אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חוקתי ומנהלי >> מדוע הקונסוליה הצרפתית מקשה על ישראלים?

מדוע הקונסוליה הצרפתית מקשה על ישראלים?

מאת: עו"ד ג'ולי דניאל | תאריך פרסום : 10/11/2019 09:34:00 | גרסת הדפסה

עו"ד ג'ולי דניאל, מדוע הקונסוליה הצרפתית מקשה על ישראלים?עו"ד ג'ולי דניאל

נתקלתם בסירוב להנפקת דרכון או לרישום ילדים בקונסוליה הצרפתית? זו הסיבה, וזה מה שאתם יכולים לעשות:

בשנה האחרונה, ישראלים שזכאים לאזרחות צרפתית ומעוניינים לחדש דרכון, לקבל תעודת זהות צרפתית או לרשום את ילדיהם כצרפתים, חווים קשיים רבים. המחלקות השונות בקונסוליה הצרפתית בתל אביב ובירושלים אינן מקלות אפילו עם אלה שכבר החזיקו בדרכון צרפתי והיו רשומים בקונסוליה בארץ.

מסיבה שאינה ברורה, אולי סיבה פוליטית, משרד החוץ הצרפתי נתן לקונסוליות בישראל הוראות מיוחדות לגבי אופן הטיפול בזכאים שלא נולדו בצרפת. לקונסוליות אחרות בעולם לא ניתנו הוראות דומות.

בהתאם להוראות בישראל, כל מבקש אזרחות צרפתית שמקור זכאותו בהורשה בלבד – ולא מכוח לידה בצרפת או התאזרחות – נדרש להציג בפני הרשות הקונסולרית את כל התעודות והמסמכים מהמרשמים הצרפתיים שמוכיחים את מקור הזכאות.

בנוסף, כשישראלי פונה לקונסוליה לאחר שלוש דורות של זכאות בהורשה או שהוריו לא חידשו את רישומם כצרפתים, הוא נדרש לעבור הליך של אישור זכאות לאזרחות מול בית המשפט בצרפת.

דרישה מוגזמת

למעשה, כשמדובר בישראלי, הקונסוליה יוצאת מתוך נקודת הנחה שעל המבקש להוכיח הכל מחדש, אפילו אם בן משפחה אחר שלו כבר הגיש בעבר את המסמכים הנדרשים.

לעומת זאת, בקונסוליות צרפתיות אחרות ברחבי העולם, די בכך שאין ספק לגבי מקור הזכאות על מנת לרשום אדם בוגר כאזרח.

מדובר בדרישה מוגזמת שהזכאים הישראלים – רובם צרפתים בהורשה מדורי דורות – מתקשים לעמוד בה. הדור הצעיר בדרך כלל לא מחזיק במסמכים ישנים שכבר הלכו לאיבוד, והדרישה חסרת היגיון במיוחד לנוכח העובדה שהרבה פעמים מדובר במסמכים שכבר הוצגו על ידי הסבא או הסבתא.

כמו כן, ישראלים ממוצא צרפתי כבר לא תמיד שולטים בשפה באופן שמאפשר להם להתמודד עם הזמנת המסמכים מהרשויות בצרפת, שכן כל ההתנהלות נעשית רק בצרפתית.

וזה לא הכל

מבקש הדרכון הצרפתי נדרש למלא טופס ולצרף מסמכים, כולל מסמכים ישראליים עם אפוסטיל ותרגומים על ידי מתרגם מוסמך. לאחר מכן הוא נדרש לשלוח את המסמכים לכתובת מסוימת בצרפת, ללא שום הסבר נוסף.

מה שהקונסוליה לא מסבירה לו הוא שהמסמכים ששלח מגיעים אל בית המשפט המנהלי לענייני אזרחות בצרפת, להליך של בקשת תעודה המעידה על אזרחות צרפתית.

המבקש לא מודע לכך שהוא בעצם תובע את הרשות המנהלית הצרפתית ומבקש ממנה לאשר את זכאותו. מרגע שנפתח ההליך התיק תקוע ומסומן  בקונסוליה הצרפתית, במשרד החוץ הצרפתי ובמערכת בתי המשפט הצרפתים, ואין דרך חזרה. 

ההליך המנהלי ארוך במיוחד ולוקח בין 3-6 שנים, והוא גם דורש ליווי של עורך דין בתחום האזרחות הצרפתית.

אפשר לעקוף

ברוב המקרים ניתן להימנע מההליך מול בית המשפט המנהלי, באמצעות דרישה מהקונסוליה לנמק את החלטתה בכתב. במידה שהיא בכל זאת מסרבת להנפיק את הדרכון או לבצע את הרישום ללא נימוק בכתב, ניתן לפנות למבקר הקונסוליה.

הפתרון הטוב ביותר הוא לנסח מייל באופן שלא מותיר לקונסוליה ברירה אלא לבדוק שוב את התיק או לנמק את סירובה.

כדאי לבצע את הפנייה באמצעות עו"ד שעוסק באזרחות צרפתית, שידע לדרוש את הנימוק, לצטט מסעיפי החוק הרלוונטיים ולפרט מדוע במקרה הזה הסירוב אינו חוקי.

לקונסוליה יש שיקול דעת וסמכות להסכים או לסרב לרשום לידה. אך לצד אלה יש גם את החוק. תפקידו של עורך הדין להסתמך על החוק ולהשפיע באמצעותו על שיקול הדעת, על מנת שיהיה לטובת הלקוח.

הקונסוליה מחויבת לנמק את החלטתה וברוב המקרים דרישת הנימוק המשפטי והודעה על כוונה לפנות למבקר עושות את שלהן. במידה שאין בידה סיבה משפטית מוצדקת, הקונסוליה חוזרת בה מהחלטתה ומסכימה לבצע את הנפקת הדרכון או הרישום.

אם גם זה לא עוזר

במידה שהקונסוליה מנמקת את סירובה ועומדת על הסירוב, ישנה אפשרות נוספת –  פנייה באמצעות עו"ד ליועץ המשפטי לממשלה הצרפתי, ובקשת עמדתו בעניין. אם עמדתו חיובית – הקונסוליה תנפיק את הדרכון של המבקש או תרשום את ילדיו בספר משפחה הצרפתי. במידה שעמדת היועמ״ש שלילית, התיק נשלח לבית המשפט.

הליווי בבית המשפט המנהלי צריך להיות על ידי עורך דין. מומלץ לבחור בעורך דין שמדבר את השפה העברית והצרפתית ומבין היטב בדין אזרחות צרפתית. בבית המשפט השיפוטי יש צורך בליווי של עו״ד רשום בלשכה של פריז. 

מהקונסוליה הכללית של צרפת בתל אביב ובירושלים נמסר בתגובה:

"טענה זו אינה תואמת את המציאות. מתחילת 2019, מספר הדרכונים ותעודות הזהות שהונפקו על ידי הקונסוליות הכלליות בתל אביב ובירושלים עלה ב-17%. זאת, לאחר שמספר ההנפקות הגיע לשיא בשנת 2018 של יותר מ 12,000 מסמכים!

המחברת טוענת כי משרד החוץ הצרפתי נתן "הוראות מיוחדות לגבי אופן הטיפול בזכאים שלא נולדו בצרפת". אלו הנחות שגויות לחלוטין שמתעלמות משוויון האזרחים בפני החוק, שהוא עיקרון היסוד של הרפובליקה הצרפתית.

150,000 אזרחי צרפת בישראל מטופלים על ידי הקונסוליה בכל התחומים באותו אופן כמו אזרחינו האחרים בעולם, כולל בתחום מרשם האוכלוסין ואזרחות. רוב אזרחי צרפת בישראל מחזיקים באזרחות כפולה, %75 מתוכם נולדו בישראל.

המעוניינים לקבל חזרה את אזרחותם הצרפתית יכולים לפנות לקונסוליות הכלליות בתל אביב ובירושלים ששולחות את הבקשה למשרד המשפטים הצרפתי. רק בחודש אוקטובר 2019, 13 ישראלים קיבלו מחדש אזרחות צרפתית. מעט מאוד מדינות מעניקות אפשרות זו.

יש להדגיש כי האזרחות ומרשם האוכלוסין הם תחומים אישיים ואינדיבידואליים. המצב בתוך אותה משפחה עשוי להיות שונה מאוד בהתאם להליכים שבוצעו על ידי כל אחד מבני המשפחה. כפי שמופיע בסעיף 30 לחוק האזרחי: "כל אדם המבקש אזרחות צרפתית חייב להוכיחה".

*עו"ד ג'ולי דניאל עוסקת בתחום האזרחות צרפתית

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חוקתי ומנהלי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ