אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני עבודה >> איך מנסים מעסיקים לעקוף את האיסור על פיטורי עובדת לאחר לידה?

איך מנסים מעסיקים לעקוף את האיסור על פיטורי עובדת לאחר לידה?

מאת: עו"ד שרית לנגה כהן | תאריך פרסום : 10/05/2018 10:29:00 | גרסת הדפסה

עורך דין עבודה, איך מנסים מעסיקים לעקוף את האיסור על פיטורי עובדת לאחר לידה?עו"ד שרית לנגה כהן (צילום: אופיר הראל)

החוק אוסר על פיטורי עובדת במהלך חופשת הלידה ו-60 ימים נוספים לאחריה. יש מעסיקים שממתינים לתום התקופה המוגנת כדי לפטר את העובדת. באילו מקרים מהלך כזה אינו חוקי?

רבות דובר ונכתב על החקיקה המגנה על זכויות נשים הרות לאחר לידה ובמהלך חופשת הלידה. חוק עבודת נשים קובע ״תקופה מוגנת מפיטורים״ לכל אישה שעבדה באותו מקום עבודה שישה חודשים. התקופה המוגנת כוללת את חופשת הלידה ו-60 ימים נוספים לאחריה. חשוב לדעת שההגנה ניתנת גם אם חוזה ההעסקה הסתיים במהלך התקופה ועל כל מעסיק המעוניין לפטר עובדת בתקופה המוגנת לקבל אישור ממשרד הכלכלה והתעשייה.   

האם חקיקה זו באמת מגינה על נשים מפני פיטורים והרעת תנאים בעקבות היריון ולידה?

ספק רב. נשים רבות חוות את התסריט השכיח הבא: גילית שאת בהריון. לאחר שעברת את תקופת הבחילות וחוסר הוודאות, החלטת לספר למעסיק. הוא מצדו מפרגן! כמה נעים. בחודשים הקרובים את משתדלת לא להתלונן, לא להיעדר. למזלך, הצירים החלו בשעות הערב, כשאת כבר בבית, ובשעה טובה ילדת תינוק מדהים!

עד כאן, הכל נפלא ומרגש. במקום העבודה מפרגנים ונראה כי זכויותייך נשמרות היטב. בשבועות הקרובים תהיי בחופשת לידה. בצד האושר והעייפות את מתחילה לחוש כי במקום העבודה נושבות רוחות של שינוי. תחושה מאיימת, מטרידה – ומה יהיה על הפרנסה?

כשמגיעה העת, את שבה למקום עבודתך. צעד שאינו פשוט לכל אחת, שהרי לפני כמה חודשים בלבד הפכת לאמא בין אם בפעם הראשונה ובין אם בפעם הרביעית. במקום העבודה את ממשיכה בתפקידך והכל לכאורה שגרתי.

ואולם, את עשויה לגלות שהממונה החדשה שהגיעה בזמן ששהית בחופשת לידה מדקדקת איתך בכל עניין, אפילו השולי ביותר; העובדים שנהגו להיעזר בך אינם פונים אליך; מקצועיותך אינה הולכת לפניך ובכלל נראה כי לא ממש סומכים עליך, כפי שהיה טרם יציאתך לחופשה. בשלב מסוים, מקומך הפיסי מועתק בצמידות לממונה החדשה ובמשך כל היום את מרגישה תחת עיניה הבוחנות והבלתי מפרגנות.

היחס המשפיל הולך וגובר והופך  בלתי נסבל. במקביל להרעה המתמדת בתנאי עבודתך, חולפת התקופה המוגנת ואת מקבלת הזמנה לשימוע לפני פיטורים. במהלך השימוע כבר ברור לך כי ההחלטה התקבלה ומיד את מוצאת עצמך מפוטרת.

הגנה – גם אחרי התקופה המוגנת

חשוב לדעת שבתי הדין לעבודה קבעו שבמקרים מסוימים גם פיטורים לאחר התקופה המוגנת הם אסורים ויכולים לזכות את העובדת בפיצויים. זאת, כשהפיטורים לא נובעים מסיבות ענייניות וקשורים להיריון וללידה של העובדת.

המטרה באיסור פיטורי עובדת שחזרה מחופשת לידה היא לתת לה הזדמנות ממשית להשתלב בתפקידה הקודם ולחזור לשוק העבודה. עובדת שהפכה לאם זכאית לזכויות נוספות, כגון – שעת הנקה; האפשרות להתפטר כדין מפוטרת לצורך טיפול בילד; ובעיקר, הזכות שלא למנוע ממנה השתלבות נאותה, הוגנת ואנושית במקום עבודתה והזכות שלא יורעו תנאיה משום שהביאה צאצא לעולם.

הרעה בתנאי העבודה

אחת האינדיקציות לפיטורים פסולים בהקשר זה היא הוכחה כי לא הייתה בהתנהגות העובדת או במעשיה עילה לפיטוריה. במצב שכזה, הנטל להוכיח כי סיום יחסי העבודה נעשה מסיבות ענייניות ולא מחמת אפליה, עובר אל המעסיק.

גם שינוי ביחס המעסיק והרעה קיצונית בתנאי העבודה עלולים להיתפס כהתנהלות בלתי לגיטימית וכקיום חוזה ההעסקה בחוסר תום לב. מעבר לכך, כדאי להביא בחשבון כי עצם היחס המשפיל והמתעמר מהווה עילה לתביעה כנגד מעסיק אשר בוחר בדרך לא דרך להביא לפיטורים או להתפטרות העובדת.

כל אחת מהעילות הללו דורשת הבאת ראיות  כדי שההליך משפטי יהיה אפקטיבי ושבסופו יאלץ המעסיק לשלם מכיסו בגין התנהגותו הנפסדת.

כך למשל, תביעה שהגישה עובדת במחלקת הנהלת חשבונות ב״סבון של פעם״ נגד החברה בגין פיטורים שלא כדין התקבלה, אף שהפיטורים נעשו לאחר התקופה המוגנת. העובדת זומנה לשימוע עם תום 60 הימים לאחר חזרתה מחופשת לידה ויומיים אחר כך נמסר לה מכתב פיטורים.

השופטת רוית צדיק מצאה שלאחר חזרתה של העובדת מחופשת הלידה שונה תפקידה – המחשב נלקח ממנה והיקף עבודתה פחת משמעותית. היא פסקה כי החברה הפרה את חובתה לאפשר לתובעת לחזור לעבודתה ״בראש שקט״ ולתת לה הזדמנות אמיתית להשתלב בתפקידה הקודם. לטובת העובדת נפסקו פיצויים בסך של 40,000 שקל בתוספת הוצאות.

במקרה אחר נפסקו לטובת עובדת שפוטרה בתום התקופה המוגנת בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה פיצויים בגובה 3 משכורות בתוספת 10,000 שקל על עגמת נפש ו-10,000 נוספים על פיטורים שלא כדין.

לכן, עובדות יקרות, מומלץ מאוד לא לאפשר לאיש להפוך את יומכן למטריד ומעיק. יחסי עבודה לקויים פוגעים בנו בריאותית. לעובדת ששבה מחופשת לידה ומרגישה שינוי ביחס מומלץ לפנות באופן מידי ליעוץ משפטי אצל מומחה בתחום דיני העבודה.

* עורכת דין שרית לנגה כהן עוסקת בדיני עבודה

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני עבודה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני עבודה
״המשרד טיפל בלקוחות כשעוד היו מכונות כתיבה״
עו״ד יעקב לנגה (צילום: אירנה רובין)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ