לאחר שבקשותיה לחופש סורבו, דיילת קוסמטיקה בסופר-פארם זרקה את כרטיס העובד שלה, יצאה נסערת מהסניף ונזקקה לזריקת הרגעה. מה קבע ביה"ד?
בית הדין לעבודה בבאר שבע הכיר לאחרונה בוויכוח בין דיילת קוסמטיקה למנהלת שלה, שסירבה לאשר היעדרויות לראשונה, כ"אירוע מיוחד" היכול להסביר את פגיעתה הנפשית של הדיילת. אף שיחסי השתיים עלו על שרטון עוד בטרם הוויכוח, שוכנעה השופטת יעל אנגלברג-שהם שמדובר בעליית מדרגה המהווה אירוע נקודתי, בגינו מוצדק למנות מומחה רפואי לבירור שאלת הקשר הסיבתי.
התובעת (67) החלה לעבוד כדיילת במחלקת הקוסמטיקה של רשת הפארם הידועה בשנת 2004. האירוע נשוא התביעה התרחש באוגוסט 2022, וקדמו לו שתי בקשות להיעדרויות מצד העובדת: האחת, בקשה שלא לעבוד משמרת ערב ביום כלשהו במהלך ספטמבר כדי להתלוות לבדיקה רפואית של בעלה, שנקבעה לשעת אחר הצהריים; השנייה, בקשה ל-5 ימי חופש כדי לטוס לחו"ל.
לטענת העובדת הגם ששתי בקשותיה אושרו בתחילה, אחרי הבקשה האחרונה הפסיקה הבוסית שלה לדבר עימה ואף התחילה להתעמר בה. ואולם השיא מבחינתה הגיע כשראתה את סידור העבודה לחודש ספטמבר, אז חשכו עיניה כשגילתה כי מנהלתה, הלכה למעשה, התעלמה מבקשתה להתלוות לבעלה, ושיבצה אותה במשמרת ערב ביום הבדיקה.
התובעת שיתפה כי הופתעה מאוד, פנתה למנהלת ועדכנה אותה בשנית על אילוצה להיעדר מאותה משמרת, אלא שבתגובה הבוסית, כך לטענתה, התפרצה עליה בצעקות ואף זרקה עליה את דף סידור העבודה. התובעת, מצדה, הייתה נסערת מאוד, החלה לצרוח ולבכות ואף זרקה את כרטיס העובד, כאשר בשלב מסוים הגיע בעלה לאסוף אותה מהסניף ומאז היא לא חזרה לעבוד.
"נפל דבר" בעבודתה
ברישום הרפואי מיום הוויכוח נרשם שהתובעת "מאוד לא רגועה" בגלל ריב שהיה לה בעבודה ו"בוכה כל הזמן". מצבה כנראה היה קיצוני, שכן לפי התיעוד נאלצו לתת לה זריקת הרגעה. בדומה לכך בביקור רפואי שבועיים לאחר מכן נמצא שהתובעת בוכה הרבה וללא הפסקה, עד כדי נפיחות בעיניים, ואינה מצליחה לישון בלילות.
על רקע ההידרדרות ביחסי התובעת והמנהלת שקדמה לוויכוח, עמדת ביטוח לאומי בהליך המשפטי הייתה שמדובר ב"מתח מתמשך" בלבד, שעל-פי הפסיקה אינו מהווה פגיעה בעבודה.
ואולם השופטת אנגלברג-שהם חשבה אחרת. היא קבעה שגם בהנחה שמדובר במתח מתמשך, הרי שהשיחה הטעונה על סידור העבודה של ספטמבר, בסופה יצאה התובעת נסערת מהסניף, מהווה עליית מדרגה שניתן לבודד אותה מכלל התקופה.
"ממכלול הראיות שהיו בפני בית הדין עולה כי נפל דבר בעבודת התובעת אשר היה קשור לסידור העבודה, דבר אשר הביא לכעס מצד התובעת", כתבה השופטת והוסיפה: "משכך, גם אם תתקבל טענת הנתבע כי התובעת היתה שרויה במתח מתמשך, הוכח קיומו של 'אירוע מיוחד' העשוי לעורר תגובה נפשית חריפה".
לפיכך השופטת קבעה שיש לראות באירוע סביב סידור העבודה של ספטמבר ככזה שייתכן וגרם למצבה הנפשי של התובעת או החמיר אותו, ושמצדיק מינוי מומחה לבחינת הקשר הסיבתי-רפואי. ככל שמסקנת המומחה שימונה תהיה כי מתקיים הקשר האמור, ייתכן מאוד שהפגיעה הנפשית תוכר על-ידי בית הדין כפגיעה בעבודה.
- ב"כ התובעת: עו"ד רועי אסור
- ב"כ הנתבע: עו"ד מיכל כהן
עו"ד שני אדרי
עוסק/ת ב-
ביטוח לאומי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.