אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> פלילי >> מצלמות המעקב בשירות הצדק

מצלמות המעקב בשירות הצדק

מאת: שי פרנס | תאריך פרסום : 17/10/2013 10:03:00 | גרסת הדפסה

מאת: שי פרנס

קרובי משפחה רבים של חוסים וסיעודיים, שסבלו התעללות נוראית מצד מטפליהם, נצרכו להתקנת מצלמות מעקב בנסיון להתחקות אחר האמת. אלמלא כן, ייתכן והמתעללים לא היו מובאים לעולם לבית המשפט.

המקרה המזעזע שנתפס בעדשת המצלמה בבית החולים אלישע העלה שוב סוגיה כואבת: לעיתים דווקא אלו שבידיהם אנו מפקידים את החשוב לנו ביותר, הורה מבוגר, תינוק חסר ישע או חולה אנוש, עלולים לפגוע בו.

כאמור זהו לא המקרה היחיד שמצלמת אבטחה לכדה את הרגע הקריטי והעצוב. בחודשים האחרונים נרשמו שתי תקריות של התעללות בקשישים על ידי המטפלות שלהם, כשאחד המקרים אף תועד במצלמת אבטחה ביתית.

יקי יונגרייס, סמנכ"ל בחברת 'המקצוענים' לבעלי מקצוע לבית, אומר כי יש בהחלט אוכלוסיות שיותר נזקקות למערכות כאלו: "לרוב אלו הורים לילדים קטנים שרוצים להיות רגועים שהבייביסיטר עושה עבודה נאמנה ובכלל לראות שהכל בסדר בבית כשהילדים מגיעים מהגן או בית הספר והם עדיין בעבודה. סקטור נוסף הוא אכן אנשים בוגרים שרוצים לעקוב אחר הטיפול אותו מקבל ההורה הקשיש בביתו. השימוש במצלמות אבטחה כאלו נפוץ גם בקרב בעלי עסקים- אם מצלמה שמתעדת את הקופה, על מנת שהעובדים לא ימעלו בכספים ואם מצלמה המתעדת את הכניסה לחנות מחשש לפריצה"

יחד עם זאת, חשוב לדעת כי אפילו בביתנו לא מותר לצלם כל חלק בבית ויש לנקוט משנה זהירות היכן מתקינים את המצלמה ומה היא מתעדת. עו"ד אילנית מנדלסון, העוסקת במשפט מסחרי ואזרחי והיא גם בעלת חברת חקירות, מסבירה: "במקרה של מטפל סיעודי בקשיש, שיש חשד שהוא מתעלל בו, ניתן יהיה להתקין מצלמות בחדרים בהם הקשיש נמצא יחד עם המטפל, מבלי ליידע את המטפל. אסור להתקין מצלמה בחדר השינה של המטפל, שכן התקנתה שם מהווה חדירה לפרטיות המטפל. אם המטפל נוהג לרחוץ את הקשיש בחדר האמבטיה, אזי מצלמות בחדר זה נחוצות לצורך ראייה להתעללות, אולם אם הקשיש אינו מתרחץ שם, התקנת מצלמה שם מיותרת לעניין ההוכחה, פסולה ואף אינה חוקית".

מנדלסון מפרטת כי בנוסף אין להשתמש במצלמות אלו על מנת להקליט: "חוק הגנת הפרטיות קובע, כי פגיעה בפרטיות היא, בין היתר, האזנה האסורה על פי חוק. "האזנה" פירושה הקשבה לאחרים מבלי שהמאזין הוא שותף לשיחה ומבלי שהמשוחחים יודעים שמקשיבים להם. האזנה זו היא אסורה על פי חוק. מאידך, הקלטת שיחה, כשאחד מהמשתתפים בשיחה מודע להקלטה, מותרת".

מנדלסון מסכמת כי החוק בהחלט מתייחס לשאלה מתי צילום הוא מותר ומתי אסור. "צילום ברשות הרבים, קרי במקום ציבורי, מותר. צילום ברשות היחיד - בדלת אמותיו, בתוך ביתו ומבצרו של האדם ובעיקר בחדרים אינטימיים - אסור", היא אומרת ומסבירה, "עם זאת, לצילום ברשות היחיד קיימות הגנות בחוק, המגנות על הצלם מתביעה פלילית או אזרחית כנגדו. למשל במקרה בו קיים חשד להתעללות בחסרי ישע - קשישים, חוסים, תינוקות וכיוצא באלו - ניתן יהיה להציב מצלמות סמויות בחלל ההתרחשות, ולמתקין המצלמות ו/או למי שהזמין את ההתקנה תעמוד הגנה מכוח החוק".

חייך, אכלת אותה

כאמור, השימוש במצלמה נסתרת לא מסתכם רק בתיעוד הפוגעים בחסרי ישע או בתכנית פספוסים אלא גם לצרכים מסחריים ואבטחה.

כיום ישנן בשוק האבטחה מערכות צילום משוכללות המתאימות לחברות או לאירועים מרובי משתתפים לצד מערכות פשוטות יותר המתאימות לבית. אומר יונגרייס: " מצלמת אבטחה פשוטה לבית או לעסק עולה בין 2,500 ל-4000 ש"ח ותכלול ארבע מצלמות. יש גם מצלמות אלחוטיות שעולות יותר, כמובן שיש מערכות גדולות ומשוכללות ב-12 אלף ש"ח הכוללות 32 מצלמות באיכות גבוהה ואף מערכות יקרות יותר"

אומרת מנדלסון: "אם בעל עסק חושד שעובד גונב מהקופה או מהעסק, ניתן להתקין מצלמה מעל הקופה או בעסק, במקומות בהם יכולה להתרחש העבירה. במקרה כזה, אפילו אין חובה ליידע את המצולמים. מאידך, אם בעל העסק מעוניין במצלמות במקום העסק ללא חשד לעבירה כלשהי או לפגיעה בקניינו, אז יהיה עליו ליידע את העובדים בהתקנת המצלמות.

"חשוב לציין", מוסיף יונגרייס "כי יש מצלמות שמחוברות למוקד חי שיכול להזעיק מיד ניידת לאזור. כמו גם מצלמות שמקליטות עותק במוקד או במקום אחר כך שאם פרצו אליך לעסק והעלו אותו באש עדיין יש תיעוד".

באופן עקרוני לבעל העסק מותר גם להתקין מצלמת אבטחה שתצלם את השטח מחוץ לחנות, כיוון שהוא שטח ציבורי. עו"ד מנדלסון מתייחסת לעניין, ומסופיה הסתייגות: באופן עקרוני, מותר להתקין מצלמת אבטחה מחוץ לחנות, כיוון שזהו צילום ברשות הרבים. עם זאת, מהפסיקה עולה כי ישנם מקרים בהם גם צילום ברשות הרבים ייחשב לצילום ברשות היחיד, כיוון שהמונח "רשות היחיד" נקבע על פי דיני הפרט. לדוגמא: פסק דין, שדן בצילום בני זוג נואפים ברכב עם חלונות פתוחים על חוף הים, קבע שלמרות שהצילום נעשה בחוץ, הרי שמדובר ברשות הפרט, ועל כן צילום זה הוא אסור".

 

למדור: פלילי

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום פלילי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום פלילי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ