בעקבות ההחלקה העובד שבר את הקרסול, החל לסבול מנכות נפשית ואף התגרש מאשתו. טענת המעסיק לפיה היה עליו להיזהר התקבלה חלקית
מנהל מחלקת בצקים במפעל לקונדיטוריה, שהחליק על כתם שמן ונפגע כתוצאה מכך פיזית ונפשית, יפוצה במאות אלפי שקלים. השופטת ודאד יונס גנאים מבית משפט השלום בבית שאן קיבלה את תביעת העובדת וקבעה שהמפעל התרשל בכך שלא העסיק עובד ניקיון קבוע בחג החנוכה, ימים שבהם נעשה שימוש מוגבר בשמן לטיגון.
התאונה אירעה בדצמבר 2019, שבוע לפני חג החנוכה. התובע (45), מנהל ותיק במפעל "מגדנית מרציפן", פסע בשטח המפעל כשלפתע החליק מכתם שמן שנזל ממגשים. כתוצאה מההחלקה המנהל שבר את הקרסול והיה מושבת מעבודה למשך 4 חודשים. אחרי כשנה וחצי, ביולי 2021, הוא חזר לעבוד במפעל בשכר הנמוך ב-57% מזה שהרוויח לפני התאונה.
חודשיים לאחר מכן הוגשה התביעה לבית המשפט. לטענת העובד האחריות לתאונה מוטלת על המפעל ועליו לפצותו בשל נזקיו השונים.
מנגד טען המפעל שהאחריות לתאונה, לפחות בחלקה, היא של התובע. מדובר בעובד ותיק ומנוסה בתחום הקונדיטוריה שעבד כעשר שנים במפעל והיה מודע לסכנות שבסביבת העבודה, בפרט בתקופת החנוכה עת נעשה שימוש מוגבר בשמן לטיגון. בנסיבות אלה, היה עליו לנהוג בזהירות יתר.
נטייה לעצבים והתפרצויות זעם
השופטת יונס גנאים קיבלה את טענת המפעל והשיתה על העובד 20% אשם תורם. "מאחר והוא עובד ותיק ומנוסה במחלקה והאחראי על העובדים במחלקה, בתקופת חג החנוכה בה קיים שימוש מוגבר בשמן היה על התובע לצפות קיומו של שמן על רצפת המחלקה ולדרוש מהעובדים להקפיד יותר על הניקיון", כתבה.
לצד זאת היא קבעה שגם למפעל יש חלק בלתי מבוטל בהתרחשות התאונה. היא קבעה שהימצאות שמן על רצפת המפעל היא בבחינת סכנה בלתי רגילה שהיה על הנתבע להשתדל ולמנוע.
באופן מוחשי קבעה השופטת שהמפעל יכול היה לפזר על השמן חומר סופג, או להעסיק עובד ניקיון קבוע במחלקת הבצקים במיוחד בתקופה שבה נעשה שימוש יתר בשמן. לדבריה, הגם שהמפעל צייד את התובע בנעליים מונעות החלקה וסיפק לו הדרכות בטיחות – היה עליו לפעול למניעת הסיכון ולא לסמוך על כך שהעובד ינקה בעצמו את השמן.
השופטת ציינה שהתאונה הותירה חותם קשה על חייו של העובד ברובד הפיזי, הנפשי והאישי. בהיבט הנפשי היא כתבה שלפי מומחה בית המשפט, מאז התאונה סובל התובע בין היתר מהפרעות בדפוסי השינה, וכן מנטייה לעצבנות ולהתפרצויות זעם. בהיבט האישי פירטה השופטת שבעקבות התאונה החל התובע בהליכי גירושים מול אשתו.
בסיכומם של דברים קבעה השופטת שבניכוי האשם התורם ותגמולי הביטוח הלאומי שקיבל העובד כתוצאה מההכרה בהחלקה כתאונת עבודה, על המפעל לפצותו ב-734,293 שקל בגין הפסדי שכר, הוצאות רפואיות, עזרת צד שלישי וכאב וסבל. כמו כן נפסקו לטובת העובד הוצאות משפט בסך 120,000 שקל.
- שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד סימבר אילוז
עוסק/ת ב-
נזקי גוף ותאונות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.