אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני עבודה >> אל-על זכתה בערעור לארצי: מותר להוריד שכר לטייסים ותיקים

אל-על זכתה בערעור לארצי: מותר להוריד שכר לטייסים ותיקים

מאת: עו"ד לילך אהל - מסנר | תאריך פרסום : 25/01/2018 14:26:00 | גרסת הדפסה

עורך דין דיני עבודה, אל-על זכתה בערעור לארצי: מותר להוריד שכר לטייסים ותיקים[אילוסטרציה חיצונית: tunedin123, 123rf.com]

ביה"ד האזורי לעבודה החליט לשנות הוראה בהסכם קיבוצי לגבי הפחתת שכרם של טייסים שהגיעו לגיל 65 משום שהיא מפלה. ביה"ד הארצי סבר שלא מדובר בהפליה והפך את ההחלטה.

לפני כשלוש שנים ביה"ד האזורי לעבודה בתל-אביב קיבל חלקית תביעתו של טייס אל-על, שטען כי החברה הפלתה אותו מחמת גילו לאחר שהגיע לגיל 65, בין היתר בכך שהפחיתה את שכרו. לאחרונה, ביה"ד הארצי לעבודה ביטל את החלטתו וקבע הפחתת השכר, על בסיס הסכם קיבוצי מ-2008 לא מהווה הפליה פסולה.

החל מספטמבר 2008 רשות התעופה האזרחית אפשרה לטייסים ותיקים בגילאי 65-67 לשמש בטיסות כטייסי משנה אך לא כטייסים מפקדים. בעקבות זאת נוצר מצב שטייסים שעד כה שימשו כקרבניטים קיבלו בעצם שכר מופחת.

טייס, שהחל לעבוד באל-על ב-1977, הגיש בעקבות זאת תביעה נגד החברה. בהחלטתו בית הדין האזורי דחה את טענת הטייס שלפיה הוא זכאי להמשיך לקבל שכר "קברניט" גם אחרי גיל 65. אך עם זאת, בית הדין קיבל טענה אחרת שלו, וקבע כי ההוראה שבהסכם קיבוצי משנת 2008, הקובעת כי שכרו יופחת מקצין ראשון דור א' לשכר קצין ראשון דור ב' היא הוראה מפלה.

בהתאם, בית הדין שינה את ההוראה כך שקברניט המשתייך לדור א' ובחר להמשיך לעבוד כקצין ראשון לאחר גיל 65, יקבל שכר דור א'.

שני הצדדים הגישו ערעור על פסק הדין. עיקר הערעור של העובד התמקד בטענה שלפיה שלילת יכולתו להיות "טייס מפקד" אינה מצדיקה הפחתה כלשהי בשכרו ובתנאי עבודתו.

מנגד, ערעורה של אל-על עסק בהסכם 2008. החברה טענה בין היתר שאין להתעלם מהסיטואציה אליה נקלעה – הצורך להעסיק קברניטים שהגיעו וצפויים להגיע לגיל 65 כקצינים ראשונים, במקום לסיים את עבודתם בגיל זה, כפי שהיה טרם חקיקתו של חוק גיל פרישה.  

השכר עדיין גבוה

לאורך 44 עמודים ניתחה השופטת לאה גליקסמן את הסוגיות שעל הפרק.

בנוגע לערעור העובד, השופטת קבעה כי עצם שינוי תנאי העבודה והשכר שלו  בשל העובדה שהוא לא יכול היה להמשיך לבצע את תפקידו כטייס מפקד מהווה החלטה לגיטימית. בהקשר זה השופטת התבססה על חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, שלפיו כל עוד השינוי מתחייב מאופייה ומהותה של המשרה, ועומד במבחני הסבירות והמידתיות – לא מדובר בהפליה פסולה.

השופטת הוסיפה שאין להתעלם מהמצב שבו אל-על מצאה את עצמה, כתוצאה מחוסר ההתאמה בין גיל הפרישה לפי החוק (67) לבין חוסר היכולת של הטייסים למלא את תפקידם באופן מלא עד גיל זה. השופטת קבעה כי זה לא סביר לדרוש ממנה "לספוג" את העלויות הכרוכות בכך ולהמשיך לשלם לטייסים הוותיקים שכר של קבניט.

בהמשך פסק הדין התקבל ערעורה של אל-על. בניגוד לביה"ד האזורי, השופטת קבעה שההסדר מ-2008 אינו מפלה, ולכן לא היה מקום להתערב בהוראה לגבי שיעור השכר שישולם לקברניטים הוותיקים דור א' שחצו את גיל 65.

קביעה זו התבססה על מספר נימוקים, ובהם הסיטואציה המורכבת והצורך למצוא פתרון שיאזן בין האינטרסים של הקברניטים הוותיקים לבין החברה. בנוסף, השופטת הזכירה שההסדר אמנם פוגע בשכרם של הקברניטים הוותיקים אך גם לאחר הפגיעה מדובר בשכר יחסית גבוה.

העובד לא חויב בהוצאות משפט בערעור כיוון שהעלה טענות עקרוניות הראויות לדיון.

  • ב"כ המערער (והמשיב שכנגד): עו"ד דיני עבודה גל גורודיסקי, עו"ד רעות ברנר כהן
  • ב"כ המשיבה (והמערערת שכנגד): עו"ד אפרת בירן, עו"ד יעל רובינשטיין
עו"ד לילך אהל - מסנר עוסק/ת ב- דיני עבודה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני עבודה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני עבודה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ