אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חוקתי ומנהלי >> פרסום מכרז לשכירת משרדים ממשלתיים בנצרת בלבד מבטא העדפה מתקנת ראויה

פרסום מכרז לשכירת משרדים ממשלתיים בנצרת בלבד מבטא העדפה מתקנת ראויה

מאת: יעל גורליק, עו"ד | תאריך פרסום : 18/01/2012 15:21:00 | גרסת הדפסה

לפסק הדין בעניין נ.ע מעלות שער העיר בע"מ ואח' נ' משרד האוצר ואח'

ביהמ"ש העליון קבע, כי תנאי סף במכרז לשכירת משרדים ממשלתיים שפרסם משרד האוצר, על פיו, הצעות תתקבלנה רק מבעלי נכסים בנצרת ולא בנצרת עילית, הוא תנאי לגיטימי, המבטא העדפה מתקנת ראויה, נוכח הפערים הכלכליים בין הערים.

בשל הרצון לקדם את דו הקיום בין נצרת (הערבית) לנצרת עילית (היהודית), ונוכח העובדה כי נצרת עילית משגשגת יותר מנצרת, החליטה הממשלה למנות את השר לענייני מיעוטים, סאלח טריף, לפעול לשימור הסטטוס קוו בין הערים ככל הנוגע לשכירת דיור ממשלתי, כך שמשרד ממשלתי המצוי בנצרת לא יעבור לנצרת עילית ולהיפך, אלא מטעמים חריגים.

בעקבות החלטה זו, פרסם משרד האוצר מכרז לקבלת הצעות לשכירת משרדים לפקיד השומה ומיסוי המקרקעין בנצרת, כשאחד מתנאי הסף בו קבע, כי הדיור המוצע חייב להימצא בנצרת, מה שמנע מבעלי נכסים בנצרת עילית לגשת למכרז.

שתי חברות נדל"ן בנצרת עילית, שטענו כי תנאי הסף אינו סביר, הגישו עתירה מנהלית לביטולו, בטענה כי הוא פוגע בעקרון השוויון, אך זו נדחתה. לפיכך הגישו החברות ערעור לביהמ"ש העליון.

המערערות טענו, כי תנאי הסף המגביל את המיקום הגיאוגרפי לנצרת בלבד עומד בסתירה לעקרונות המנהל הציבורי ודיני המכרזים, בפרט כשאין כל שיקול ענייני, ארגוני או כלכלי המצדיק את מידור הנכסים בנצרת עילית.

משרד האוצר טען, כי היה רשאי לקבוע את תנאי הסף לפי שיקול דעתו, כל עוד הוא מתאים לתכלית הציבורית שנועד המכרז להשיג, ובמקרה זה- מניעת החלשה נוספת של נצרת, שיתבטא בכך, שיחידות ממשלתיות לא יעברו מנצרת לנצרת עילית ולהיפך, וזאת נוכח העובדה כי יש פער כלכלי בין הערים, כאשר הימצאות משרדי ממשלה בתחומי נצרת, יסייעו לחיזוקה ויגדילו את הכנסות העירייה, ויש בכך כדי לקדם את השוויון בין תושבי הערים.

השופט רובינשטיין דחה את העתירה. נפסק, כי החלטת הממשלה לשמור על סטטוס קוו במיקום משרדים ממשלתיים בשתי הערים הינה סבירה, ובית המשפט לא יתערב בה, שכן מהותה הינה לקדם דו-קיום בין האזרחים היהודים והערבים- אחד הנושאים המורכבים והרגישים ביותר עמם מתמודדת החברה הישראלית, כאשר תנאי הסף במכרז נועד לממש תכלית זו, שכן מטרתו למנוע בריחת מוסדות ציבור ומשרדי ממשלה מנצרת לנצרת עילית.

נקבע, כי תנאי הסף נועד להגן על השוויון בין יהודים לערבים באופן של מניעת היחלשות נוספת של נצרת, המאוכלסת בעיקרה באזרחים ערבים, וכי נוכח העובדה כי נצרת מפגרת כלכלית אחר נצרת עילית, יש לשקוד לקידום השוויון בין הערים, וכחלק ממדיניות זו, ביקשה הממשלה להקים משרדי ממשלה בנצרת בלבד, במטרה לסייע להגדלת הכנסות העירייה.

"'סינון' מוקדם של המשתתפים הפוטנציאליים במכרז, איננה מהוה בהכרח אפליה, או פגיעה בעקרון השויון, ובלבד ש'סינון' זה נעשה בהסתמך על שיקולים ענייניים (...) כמותי כבית המשפט לעניינים מינהליים סבורני, ש"תנאי המיקום" בנסיבות דנא מייצג דרישה עניינית, העולה בקנה אחד עם התכלית הציבורית החשובה אשר נגזרת מהחלטת הממשלה בדבר שמירה על דו-קיום בין שתי הערים; ובמסגרתו כמובן מתאפשרת הזדמנות שוה למציעים שוים העונים על תנאי הסף. " כתב השופט וקבע, כי תנאי הסף מבטא מדיניות של העדפה מתקנת, שהממשלה רשאית ולעיתים אף חייבת להעניקה לקבוצה מסוימת, ואין בה משום פגיעה בשוויון.

  • ב"כ המערער: עו"ד א' מאיר
  • ב"כ המשיבים: עו"ד א' אמיר, עו"ד ז' נערה, עו"ד ח' זועבי

לפסק הדין בעניין נ.ע מעלות שער העיר בע"מ ואח' נ' משרד האוצר ואח'

למדור: חוקתי ומנהלי

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חוקתי ומנהלי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ