אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> נער אובחן על הרצף ונמצא זכאי לקצבה – ימשיך לקבל מזונות?

נער אובחן על הרצף ונמצא זכאי לקצבה – ימשיך לקבל מזונות?

מאת: עו"ד חגית הלוי | תאריך פרסום : 14/10/2024 13:58:00 | גרסת הדפסה

עו"ד חגית הלוי (אילוסטרציה: Nathan Anderson on Unsplash).

בעוד האב טען שהאוטיזם התגלה אחרי החתימה על הסכם הגירושין, האם סיפרה שהדבר היה ידוע ונלקח בחשבון במסגרת ההסכם. השופטת האמינה לאב ופטרה אותו מהמזונות

אב לנער שאובחן על הרצף האוטיסטי ונמצא זכאי לקצבת נכות לא יצטרך להמשיך ולשלם עבורו מזונות – כך נקבע לאחרונה בבית המשפט למשפחה בחדרה. השופטת יפעת שקדי שץ קיבלה את גרסת האב לפיה האבחנה על הרצף מהווה שינוי נסיבות מהותי מאז הסכם המזונות, המצדיק לפתוח אותו מחדש. מאחר שהקצבה מכסה את כל צרכי הנער נקבע כי אין צורך שאביו ימשיך לשאת במזונותיו.

הצדדים הם הורים לשני ילדים. הקטן שבהם, כיום בן 15, אובחן באוקטובר 2021 על הרצף האוטיסטי ונמצא זכאי לקצבת נכות מביטוח לאומי. כשנה לפני כן, בנובמבר 2020, חתמו בני הזוג לשעבר על הסכם גירושין אשר חייב את האב במזונות הנער בסך 1,350 שקל לחודש. כתשעה חודשים לאחר שאובחן הנער הוגשה תביעת אביו לבית המשפט.

לטענת האב, גרושתו הסתירה ממנו את העובדה שבנם מקבל קצבה שמבטלת את הצורך במזונות. לשיטתו, האבחנה של בנו על הרצף מהווה שינוי נסיבות מהותי שמצדיק לפתוח מחדש את הסכם המזונות, כאשר מבחינה מעשית קצבת הנכות מכסה את כלל הוצאות הבן – הן אלה המיוחדות בשל האוטיזם והן אלה הכלליות. בנסיבות אלה, טען האב, אין הצדקה להמשיך ולחייבו בדמי מזונות.

מנגד טענה האם שהיא והאב ידעו מבעוד מועד על האוטיזם, עוד בטרם חתמו על הסכם הגירושין, ומשכך לא מדובר בשינוי נסיבות מהותי המצדיק פתיחה מחדש של הדיון בנושא המזונות. עוד טענה האם, שקצבת הנכות נועדה לממן את צרכיו המיוחדים של בנה כתוספת לדמי המזונות, ולא במקומם. מכאן, לשיטתה, שאין לבטל את חיוב בעלה לשעבר במזונות.

1,500 שקל "פנויים"

השופטת שקדי שץ הסבירה שתחילה יש לברר האם האב ידע על האוטיזם של בנו עובר לחתימתו על הסכם הגירושין; ובהנחה שלא – האם קצבת הנכות מכסה רק את הוצאות הבן המיוחדות עבור האוטיזם, שאז לא תהיה הצדקה לבטל את המזונות שמיועדים להוצאותיו הכלליות.

אשר לשאלה הראשונה הגיעה השופטת למסקנה שהאב לא ידע על האוטיזם טרם החתימה על הסכם הגירושין. היא נימקה שבתיעוד הרפואי הנוגע לבן, המוקדם למועד החתימה על ההסכם, אין התייחסות כלשהי לאפשרות של ליקוי על הקשת האוטיסטית. בכל אופן, עצם אבחון הנער כמצוי על הספקטרום, כמו גם הכרתו כזכאי לקצבת נכות, לא היה ידוע או צפוי לאביו באותה תקופה.

לאחר שקבעה כי אבחנת הנער מהווה שינוי נסיבות מהותי שבכוחו לפתוח מחדש את הסכם המזונות, הוסיפה השופטת וקבעה כי נכון להיום, ההערכה היא שמתוך כ-3,500 שקל שמקבלת האם כקצבת נכות עבור בנה מדי חודש, היא משתמשת בכ-2,000 שקל בלבד. 1,500 שקל נותרים למעשה "פנויים" לצורך כיסוי הוצאותיו הכלליות של הנער – הוצאות שמזונות האב נועדו מלכתחילה לכסות.

לפיכך, נימקה השופטת, משעומדים לרשות הבן 1,500 שקל מדי חודש עבור הוצאותיו הכלליות הרי שאין סיבה להמשיך ולחייב את אביו במזונות, שכאמור הועמדו בהסכם הגירושין על סכום נמוך מכך – 1,350 שקל. לאור זאת היא קבעה שכל עוד קצבת הנכות תהיה גבוהה מ-3,350 שקל (2,000 + 1,350) האב יהיה פטור ממזונות, ואם היא תפחת מסכום זה בעתיד, יהיה על האב להשלים את ההפרש.

  • ב"כ התובע: עו"ד ש. בכר
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד א. גליקין
עו"ד חגית הלוי עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
בעקבות פרשת גז: על תופעת הסרבנות והדרכים להתמודד איתה
עו"ד אביטל רבינוביץ, צילום: רונן עמרני
"אלמנת צה"ל": מי מוגדרת ככזו ומה הזכויות שלה?
עו"ד לירן פרידלנד | צילום: שי קדם, אילוסטרציה: Isuru Perera on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ