הנאשם גויס לצורך רישומו כבעלי חברת קש ומכירת עשרות חשבוניות שלה לקבלנים, במטרה לנפח את הוצאותיהם לצרכי מס הכנסה ומע"מ
4 חודשי מאסר בפועל וקנס בסך 20,000 שקל – אלו עיקר העונשים שהוטלו לאחרונה בבית משפט השלום בירושלים על בן 68 שהיה שותף לפני כעשור במעשי הונאת מס. לפי כתב האישום, האיש איפשר הפצת 76 חשבוניות פיקטיביות לקבלנים, שהמע"מ הנובע מהן הינו כמיליון וחצי שקל, ביודעו שהדבר יסייע להם לחמוק ממס. השופט ביאלין אלעזר התחשב בנאשם, בין היתר לנוכח נסיבותיו הבריאותיות המורכבות וחלוף הזמן מאז ביצוע המעשים.
הנאשם, גרוש ואב ל-2, הורשע על פי הודאתו בעבירה של "פעולה במטרה להביא לכך שאדם אחר יתחמק או ישתמט מתשלום מס שאותו אדם חייבו", לפי חוק מע"מ. בהתאם לכתב האישום, לפני כעשור פנה לנאשם עבריין כלשהו שפעל כחלק מקבוצה, ושכנע אותו להירשם כבעלי חברת קש תמורת אלפי שקלים במזומן.
במסגרת הקנוניה התבקש הנאשם לחתום על מסמכים בשם החברה ולהציג עצמו כבעליה, על מנת למכור לקבלנים חשבוניות פיקטיביות במטרה לנפח את הוצאותיהם, וכפועל יוצא להפחית את חבותם במס הכנסה ומע"מ. ואכן, לפי כתב האישום הנאשם איפשר את הפצתן של 76 חשבוניות בסך 9,740,865 שקל, שהמע"מ הנובע מהן הינו 1,485,949 שקל.
בעקבות מעשיו הועמד הנאשם לדין, כשבמאי 2022 הגיע עם המדינה להסדר טיעון לפיו הוא יודה, יורשע וישלם 30,000 מתוך חוב המס – ובתמורה יקבל עבודות שירות בלבד. ואולם לדברי המדינה האיש לא עמד בתנאי ההסדר ומשכך היא ביקשה לגזור עליו עשרה חודשי מאסר בפועל, לצד עונשים נלווים.
מנגד טען הנאשם שיש להתחשב בו נוכח מצבו המשפחתי (אביו נפטר והוא סועד את אימו) והבריאותי (סובל מירידה קוגניטיבית ודמנציה). לדבריו, זוהי הפעם הראשונה שבה הוא עומד לדין, ובמשאלתו האחרונה טרם גזר הדין ביקש את רחמי בית המשפט.
החוליה החלשה
ואכן, השופט אלעזר נעתר לבקשתו האחרונה של הנאשם. הוא ציין אמנם שהאיש סייע לאחרים להשתמט ממס וגרם בכך נזק משמעותי לקופה הציבורית, אלא שלצד זאת יש לזכור כי הוא לא היה המבצע העיקרי של העבירות, ותפקד כ"חוליה החלשה" באותה קבוצה עבריינית אליה גויס.
שיקולים נוספים שהביאו את השופט להקל בעונשו של הנאשם, היו העובדה שהוא גויס לעבודה שלא מרצונו החופשי אלא תחת לחצים שהופעלו עליו מצדו אימו; וכן שהוא לקח אחריות על מעשיו, הודה במיוחס לו וחסך זמן שיפוטי יקר. יתרה מכך, נימק השופט, הנאשם נעדר עבר פלילי וחי חיים נורמטיביים עד להסתבכותו בפרשה. גם מצבו הרפואי והמשפחתי המורכב של האיש נזקף על ידי השופט לטובתו.
ואולם לדברי השופט, השיקול המרכזי בבואו לגזור על הנאשם עונש מקל הוא חלוף הזמן הרב – כמעט עשור – מאז ביצוע העבירות. "אני סבור שלעצם חלוף זמן של כ-9 שנים יש משמעות, לא רק מבחינת תחושותיו הסובייקטיביות של הנאשם והיותו במצב ביניים ובאי ודאות, אלא גם מבחינת שיקולי צדק אובייקטיביים. בנסיבות האמורות, יש להביא נתון זה בחשבון בעת גזירת עונשו", כתב.
לאור זאת גזר השופט על הנאשם ארבעה חודשי מאסר בלבד, לצד מאסר על תנאי וקנס כספי בסך 20,000 שקל או 45 ימי מאסר תמורתו. השופט חידד כי המאסר שנגזר הינו בפועל, נוכח הספק שהועלה במהלך המשפט ביחס לכשירותו של הנאשם לבצע את העונש בדרך של עבודות שירות.
- ב"כ המדינה: עו"ד עבד למבאשר
- ב"כ הנאשם: עו"ד יהונתן קיוול
עו"ד תומר יפרח
עוסק/ת ב-
פלילי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.