מאת: עו"ד גלעד בלוי
לפסק הדין בעניין פלוני נ' טבע דיירקט
בקשה לתובענה ייצוגית הוגשה כנגד טבע דיירקט, יצרנית תוסף המזון "גברא מקס" לבית המשפט המחוזי בעילה של הפרת חובה חקוקה והטעיית הציבור. את הכמוסות, שפותחו על בסיס צמחי מרפא סיניים ואמורות לשפר את ההנאה והמרץ המיני, ניתן לרכוש ללא מרשם רופא.
המבקש סיפר, שלפני כשנה וחצי, כשסבל מבעיות בזקפה, נחשף לפרסום בעיתון שכותרתו "תתעורר גבר", המלא דברי שבח לכמוסות שמחזירות את התשוקה הארוטית. הפרסום לא נקב בדרך השימוש בכמוסות, והמבקש התקשר ליצרנית, ופעל בהתאם להנחיותיה של עובדת החברה עמה שוחח. לדברי הנציגה, השפעת התכשיר מתחילה בתוך שבוע עד עשרה ימים ויש להמשיך ולהשתמש בו למשך חודשיים עד שלושה וליהנות מהתוצאות לאורך שנה שלמה.
אלא שהמבקש התאכזב ובחלוף עשרה ימי שימוש בלבד, פנה לעורך דין והגיש את הבקשה. בבקשתו הוא טען שהכמוסות אינן יעילות גם אם פועלים לפי ההנחיות והתכשיר לא מסוגל "לספק" את מה שהוא מצהיר. לדבריו, המידע שמפרסמת היצרנית אינו מוכח מדעית וצרכנים רבים שסובלים מבעיות בתפקוד המיני נופלים בשבי הבטחותיה.
היצרנית הגישה חוות דעת מטעמה, לפיהן צמחי המרפא שהמוצר מכיל אכן עוזרים להגברת האון ומשפרים את זרימת הדם ומצב הרוח. עוד ציינו כי המוצר אינו תרופה לשום מחלה ואף לא פורסם כתרופה.
רצה פתרון מיידי
השופטת (בדימוס) ד"ר דרורה פלפל שדחתה את הבקשה, קבעה שהמבקש כלל לא הוכיח שהוא סובל מבעיית אין-אונות ואף לא ברור מה מקור הבעיה והאם היא רפואית או פסיכולוגית. המבקש לא הלך לטיפול רפואי או ייעוץ, אלא רצה בפתרון מיידי. יתרה מכך: למבקש לא היתה הסבלנות לנהוג לפי ההנחיות, שכן לאחר שימוש של כשבועיים בלבד הוא כבר הגיש את התביעה.
אם המבקש לא פעל בהתאם להוראות השימוש הוא אינו יכול לתבוע בגין אי התאמה של התכשיר לייעודו, לא כל שכן לשמש כתובע מייצג, קבעה השופטת והוסיפה, שבכל מקרה המוצר לא אמור "לרפא" את התופעה, אלא רק לחזק את החשק המיני, שבעיקרו הוא תחושה סובייקטיבית.
החיפזון מן השטן
נראה שלאחר שהמתין רק עשרה ימים לחיזוק האון והתאכזב, העדיף התובע לפנות לאפיקים בעלי פוטנציאל הכנסה גבוה יותר, בדמות הגשת תביעה ייצוגית. ההכרעה היתה קלה ומהירה: משהוגשה התביעה 15 יום בלבד לאחר רכישת הכמוסות, כאשר בעלון לצרכן מצוין מפורשות שיש ליטול אותן במשך 3 חודשים ברציפות, נפלה הבקשה לאישור התביעה כייצוגית כמעט מאליה.
בית המשפט גם הציב תמרור אזהרה לתובעים עתידיים, בקבעו שהחשק המיני הוא הרגשה סובייקטיבית, שקשה למדוד אותה באמצעים מדעיים.
עם זאת, מכיוון שאין לעשות שימוש במונח "פעילות רפואית" כשמדובר בתוסף מזון, הורה בית המשפט בשולי פסק הדין למחוק את המילים פעילות רפואית" הללו מן העלון ומכל פרסום של המוצר, וגם לא חייב את המבקש בהוצאות.
לפסק הדין בעניין פלוני נ' טבע דיירקט
* עו"ד גלעד בלוי עוסק בתחום הנזיקין
* עוה"ד לא יצג בתיק
* המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחיות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדבקים האמורים.
למדור: צרכנות
אתר המשפט הישראלי
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.