חברת בנייה ערערה על גובה הפיצוי שחויבה לשלם לעובד שנפצע כשברזל כבד נפל על ראשו. מנגד העובד ערער על שהוטל עליו אשם לתאונה והפחיתו לו את הפיצוי. הערעורים נדחו אולם השופטים הסכימו שהעובד לא אשם בתאונה.
בית המשפט המחוזי בנצרת דחה באחרונה ערעור שהגישה חברת "ערין השקעות ובנייה" על כך שחויבה לשלם לעובד שנפגע בתאונת עבודה פיצוי של 206 אלף שקל. שלושת שופטי ההרכב פסקו שאין עילה להתערב בגובה הפיצוי בהתחשב בכך שבית משפט השלום שגה כשקבע שגם לעובד אחריות לתאונה.
בפברואר 2011 נפלה על ראשו של פועל בניין תושב השטחים חתיכת ברזל כבדה ונגרמו לו נזקים גופניים, נפשיים ותפקודיים. 3 שנים לאחר מכן, הוא הגיש תביעה לבית משפט השלום בבית שאן, על מנת שיורה לחברת הבנייה שהעסיקה אותו לשלם לו פיצויים על נזקיו.
בפברואר האחרון, בית משפט השלום קיבל את גרסת העובד לתאונה וקבע כי החברה אחראית למרבית נזקיו מעצם היותה המעסיקה שלו ומבצעת העבודות באתר.
עם זאת, נוכח העובדה שהפועל לא הסב את תשומת לבו של מנהל העבודה לכשלים הבטיחותיים באתר על אף היותו עובד ותיק, הוטלו עליו 10% אחריות על התאונה, ובסופו של עניין הוא זכה לפיצוי בסך 206 אלף שקלים.
חודש לאחר מכן, החברה ערערה לבית המשפט המחוזי בנצרת ואילו הפועל הגיש ערעור נגדי.
המעסיקה טענה כי הפועל שיקר בעדותו כשאמר שלא ניתנה לו קסדה וביקשה להטיל עליו את מלוא האחריות לתאונה מאחר שלא נזהר.
עוד לשיטתה, סכום הפיצוי שנפסק לו מופרז מאחר שהוא נותר ללא נכות רפואית וחישוב הפסדי השכר שלו נעשו בהתאם לתחשיב של ביטוח לאומי בעוד שהוא תושב השטחים, ולכן היה נכון לחשב את הפיצוי לפי השכר הנהוג במקום מגוריו.
בערעור הנגדי, הפועל טען שנזהר בביצוע עבודתו ולכן צריך להטיל על החברה את מלוא האחריות בגין הנזק שנגרם לו. עוד נטען כי היה צריך לפסוק לו פיצוי גבוה יותר על הפסדי שכר, בין היתר לנוכח העובדה שעד היום הוא מתקשה לתפקד ונאלץ להיעזר בבני משפחה וחברים.
נפגע בלהט העבודה
נשיא בית המשפט, השופט ד"ר אברהם אברהם והשופטים עירית הוד וטאהא ערפאת דנו בערעורים במאוחד ודחו את מרבית טענות הצדדים בזו אחר זו.
השופטים הסבירו כי בדרך כלל במסגרת ערעור בית המשפט אינו נוהג להתערב בקביעות עובדתיות, ומקרה זה אינו חריג המצדיק לסטות מכלל זה. בתוך כך השופטים מתחו ביקורת על המערערים שניסו למעשה לנהל הליך חדש.
בהמשך, השופטים קבעו כי חישוב הפיצוי נשען על שיעורי נכות שנקבעו בהתאם לחוות דעת מומחה בית המשפט, ומדובר בסכום סביר שאין הצדקה להתערב בו – לכאן או לכאן.
הטענה היחידה שהתקבלה היא טענת הפועל לפיה אינו אשם בתאונה. בהקשר זה השופטים קבעו כי לעיתים, בלהט העבודה, עובד עלול להסתכן ולבצע פעולות מסוכנות מבלי לשים לב, ואין זה בהכרח מעיד על כך שהתרשל או שלקח סיכון מיותר.
ואולם, קביעה זו לא השפיעה על סכום הפיצוי כאמור, וזאת מאחר שביטול האשם התורם מתקזז עם העובדה שלתובע נפסק פיצוי גבוה על הפסדי שכר, בהסתמך על שכר עבודה בישראל – שהוא גבוה יותר מהשכר המשולם בשטחי הרשות הפלסטינאית.
בסופו של יום, שני הערעורים למעשה נדחו ללא חיוב בהוצאות.
- ב"כ המערערת: עו"ד ש.אלמאדי
- ב"כ המשיב: עו"ד ע.אגבריה
* עו"ד כרם רוזנברג עוסקת בנזקי גוף ותאונות עבודה
** המחברת לא ייצגה בתיק
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.