מדיניות ההגירה הנוקשה של טראמפ תשפיע על ישראלים, גם אם לא במתכוון. מתמחה בהגירה מסבירה מה צריך לדעת לגבי בקשות אשרה לארה"ב
דונאלד טראמפ נבחר לנשיאות מחדש, בין השאר על רקע המצע של הגבלת ההגירה לארה"ב. עד כמה מדיניות ההגירה של משטרו צפויה לפגוע באפשרות של ישראלים להגר, לתייר, ולקבל אשרת עבודה בארצות הברית? במאמר זה אסביר על השינויים הצפויים בזמן הקרוב ומה ישראלים צריכים לדעת לגבי בקשת אשרה לארה"ב.
ישראלים צריכים לחשוש מהמדיניות של טראמפ?
על פניו, טראמפ אינו מצהיר על כוונה להפלות מהגרים ועובדים מארץ הקודש לארה"ב. ההיפך, יש הצופים שלאחר גירוש מיליוני עובדים בלתי חוקיים שהגיעו לארה"ב מקנדה ומקסיקו, ארצות הברית תמצא את עצמה מחפשת ידיים עובדות מארצות מערב כגון ישראל ואירופה.
עם זאת, מדיניות הגירה נוקשה יותר תפגע גם במבקשי אשרות מישראל, אפילו אם טראמפ אינו מתכוון לכך ישירות. עצם הקשחת התנאים לקבלת אשרת עבודה בארה"ב ועלייה בכמות הסירובים, תפגע גם בישראלים אשר רוצים לעבוד בארה"ב.
לדוגמה, הנשיא טראמפ צפוי לצמצם את מספר אשרות H1B המונפקות מדי שנה, אשרות העבודה הנפוצות והפופולריות בקרב ישראלים העובדים בארה"ב. לבסוף, התוכנית השאפתנית לשלילת אזרחות על בסיס לידה בארה"ב תפגע בישראלים-אמריקאים רבים, בין אם הם חיים בארה"ב או בישראל.
מה קרה בנשיאות הקודמת של טראמפ?
כמי שעוסקת בתחום ההגירה לארה"ב כבר קרוב לעשור, ראיתי "בשטח" את התוצאות המעשיות של מדיניות ההגירה של טראמפ במהלך כהונתו הקודמת, 2016-2020. מחד, חלק מההבטחות הקולניות יותר בקמפיין הבחירות, כגון הגבלת ההגירה של בני משפחה של בעלי גרין קארד, לא התממשו. אך מאידך, אכן נוצרו בעיות מעשיות עבור ישראלים ש רוצים להגיע לארה"ב.
כך למשל, הגבלת הכניסה לארה"ב מארצות המזרח התיכון בשנת 2017 סיבכה או מנעה לעתים כניסה מישראלים שנולדו באיראן, עיראק ותימן. הייתה גם עלייה בכמות הסירובים לאשרות עובדים מומחים ומנהלים לארה"ב. היה דגש רב יותר על חובת ההוכחה של המעסיק מבקש האשרה שאכן יש צורך להזמין עובד זר ולא אזרח ארה"ב לביצוע התפקיד.
במהלך כהונתו הקודמת של טראמפ נדחו 30% מבקשות ויזות העבודה מסוג H1B לארצות הברית – עלייה חדה בהשוואה ל-5% בתקופת נשיאותו של ברק אובמה ול-2% בלבד בתקופת ביידן. עם זאת, לא מדובר היה במכשול שלא ניתן להתגבר עליו, ולעתים קרובות משרדנו הצליח בהגשת בקשה נוספת לאחר שהלקוח נדחה כשהגיש לבד.
המדיניות החדשה תפחית מוטיבציה להגיע לארה"ב?
אני לא מתמחה בנושאי כלכלה ולא מתכוונת לחזות תוצאות מדיניות. אך עד היום, ישראלים תמיד שאפו להגיע לארצות הברית, גם בתקופת המשבר הכלכלי של 2008.
בארצות הברית תמצאו את האוניברסיטאות המפורסמות בעולם, בהן ישראלים ירצו להתקבל ללימודים אפילו לאור המחאות במלחמת חרבות ברזל. בארצות הברית המשכורות הגבוהות בעולם עבור מומחים זרים, ויש מסלולים מוגדרים למעבר מאשרת עבודה לתושבות קבע עבור העובד הזר ומשפחתו. מעבר לכך, האפשרות ללמוד ולעבוד בארה"ב עשויות להיות פתוחות בפני בני המשפחה אף ללא תושבות.
בסופו של דבר, כל חברת הזנק מחפשת משקיעים קודם כל בארצות הברית ושואפת לפתוח שלוחה בארה"ב לפיתוח ושיווק המוצר. לכן, כל עוד ארצות הברית נותרת יעד יציב ואטרקטיבי, ישראלים ירצו להגיע לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות.
מה חשוב לדעת על בקשה לאשרה בארה"ב?
בדיוק כמו במהלך הכהונה הקודמת של טראמפ, חשוב במיוחד להגיש בקשות מסודרות, עם תכנון מראש ובצירוף כל המסמכים הנדרשים, מאחר שהסיכויים לדחיית הבקשה גדולים בהרבה. בניגוד לישראל, בארה"ב אין זכות קנויה לערער על החלטות של רשויות ההגירה. לרוב עדיף להגיש את הבקשה מחדש, וגם במקרה זה הבקשה החדשה תיבחן בתשומת לב מיוחדת.
הדגשים החשובים הם:
- תכנון מראש: ודאו כי כל המסמכים הנדרשים מוגשים בצורה מסודרת ועומדים בדרישות רשות ההגירה.
- שימו לב לפרטים: מילוי טפסים באופן מלא ומדויק תוך הקפדה על הפרטים הקטנים הוא קריטי. טעויות או השמטת פרטים עלולות להוביל לדחייה. חשוב לוודא שהבקשה מוגשת כהלכה בפעם הראשונה.
- בחירת אשרה מתאימה: יש מגוון רחב של סוגי אשרות – עבודה, השקעה, תיירות, סחר בינלאומי, ועוד. כדאי להתייעץ עם מומחה כדי לבחור את המסלול המתאים.
- תכננו את לוח הזמנים: קחו בחשבון שזמן העיבוד של בקשות משתנה בין סוגי האשרות ולוקח בין 2 ל-5 חודשים בממוצע.
- ייעוץ מקצועי: התייעצות מוקדמת עם עורך דין מומחה בתחום ההגירה תגדיל משמעותית את הסיכויים להצלחת הבקשה. מומחה יוכל לספק הכוונה מדויקת בנוגע לתהליך, המסמכים הנדרשים, וסיכויי ההצלחה.
*רבקה מרדכי, ממשרד דקר, פקס, לוי, מתמחה בתחום ההגירה, רלוקיישן והשגת אשרות לארה"ב.
**המאמר נכתב בסיועו של סשה קישקו.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.