחליט בשבילם ובמקומם.
לדבריהם, מתווה זה קיים במדינות מערביות ומעוגן באמנה שישראל חברה בה, והוא נועד להגן על הפרט בשיתוף עמו, לסייע לו לקבל החלטות בהתאם לרצונותיו, ובכך למנוע פגיעה בחירותו.
עוד נטען כי המודל מתאים לרוח הזמן ועולה בקנה אחד עם חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, המכיר באוטונומיה כזכות יסוד.
"אל תשליכני לעת זקנה"
"בחנתי את המודל המוצע ואין לי אלא לברך עליו", כתבה השופטת אלון. השופטת הדגישה את יתרונותיו של מודל "תומך ההחלטות" – הוא מעצים אותה ומחזק את תחושת העצמאות של המבקשת, במקום לשלול ממנה את השליטה המלאה על חייה, בבחינת "אל תשליכני לעת זקנה".
טיב הליווי ואיכותו נתונים לפיקוח ובקרה באופן שוטף, הבהירה השופטת. למבקשת נתפרת "חליפה אישית" בהתאם לצרכיה. מודל כזה נותן מענה גם לעומס המוטל על שירותי הרווחה, ויחד עם זאת לא פוטר אותם מתפקידם ומחובתם.
לעומת זאת, הסבירה השופטת, מינוי אפוטרופוס הוא מינוי קבוע וללא הגבלה או פיקוח על טיב ואיכות הטיפול. מצב זה יוצר קרקע פורייה לפגיעה בזכויות וברצונות החסויים. בתוך כך השופטת הזכירה מקרה שבו דנה לאחרונה, שם ביטלה מינוי אפוטרופוס לאישה זקנה – עמותה שכשלה בתפקידה כשלא הייתה קשובה לצרכיה ואף מינתה נציג שלא דיבר את שפתה.
בסיכומו של דבר, לאחר שבחנה את המקרה הספציפי של המבקשת וחברתה התומכת, כולל את היקף התמיכה, ההתחייבות שהחברה נטלה על עצמה להיות "עם ולא במקום", השופטת אימצה את מודל 'תומך החלטות' ונתנה לו תוקף למשך 6 חודשים מיום מתן ההחלטה. נקבע כי החברה מחויבת לסייע ולדווח על מצבה של האישה ולקבל הדרכה אחת לחודש. בנוסף הובהר שהאישה הנתמכת רשאית בכל עת להודיע על ביטול התמיכה באופן חד צדדי.
ההצעה משקפת את טובת המבקשת, "שומרת על זכויותיה ובכך היא יוצאת נשכרת ואף אנו, כחברה", חתמה השופטת.
- ב"כ המבקשת: עו"ד שלומית ברנס, עו"ד מיקי שינדלר, עו"ד מיטל סגל רייך
- ב"כ המשיב: עו"ד א' שגיא
* עו"ד ברק רון עוסק בדיני משפחה.
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.