צוואה מבטאת את רצונו של אדם איך לחלק את רכושו לאחר פטירתו. לעיתים, היורשים שנפגעים מהצוואה מתנגדים למימושה בטענה שהיא איננה אותנטית, ובית המשפט לענייני משפחה נוטה למנות גרפולוג מומחה מטעמו לבדיקת אותנטיות של הצוואה.
על מנת לבדוק אמיתות של צוואה, יש לענות על השאלות הבאות:
- האם החתימות של המצווה והעדים אמיתיות?
- האם יש אינדיקציות שהצוואה לא נכתבה בתאריך הרשום בה?
- האם כל דפי הצוואה זהים, או שמא הוחלפו או נוספו דפים?
- האם הדיו שבו נחתמה הצוואה תואם למועד הצוואה?
- בצוואה מודפסת - האם הפונטים תואמים לתאריך הצוואה? וכנ"ל לגבי המדפסת.
- מה היה מצבו הרפואי של המצווה בעת כתיבת הצוואה?
- האם המצווה היה צלול בעת כתיבת הצוואה והבין על מה הוא חותם?
- האם המצווה חתם על הצוואה מתוך רצון חופשי?
סימנים שמצביעים על זיוף חתימה
מומחה לבדיקת מסמכים בודק באם מאפייני הכתב בחתימה שבמחלוקת קיימים גם בחתימות להשוואה, או שמא קיימים "הבדלים בסיסיים" בין החתימות, במיוחד בכל הקשור לתנועת הכתיבה, שקשה מאד לחקות אותה.
הבדיקה נעשית באמצעות מכשור ייעודי מתקדם, הכולל מיקרוסקופ סטראוסקופי ומכשירי מדידה שונים. על-פי הצורך, ניתן להסתייע בבדיקות כימיות מעבדתיות שמתבצעות על ידי מכון המוסמך לכך.
לצורך הבדיקה, יש להעביר למומחה דוגמאות חתימה אמתיות של המצווה או העדים על גבי מסמכים פורמליים, רצוי ממועדים קרובים ככל הניתן למועד הצוואה. במיוחד כאשר מדובר באדם זקן מאד, או חולה, קיימת חשיבות רבה שהמסמכים להשוואה יהיו כאלה שנערכו בסמוך למועד הרשום על הצוואה.
השפעת מצב רפואי על המצווה
בדרך כלל, אדם כותב צוואה כאשר הוא מרגיש שלא נותר לו הרבה זמן לחיות, אם עקב מחלה פיזיולוגית או קוגניטיבית, או גיל מופלג. עם זאת, לעיתים קרוב משפחה או גורם אינטרסנטי ימהר להחתים את החולה על צוואה, כדי להשתלט על רכושו.
מאחר שמצב בריאותי משפיע גם על כתב היד, מן הראוי לקבל תיעוד רפואי מרשומות רפואיות של המנוח ממועד קרוב למועד הרשום על הצוואה, כדי לראות אם קיימים אבחונים בקשר למצבו הפיזי, הנפשי והקוגניטיבי.
סוגי צוואות
קיימים סוגים שונים של צוואות. מבין כולם, נתייחס לשני סוגים שרלוונטיים לבדיקת מומחה לכתב יד.
הסוג הראשון הוא צוואה עם חתימה בעדים. היא יכולה להיות מודפסת אך צריכות להיות עליה חתימות של 2 עדים שהיו נוכחים במועד חתימת המנוח.
הסוג השני הוא צוואה בכתב יד, אשר כולה צריכה להיכתב בכתב ידו של המצווה, לרבות תאריך הצוואה, תוכן הצוואה והחתימה, אשר צריכים להיכתב באותו מועד. בצוואה זו אין חובה כי יהיו לה עדים.
ביחס לצוואה בכתב יד, הגרפולוג המומחה בודק אם תוכן הצוואה והחתימה עליה נכתבו על ידי המצווה, אם הם נכתבו באותו מועד ואם כתב היד והחתימה מתאימים ליכולת הכתיבה של המצווה מאותו מועד.
העתק צילומי של צוואה
בתי המשפט מעדיפים תמיד לקבל צוואה מקורית, אך במקרים יוצאי דופן מסתפקים בהעתק צילומי של הצוואה. היעדר הימצאותה של צוואה מקורית, מעורר חשד מלכתחילה שנעשתה מניפולציה כלשהי במסמך כדי "להכשיר" אותה ומחייב בדיקה מדוקדקת של המסמך על ידי מומחה מיומן. אם קיים עותק מקורי של הצוואה אצל רשם הירושות, ניתן לבקש צו מבית המשפט ולהעבירה לגרפולוג המשפטי לבדיקה.
לרוב, בית משפט לענייני משפחה מעדיף למנות מומחה מטעמו לבדיקת טענת זיוף צוואה, אך ישנם גם מקרים שבהם מוגשת חוות דעת מטעם הצדדים, באישור בית המשפט.
בכל מקרה של חשד או ספק בנוגע לאותנטיות של צוואה חשוב לפנות לגרפולוג משפטי מומחה בעל ניסיון בתחום, שיבדוק את העניין בצורה מקצועית, ובמידת הצורך יגיש לבית המשפט חוות דעת מפורטת ומנומקת שתוכיח אם הצוואה אמיתית או מזויפת.
* פנינה אריאלי ועידית אריאלי-עוז הן גרפולוגיות משפטיות
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.