אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> פלילי >> אני לא מתנדב, אני בעונש

אני לא מתנדב, אני בעונש

מאת: עו"ד קובי מרגולוב | תאריך פרסום : 26/05/2014 10:25:00 | גרסת הדפסה

לפני כשנתיים נמנע בית המשפט המחוזי מלהרשיע רופאת שיניים שהכתה את בעלה המתעלל בפטיש וגרמה לו חבלה. במקום זאת הושת עליה עונש חינוכי של 200 שעות לטובת הציבור. במקרה אחר גזר בית המשפט המחוזי בתל אביב חודש של עבודות שירות על צעיר נורמטיבי שהחזיק בדירתו מעל קילוגרם חשיש.

ההחלטה האם להטיל על נאשם עבודות שירות או שירות לטובת הציבור (של"צ) מותנית בנסיבות ביצוע העבירה ובנסיבותיו האישיות של הנאשם. עו"ד קובי מרגולוב, העוסק בדין הפלילי, סוקר את תחום ההתנדבות העונשית ומספק את כל המידע למתנדבים בעל כרחם.

על מי נגזרות עבודות שירות ועל מי של"צ?
עונש של עבודות שירות הוא למעשה עונש מאסר שהומר לריצוי בעבודות שירות, המצויות באחריות השב"ס. אין הגדרה כוללת לסוגי העבירות בהן יומר המאסר בעבודות שירות: ככלל, המטרה היא להימנע מלשלוח את הנאשם למאסר, בין היתר בשל נסיבותיו האישיות ונסיבות ביצוע העבירה, אך עדיין להטיל עליו עונש מורגש ומוחשי.

מאידך, עונש של של"צ, החוסה תחת מטרייתו של שירות המבחן, מוטל, לרוב, על נאשמים שהוחלט שלא להרשיעם או שמוטל עליהם עונש מרתיע של מאסר על תנאי בלבד. של"צ יכול שיהיה מוטל על עבירות קלות של אלימות במשפחה ועבירות של החזקת סמים לצריכה עצמית, כמו גם על עבירות חמורות יותר, כאשר בית המשפט מוצא שעונש של עבודות שירות עלול להביא לאובדן מקום העבודה ולפגוע בפרנסת הנאשם ומשפחתו.

כמה זמן זה נמשך?
עבודות שירות הן עונש במשרה מלאה: ניתן להטילן לתקופה של עד שישה חודשים, כשהעבודה היא שמונה שעות ביום, למעט חג ושבת. שעות העבודה יהיו, לרוב, בהתאם למקובל במשק, והדבר יוצר מגבלה של ממש למי שמבקשים לשלב בין פרנסתם לבין עבודות שירות. בעבר נערך ניסוי קצר וכושל בו רוצו עבודות השירות בשעות אחר הצהריים, אך זה גורמי השב"ס לא היו שבעי רצון מביצועיהם של עובדי שירות, המתחילים "משמרת שניה" לאחר יום עבודה רגיל.

של"צ עשוי להיגזר למשך עד 500 שעות שירות, בעבודה של ארבע או חמש שעות שבועיות, שיכול ויתפרשו על פני שנה שלמה ולעתים אף יותר. ניתן "לדחוס" את תקופת השל"צ לפרק זמן קצר יותר, כל עוד הנאשם עומד במכסת השעות.

על אילו עבודות מדובר?
עבודות השירות אינן, לרוב, עבודות משרדיות אלא עבודות פיזיות במוסדות ממלכתיים בתחום העזרה לזולת: בתי אבות, בתי תמחוי, עמותות ממשלתיות, בתי חולים ועוד.

השל"צ יבוצע במוסדות כמו "צער בעלי חיים", מועדוני קשישים ושאר גופים שהעבודה בהם היא וולונטרית בבסיסה ואינה דורשת מאמץ פיזי מיוחד.

מי כשיר לביצוע העבודות?
נאשם, שהתביעה או ההגנה ביקשו להמיר את עונש המאסר הצפוי להיגזר עליו בעבודות שירות, ישלח לבדיקת הממונה על עבודות השירות בטרם יגזר דינו. יהא עליו להציג מסמכים רפואיים עדכניים, לרבות חוות דעת רופא משפחה, וכן לעבור בדיקה רפואית במקום על מנת לקבוע את כשירותו הפיזית לביצוע העבודות.

הממונה על עבודות השירות מחויב לאתר מקום עבודה גם למי שסובלים ממגבלות רפואיות, ובכלל זה נכים, חולי אפילפסיה ועוד. עבודות השירות חוסכות גם למדינה את הטיפול המיוחד במורשעים אלה בבתי הכלא.

עובדי של"צ אינם צריכים לעמוד בתנאי בריאות מסוימים על מנת לרצות את עונשם, אך מחלות קשות עלולות לפסול את הנאשם מריצוי השל"צ במקום מסוים בשל היעדר כיסוי ביטוחי מתאים.

מי לא כשיר לביצוע העבודות?
יש מי שיימצאו פסולים לריצוי עבודות שירות על אף שמצבם הבריאותי תקין: נאשמים שלמשטרה יש מידע מודיעיני בדבר כוונת גורמים עברייניים לפגוע בהם, למשל, יהוו סכנה לבאי המתקן בו ירצו את העבודות. כך גם נאשמים שהורשעו בעבירות מין והוגדרו על ידי המרכזת להערכת מסוכנות מינית כבעלי מסוכנות בינונית ומעלה. ומכורים לסמים, שבדיקות השתן שלהם מצביעות בבירור על שימוש קבוע בסמי רחוב (במקום בתחליפי סם חוקיים כמו אדולן או סבוטוקס). במקרים כאלה, יומרו עבודות השירות לעונש מאסר של ממש, לפי תקופת הזמן שנקבעה.

חשוב להדגיש, שנכות פיזיולוגית כללית לא בהכרח פוסלת את המועמד מלבצע עבודות שירות: הממונה על עבודות השירות יצטרך לפרט בפני בית המשפט אילו מאמצים נעשו על מנת לאתר מקום עבודה המתאים גם לנכה בטרם יישלח לריצוי העונש במאסר.

כמה כסף מקבלים?
מורשעים העובדים בעבודות שירות זכאים לגמלת הבטחת הכנסה בגובה כ-1,500 שקל בלבד בחודש. רובם אינם יכולים להמשיך ולהחזיק בעבודתם הרגילה והם מפוטרים או מקפיאים את עיסוקיהם.
עובדי של"צ אינם זכאים לתשלום כלשהו בגין שעות עבודתם.
ואם מפרים את התנאים?

אם במהלך תקופת ריצוי עבודות השירות מפר המורשע את התנאים שנקבעו, תומר יתרת התקופה למאסר של ממש מאחורי סורג ובריח, בכפוף לשימוע ולהחלטת הממונה.

עובד של"צ שמפר את תנאי השירות עלול למצוא את עצמו בבית המשפט, לרוב בפני אותו שופט שנהג כלפיו בסלחנות, כששירות מבקש המבחן להפקיע את צו השל"צ שהוטל עליו. במקרה הטוב יזכה הנאשם לארכה נוספת לצורך סיום מכסת השעות. במקרה הגרוע - לגזר דין חדש, שעלול להרשיעו ולהטיל עליו עונש נוסף.


* עו"ד קובי מרגולוב עוסק בתחום הפלילי
* המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחיות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדבקים האמורים.

למדור: פלילי
אתר המשפט הישראלי
www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום פלילי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום פלילי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ