החייב בן 72 ומתמודד מזה 15 שנה עם מחלה ממארת. הממונה על חדלות פירעון ביקש לחייב אותו בתכנית שיקום כלכלי שבמסגרתה יחזיר חלק מהחובות, אך בית המשפט העניק לו הפטר לאלתר
גבר בן 72 העובד למחייתו וחייב מאות אלפי שקלים לנושיו יקבל הפטר לאלתר – כך נקבע בבית משפט השלום בירושלים. הממונה על חדלות פירעון טען אמנם שיש להתנות את ההפטר בתכנית שיקום כלכלי המגלמת פירעון חלקי של החובות, אך השופט אופיר טישלר קבע שיש לפטור את החייב, חולה אונקולוגי, מצרותיו הכלכליות ולאפשר לו להתמקד במצוקתו הבריאותית.
מדובר בהליך חדלות פירעון שיזם אחד מנושי החייב, בנק דיסקונט, במרץ 2023. סך הכול הוגשו במסגרת ההליך ארבע תביעות חוב, 840,195 שקל. תחילה השית הממונה על חדלות פירעון על החייב צו תשלומים בסך 3,000 שקל לחודש, אולם בהמשך הצו הופחת ל-400 שקל בלבד.
בשאלה האם להעניק הפטר לאלתר לחייב, שמ-2010 מתמודד עם מחלה ממארת, ניתוחים, כימותרפיה והקרנות, ניטשה מחלוקת בין הצדדים: מצד אחד טען הממונה שלאור העובדה שהחייב עובד למחייתו כשליח ומשתכר 5,500 שקל לחודש (בנוסף לקצבת זקנה שהוא מקבל מביטוח לאומי), על פי הנהלים יש להשית עליו תוכנית פירעון של אלפיים שקל למשך שלוש שנים. בשל הנסיבות האישיות של החייב ביקש הממונה להתנות את מתן ההפטר בתשלום של אלף שקל לחודש למשך שנתיים, ובסך הכל 24,000 שקל.
מנגד טענו עו"ד יוסף אוזנה ועו"ד כפיר אלימלך שייצגו את החייב כי יש להעניק לו הפטר לאלתר, חרף העובדה שהוא משתכר למחייתו, שכן העבודה היא צורך נפשי וקיומי במצבו הרפואי. ב"כ הנאמן, עו"ד אורן בויאר תמך בעמדתם. נטען שמדובר בחולה אונקולוגי שנכון יהיה לאפשר לו להתמודד עם מחלתו, מבלי שיצטרך להתמודד במקביל עם פירעון חובותיו.
העבודה היא חייו
השופט טישלר כתב שבנוסף לטיעוני הממונה והנאמן הוא שמע גם את דברי החייב עצמו, שמסר כי במהלך 12 השנים האחרונות לא לקח ולו יום חופש אחד מעבודתו, שכן העבודה נותנת לו סיבה לקום בבוקר. השופט הוסיף שלאחרונה הורחב היקף הטיפולים הקשים שעובר החייב, וניכר כי שדבריו הנרגשים יוצאים מן הלב. במישור המעשי אימץ השופט את עמדות הנאמן והחייב להענקת הפטר לאלתר לחייב, תוך שדחה את הצעת הממונה להתנות זאת בצו תשלומים.
אכן, ציין השופט, החייב משתכר מעבודה ומתגורר עם פרודתו תחת קורת גג אחת, כך שאינו משלם שכירות, אלא שעדיין – בהתחשב בגילו המתקדם, בשיתוף הפעולה משביע הרצון שלו עם ההליך, ובעובדה שהוא נדרש לכל כוחותיו על מנת להתמודד עם מחלתו הקשה, הבהיר השופט ש"לא יהיה זה נכון להוסיף מצוקה נוספת על מצוקתו הקיימת".
לזאת הוסיף השופט את העובדה שלחייב אין נכסים כלשהם על שמו אשר ניתן לממשם לצורך פירעון חובותיו, זאת מאחר שהדירה בה הוא מתגורר רשומה מזה כ-20 שנה על שם האישה בלבד, ולכן היא הוחרגה מקופת הנשייה. גם בחירת הנושים שלא להביע עמדה כלשהי ולא להתייצב לדיון אליו הוזמנו, כך השופט, מלמדת שהם הסיקו שלא יזכו להשבת החוב, ולכן יש להביא את ההליך לכדי סיום.
לפיכך השופט העניק לחייב הפטר לאלתר מחובות.
- ב"כ החייב: עו"ד יוסף אוזנה ועו"ד כפיר אלימלך
- הנאמן: עו"ד יוסי ניר (באמצעות ב"כ עו"ד אורן בויאר)
- ב"כ הממונה: עו"ד רחלי יעקב
לפסק הדין המלא בתיק חדל"פ 67068-03-23
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.