אב לארבעה קיבל הנחה משמעותית במזונות בשל היותו בחובות של 300,000 שקל. בערעור למחוזי ההנחה בוטלה: "לא הוגן כלפי האם והילדים"
בית המשפט המחוזי בלוד קיבל לאחרונה ערעור שהגישה אם על החלטה המעניקה לבעלה לשעבר הנחה של מאות שקלים במזונות ילדיהם. ההפחתה ניתנה על רקע היותו של האב בחדלות פירעון עם חובות כבדים. סגנית הנשיאה ורדה פלאוט (אב"ד), השופט צבי ויצמן והשופט אלי ברנד קבעו שלא היה מקום למתן ההקלה שעה שהאם נאנקת לבדה תחת גידול ילד על הרצף האוטיסטי.
הצדדים, קיבוצניקים, הם הורים לארבעה ילדים, שניים מהם קטינים, כשהצעיר שבהם מאובחן על הרצף האוטיסטי. לאחר כעשרים שנות נישואים בני הזוג נפרדו וחתמו על הסכם גירושים, שקבע כי האב ישלם לאם מזונות בסך 1,200 שקלים עבור כל אחד מילדיהם, ובסך הכול 4,800 שקלים בחודש. בהמשך הגישו הצדדים תביעות הדדיות: האם - להגדלת המזונות, והאב - להפחתתם.
בנובמבר 2023 דחתה השופטת מירב אליהו מבית המשפט למשפחה בפתח תקווה את תביעת האם להעלאת המזונות, וקיבלה חלקית את בקשת האב להקטנתם. היא מצאה שאחרי חתימתו על הסכם הגירושים נקלע האב לחובות בסך 300,000 שקלים, בגללם אף נפתח נגדו הליך חדלות פירעון. החלטת השופטת הייתה שהמזונות יוקטנו ב-200 שקלים לכל קטין, וזאת רטרואקטיבית החל ממועד הגשת התביעה.
האם מיאנה להשלים עם פסק הדין והגישה בינואר אשתקד את הערעור למחוזי. לטענתה בית המשפט למשפחה טעה כשהתחשב בהליך חדלות הפירעון בו נתון האב, אשר לטענתה נפתח אך ורק במטרה שלא להגדיל את חיובו במזונות. היא חזרה על בקשתה לפיה יש דווקא להגדיל את המזונות, בשל ההוצאות ההולכות וגדלות על בנה הקטן.
לעומתה טען האב, שבין יתר עיסוקיו עובד כמציל בבריכה, כי פסק הדין נכון וממילא אין הצדקה להתערב בו.
נושאת לבדה בנטל
שופטי המחוזי קבעו שמצד אחד אין לקבל את עתירת האם להגדלת המזונות, אלא שמן העבר השני יש לבטל את הפחתת המזונות שניתנה לאב, ולמעשה להחזיר את המזונות המקוריים על כנם. הם חלקו על מסקנת השופטת אליהו לפיה שקיעת האב בחובות משמעותיים אחרי הגירושין מצדיקה להוריד מעליו את מעמסת המזונות.
לעניין זה הבהירו השופטים שאי אפשר להתעלם מהנטל העצום המוטל על שכמה של האם כמעט לבדה, בגידול בנה עם האוטיזם. לדבריהם הקטין "מתגורר עמה, אינו לן כלל אצל המשיב, והיא זו הנדרשת לתכלל את הטיפול בו הדורש סייעות, דאגה לחוגים, טיפולים מיוחדים, השגחה וכיוצ"ב. אין ספק כי טיפול שכזה מצדיק פסיקת 'דמי טיפול' ראויים".
לדברי השופטים התעלמות מהעניין בדרך של הפחתת מזונות, אשר מלכתחילה היו נמוכים, אינה הוגנת, מערערת את עקרון הצדק ומביאה לפגיעה ישירה בכל בני המשפחה למעט האב.
קביעה נוספת עליה חלקו השופטים נגעה למועד תחולת ההנחה, ספטמבר 2022, שעה שהליך חדלות הפירעון בעניינו של האב נפתח רק במרץ 2023. מכל מקום, הדגישו השופטים, מדובר במצב של "מזונות שנאכלו" שככלל אין להשיבם, במיוחד כשמדובר בילד בעל צרכים מיוחדים.
לפיכך הורו השופטים על ביטול ההפחתה שניתנה, על השבת דמי המזונות המקוריים על כנם, ועל חובת האב להחזיר לגרושתו סכומים ששילמה לו בעקבות פסק הדין, ככל ששילמה.
- שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.