העירייה החזיקה באגרות ששולמו כפקדון גם כשלא התקבלו היתרי בנייה אם לא התבקשה להחזירן. מלבד השבת הכספים היא התחייבה שמעתה ואילך הכספים יוחזרו לזכאים באופן אקטיבי
בעקבות בקשה לאישור תובענה ייצוגית שהוגשה באמצעות עו"ד יעקב ג'קי בובליל ועו"ד שרגא צייגר ב-2017 התחייבו עיריית תל-אביב והוועדה המקומית לתכנון ובנייה להחזיר באופן אקטיבי אגרות ששולמו כפיקדון על בקשות להיתרי בנייה שנדחו או נזנחו - מה שלא עשו עד עתה. בנוסף יוחזרו לזכאים כ-5 מיליון שקלים שצברו אצלן משום שהמשיכו להחזיק בפיקדונות שלא התקבלה בגינם בקשה להחזר.
השופט הבכיר אליהו בכר מבית המשפט לעניינים מנהליים אישר במרץ האחרון את המתווה. בקשה שהגישה העירייה להפחתת שכר טרחת עורכי הדין לאחר שהתגלה שסכום ההשבה נמוך בכ-600 אלף שקלים נדחתה לאחרונה.
העירייה והוועדה הגישו את הודעת החדילה לאישור בית המשפט באמצעות עו"ד לירון רותם ועו"ד רויטל אטיאס מהשירות המשפטי תוך כדי דיונים בבקשה שבמסגרתה נטען שלא החזירו למבקשי היתרים שנדחו או נזנחו את האגרות ששילמו בניגוד לדין.
לפי המתווה שהוצג, תתווסף לשובר תשלום אגרות הבנייה שורה למילוי פרטי החשבון של מבקש ההיתר, ואם בקשתו תידחה או תיסגר, הכספים יופקדו בחשבונו בתוך 30 יום. בנוסף, כל מי שזכאי להחזר ולא ביקש אותו בין אפריל 2015 ליולי 2019, יקבל אותו באחת משתי דרכים: בעלי חשבונות ארנונה פעילים או בעלי חוב ארנונה באמצעות קיזוז תשלומי הארנונה, ומי שאין לו חשבון ארנונה או חוב בהמחאה בדואר רשום. ההערכה הייתה כי אופן הזה יוחזרו כ-5 מיליון שקלים לכ-2,000 איש.
עורכי הדין בובליל וצייגר ביקשו להוסיף להחזרים ריבית, בהתחשב בכך שהרשות המקומית החזיקה מיליוני שקלים שלא שייכים לה רק משום שלא ביקשו מהן החזר.
העירייה והוועדה טענו מנגד כי לא התקיימו התנאים לתוספת ריבית, בפרט מאחר שהגבייה המקורית הייתה כדין, והכסף אמנם לא הושב אקטיבית אבל כל מי שביקש קיבל אותו חזרה.
תועלת משמעותית לציבור
השופט הבכיר אליהו בכר אישר את הודעת החדילה אבל קבע כי הכספים יושבו בצירוף הצמדה בלבד. השופט ציין כי אמנם העירייה והוועדה שמרו פקדונות שהיו אמורות להחזיר. עם זאת, לפי החוק התנאי לחיוב רשות מקומית בריבית הוא שדרישה בכתב להשבה לא נענתה – ותנאי זה לא התקיים. "אין מחלוקת כי הזכאים להשבה לא פנו למשיבות בבקשה להשבת הכספים, להפך – כל עניינה של התובענה הוא בטענה כי על המשיבות היה לפעול באופן אקטיבי להשבת הכספים, ללא צורך בפנייה מצד הזכאים", כתב.
עוד פסק השופט שכר טרחה של 250 אלף שקלים לעורכי הדין. סכום שמבטא 10% מההחזר שהיו מקבלים הזכאים אם התובענה הייתה מתקבלת (אז תקופת ההשבה הייתה מוגבלת ל-24 חודשים לאחור) בתוספת מע"מ. השופט התחשב בין היתר בכך שהתובענה הניבה תועלת משמעותית לציבור.
לאחרונה, ביקשה העירייה להפחית את שכר הטרחה לאחר שהסתבר כי חלק ממבקשי ההיתרים לא זכאים להשבה וההחזר פחת ב-600 אלף שקלים. השופט בכר דחה את הבקשה בין היתר מאחר ששכר הטרחה נקבע כסכום כולל וסופי, והחישוב השגוי היה נמנע לו היו נמסרים מלכתחילה נתונים מדויקים.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.