המהפכה הטכנולוגית המואצת טשטשה את יכולת ההבחנה בין מין "טוב" למין "רע", מהלכת בלבול ואימים על דור שלם, שחווה את המין הראשון שלו בסרטוני פורנו חסרי רחמים. עו"ד רוני אלוני סדובניק תומכת בהצעת החוק של ח"כ אורלי לוי-אבקסיס.
נדמה שהיום נותרו בעולמנו מעט מאוד תחומים שהם בגדר טאבו מוחלט. הפורנוגרפיה ה"רכה", שהיה בה קורטוב של תמימות, היא היסטוריה עתיקה: היום הכל חשוף, בוטה, כוחני, טכני, זמין לכל דורש. כולם כבר ראו את הכל, מכל זווית צילום אפשרית ובכל אתר אפשרי. רק שרבים מדי, צעירים וקשישים, שוכחים שהמציאות היא לא סרט כחול.
שני פנים למין: של עונג הדדי ושל עונג חד-צדדי, שמסב לצד השני השפלה וכאב. קטין שנחשף לתוכן פורנוגרפי, עוד לפני שחווה את קשת הרגשות העשירה של האהבה התשוקה ואת והרצון לענג את האחר, הוא חסר יכולת ביקורתית כלפי הדימויים הפסאודו-אירוטיים המוקרנים בפניו, דימויים המקדשים את האישה כחפץ נטול רצון או רגש, את הכוחנות כתכונה גברית נחשקת, את המין כאקט אלים ונטול רגש.
באטמן או פורנו-מן?
ילדים, כמו ילדים, מעריצים גיבורי קולנוע וטלוויזיה, רוצים להדמות להם, רוצים להיות "גברים" ו"גיבורים". הפורנו, זמין לכל דורש, מציב רף חדש של "גבורה" שילדים בגיל ההתבגרות, נוחים להתרשמות ולהשפעה, מבקשים לאמץ גם כן.
קטין שנחשף לתוכן פורנוגרפי אינו מודע לכך שהוא צופה כעת בשיעור הראשון שלו בדיכוי נשים. הוא אינו מודע לכך שהוא מטמיע בנפשו אלימות ופגיעה בכבודן ובגופן של נשים, שנשים לא באמת נהנות מאונס, לא באמת חולמות שיכאיבו להן, לא באמת רוצות קבוצות מאורגנות. קטין שנחשף לפורנו חושב לעצמו: הנשים בסרטים נהנות מזה, לא? אז בטח כל הנשים נהנות מזה, לא?
ילדים יקרים: כשאתם בוהים בעיניים סקרניות ורוויות הורמונים באקט פורנוגרפי באתר שהכניסה אליו יותר קלה מהכניסה לחדר המנהלת, אתם לא מבינים שהנשים המצולמות נמצאות, לרוב, תחת השפעת סמים להקהיית תחושת הביזוי וההשפלה. אתם לא יודעים שרוב הנשים בתעשיית הפורנו שרדו ילדות של ניצול מיני וגילוי עריות. אתם לא יודעים שהן חשופות לכוח ולאיומים ולמחלות ושהן זקוקות לכסף בשביל לממן התמכרויות חמורות. אתם לא יודעים איך הן הגיעו למצב הזה ואיך הן יצאו ממנו וזה גם לא מעניין אתכם. מה שמעניין אתכם זה הפורנו, לא הנשים.
חופש ביטוי או חופש דיכוי?
מחקרים רבים מצביעים על הקשר הישיר בין פורנוגרפיה לבין אונס ואלימות מינית ומלמדים שרגישותם של צרכני הפורנו לאלו מתכהה עד נעלמת. הדבר נכון במיוחד בקרב ילדים הסובלים ממילא מאלימות של מבוגרים ועולם הפורנוגרפיה משמש להם מדריך חינוכי להתנהגות עם נשים.
גם חוקרת המיניות שר הייט, שבדקה את השפעות הפורנו על מיניות גברית, מצאה שגברים וילדים אלימים מקבלים מהפורנוגרפיה גושפנקא לבצע אונס: 67% מהגברים שהודו כי רצו לאנוס אישה העידו שצרכו עיתונות פורנו, לעומת 19% בלבד בקרב אלה שאמרו שלעולם לא רצו לאנוס אישה. החוקר אד דונרסטיין, העוסק באלימות של תקשורת המונים, כתב ש"היחס בין פורנוגרפיה לבין אלימות כלפי נשים הוא חזק מן הקשר בין עישון לבין סרטן ריאות".
פרופ' אסתר הרצוג, שחיברה את המאמר "בין חופש הביטוי לחופש הדיכוי", הציגה בו מחקר שערכה, בהשתתפות 89 אנסים ומתעללים בילדים. שליש מהנשאלים הודו שפעלו בהשפעת פורנוגרפיה, שכללה מין בכפייה ובהסכמה. לכך מצטרף מחקר נוסף, על פיו 56% מהאנסים ו-42% מהמתעללים בילדים הודו שצרכו פורנוגרפיה.
מסרים כפולים
ילדים ערים למין מגיל צעיר מאוד: הם קולטים את המסרים על פיהם מין הוא עניין אינטימי ולא פומבי, הם יודעים לספק את עצמם בהיחבא ולא ליד שולחן האוכל, הם יודעים מגיל צעיר כיצד נולדים תינוקות. ילדים רואים את הוריהם נוגעים זה בזה ברגש ובחיוך ומבינים מהם גבולות, מהי זוגיות ומשפחתיות, מה מותר ומה אסור.
כל התובנות הללו מתפוגגות כלא היו כשילד צופה בפורנו: אין כמעט בנמצא סרטי פורנו המציגים יחסי אהבה ורגש בין הפרטנרים, האקט המצולם מנותק, לרוב, ממסגרת של יחסי חיבה כלשהם, והמסר הכללי לילדים הוא יותר מהר, יותר חזק וכמה שיותר. וחוץ מזה, אם פורנו הוא משהו אסור, אז איך זה שקל כל כך למצוא אותו?
לנעול את השער
פעם, לפני שנים, היו אנשים ניגשים לדוכן העיתונים ורוכשים במבוכה גיליון של פלייבוי או מקסים. הצעת החוק של ח"כ אורלי לוי אבקסיס באה לתקן עוול שנמשך זמן רב מדי: הזכות שלנו, כחברה, להגיד "לא" לכוחניות והאגרסיביות בהם אתרי הפורנו משווקים את עצמם ומאפשרים לכל דיכפין לבוא בשעריהם. מי שמבקש להתחבר לתוכן פורנוגרפי - ייאלץ להתקשר לספק האינטרנט ולבקש גישה חופשית לפורנו, שאחרת תהיה חסומה.
מין, כפי שרואה אותו החברה השיוויונית שאנו מנסים להיות, אמור להיעשות מתוך בשלות נפשית ובחירה חופשית של שני הצדדים, כשלכל אחד מהם שמורה הזכות להגיד "לא" בכל רגע נתון ומבלי שיאונה לו כל רע. כל מצג אחר הוא אך מפגן עלוב ועצוב של אגואיזם, כוחניות, רוע ואכזריות.
* הכותבת היא עו"ד העוסקת במשפט מגדרי ובייצוג נפגעות אונס.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.
למדור: פלילי
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.