אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> צבא ומשרד הבטחון >> בזכות עתירה: נכה צה"ל יוכל להרוס את ביתו ולבנות בית מונגש

בזכות עתירה: נכה צה"ל יוכל להרוס את ביתו ולבנות בית מונגש

מאת: מערכת פסקדין | תאריך פרסום : 29/05/2023 16:14:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Ricardo IV Tamayo, Unsplash

אגף השיקום במשרד הביטחון סירב לאשר לנכה צה"ל בעל דרגת נכות מיוחדת  100% + הסובל גם מ-PTSD מענק בסכום של מעל ל-2 מיליון שקל לצורך הריסת ביתו הישן שאינו מונגש ובניית בית חדש מותאם למצבו הבריאותי. זאת מכיוון ששווי ביתו הישן עולה על סכום המענק המקסימלי הקבוע בהוראות אגף השיקום. בית המשפט קבע שהנסיבות המיוחדות מצדיקות את קבלת העתירה

השופטת איריס רבינוביץ קיבלה לאחרונה עתירה שהגיש נכה צה"ל הסובל מנכות בדרגת 100%+ נגד אגף השיקום במשרד הבטחון. אף שנמצא שביתו של העותר לא מתאים לצרכיו ויש להרוס אותו ולבנות בית מונגש, סירב המשרד לאשר לו את המענק המקסימלי הניתן לנכים במצבו לצרכי דיור. השופטת קבעה שחרף מדיניות המשרד במקרים דומים, יש להתחשב בכך שהעותר סובל גם מהפרעה פוסט טראומטית ואינו יכול לשנות סביבת מגורים, ולאשר את הפרויקט.

העותר, שיוצג על ידי עו"ד שרון מאירי, הלין בעתירה על החלטת אגף השיקום במשרד הביטחון מ-2020 בה נדחתה בקשתו למנות צוות למציאת פתרון דיור המתאים לצרכיו ומגבלותיו ולקבוע כי הפתרון יהיה בדרך של הריסת ביתו הקיים ובנייתו מחדש.

העותר ביקש להורות לאגף השיקום לעשות כן ולהורות שהבית יהיה מתוכנן ומותאם למגבלותיו ולצרכיו. עוד הוא ביקש להורות כי במקביל לביצוע הפרויקט ועד להשלמתו בפועל הוא יקבל דירה מותאמת לצרכיו ולמגבלותיו בשכירות, במימון מלא של אגף השיקום.

בחוות דעת של מומחה מטעם בית המשפט נקבע כי הבית הקיים של העותר אינו מותאם לאדם עם מוגבלות במצבו ולא ניתן להתאימו כך שיש להרוס את המבנה הקיים ולבנות מבנה חדש במקום. עלות הפרויקט הוערכה על ידי המומחה בסך של 2.140 מיליון שקל.

וועדת למ"ד (וועדת חריגים באגף השיקום) אישרה לעותר 819,877 שקל בלבד לצורך הפרויקט, בין היתר בנימוק שהקרקע כבר בבעלותו והוא אינו צריך לרכוש אותה.

אגף השיקום, שיוצג על ידי פרקליטות מחוז מרכז (אזרחי) הסביר כי בהתאם למדיניות הנוהגת הסיוע הניתן לנכים שהם בעלי דירה, הוא רק בסכום ההפרש שבין מחיר המכירה של הדירה שבבעלותם לבין סכום המענק.

לפי גישת אגף השיקום במשרד הביטחון, נכה שיש לו דירה ששוויה כשווי הזכאות (כ-1.4 או 1.6 מיליון שקל, בהתאם לדרגת הנכות) אינו זכאי למענק.

העותר טען בין היתר כי יש לפרש את נהלי המשרד לטובת הנכה.

עוד לדבריו, הוא לא מעוניין למכור את ביתו וסובל מפוסט טראומה כך שעליו להישאר בסביבת מגוריו הנוכחית. בנסיבות אלה, לא מוצדק ליישם את מדיניות המשרד לגביו.

נסיבות ספציפיות

השופטת איריס רבינוביץ ברון מבית המשפט המחוזי מרכז-לוד הבהירה כי על הרשות לבחון את יישום מדיניותה בהתאם לנסיבות הספציפיות המונחות בפניה.

היא ציינה כי העותר הוא נכה בדרגת 100%+ אשר בנוסף לנכותו הפיזית סובל גם מהפרעת דחק פוסט טראומטית. השופטת קיבלה את טענת העותר שיש חשיבות לכך שימשיך לחיות בביתו ושהוא לא מעוניין למכור את הבית ולקנות דירה מותאמת.

בנסיבות מיוחדות אלה קבעה השופטת כי הטעם העומד מאחורי המדיניות לפיה יש להגביל את המענק להפרש בין שווי המכירה לגובה המענק אינו יכול לעמוד.

היא הוסיפה כי משעה שבהתאם לחוות דעת מומחה בית המשפט הבית אינו מתאים ואינו ניתן להתאמה לצרכיו הרפואיים של העותר, מן הראוי לאפשר לו לקבל את המענק.

עוד ציינה השופטת כי אין מניעה עקרונית להסיט את כספי המענק שלא נוצלו לצורך רכישת הקרקע לטובת הבניה וראוי לעשות כן במקרה מיוחד זה, לנוכח העובדה שבהתאם לחוות הדעת ממילא עלות ביצוע ההליך גבוהה יותר (כ-2.1 מיליון שקל).

אגף השיקום במשרד הביטחון חויב בשכ"ט עו"ד בסך 25,000 שקל ובהוצאות.

לפסק הדין המלא בתיק 71377-11-20

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום צבא ומשרד הבטחון באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום צבא ומשרד הבטחון
האתגרים בהוכחת הקשר בין שירות צבאי למחלות אוטואימוניות
עו"ד אורן דטל | צילום: רונית לובצקי, אילוסטרציה: Timon Studler on Unsplash
יש בסיס משפטי להכרה באלון שמריז כחלל צה"ל
עו"ד אורי צפורי | אילוסטרציה חיצונית: Benjamin Rascoe, Unsplash
נפצעתם בסדיר או במילואים? כך תמצו את זכויותיכם
עו"ד אורי צפורי | אילוסטרציה חיצונית: Toa Heftiba on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ