אלפי אנטנות סלולריות מוצבות כיום בישראל לאור היקף השימוש במכשירי תקשורת ניידים. תושבים רבים המגלים אנטנה סלולרית מעל ראשיהם חוששים, בצדק, לבריאותם ולערך נכסיהם. מהם הצעדים המשפטיים בהם ניתן לנקוט להסרת המפגע?
אנטנות סלולריות רבות מוצבות בקרבת אזורי מגורים וסביבות עבודה. בעבר הוצבו האנטנות הסלולריות ללא אישור ולעתים בהיחבא, תוך מציאת פתרונות הסוואה יצירתיים.
בשנים האחרונות חל שינוי בתפיסת הרשויות והצבת האנטנות הסלולריות הוסדרה בחוק ובהוראות מותאמות. למרות זאת, במקרים רבים האנטנות מוקמות בניגוד לחוקים ולהוראות שנקבעו.
תושבים רבים אינם מודעים לקיומן של אנטנות סלולריות בקרבתם ומגלים על כך במקרה, לעתים תוך שיחה עם שכן או בעקבות עבודות התקנת האנטנה ותפעולה.
מישורי הפגיעה של אנטנה סלולרית
הצבת אנטנה סלולרית בקרבת דירת מגורים פוגעת באופן חמור בבעלי הנכס במספר מישורים: ירידת ערך הנכסים, הסכנה הבטיחותית המצויה במגורים בקרבה לאנטנה, החשש הבריאותי מהסכנות הגלומות משהייה בקרבתה וחוסר היכולת של הבעלים, משפחתם וחבריהם ליהנות מהנכס הקרוב לסכנה.
התנאים להצבת אנטנה סלולרית
הקמת אנטנות סלולריות מצריכה אישורים והיתרים רבים בהתאם להוראות החוקים והתקנות השונים ובכלל זה אישורים מטעם הרשות המקומית במישור התכנון והבנייה ומטעם המשרד להגנת הסביבה.
לאן לפנות במידה שמתגלה אנטנה סלולרית בסמוך לדירה או למקום העבודה?
לא חייבים להשלים עם הימצאותן של אנטנות סלולריות בסביבת המגורים או העבודה. תביעה להסרת אנטנות סלולריות ניתן להגיש הן בבית המשפט והן בלשכת המפקח על המקרקעין. ההחלטה היכן להגיש את התביעה נבחנת בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה.
העילות המשפטיות להגשת התביעה נובעות מחוקים שונים, בהם: חוק המקרקעין, חוק התקשורת, חוק התכנון והבנייה (בהתייחס לתכניות המתאר המקומיות והארציות כתמ"א 36 א' ולהוראות התכנון המקומיות והארציות), חוק הגנת הסביבה ובחינת ידיעת והסכמת הדיירים והשכנים להצבת האנטנה.
הקמת אנטנות סלולריות מעל בתי ספר, גני ילדים ומרכזים רפואיים גם היא ניתנת לתקיפה משפטית.
במקרים אלו, יש חשיבות לאופי האוכלוסייה שבקרבתה הוצבה האנטנה. לדוגמא, הצבת אנטנה מעל בית חולים או גן ילדים אינה בהכרח סבירה, שכן מדובר באוכלוסיות שהמערכת החיסונית שלהן ככלל אינה חזקה והשפעות הקרינה עליהן אינן ידועות דיין.
הסעדים אותם ניתן לבקש הם ראשית הגשת בקשה לבית המשפט שיורה על הסרת האנטנות הסלולריות. בנוסף, בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה ולערכאה השיפוטית, ניתן לבקש סעד כספי, נזיקי או חוזי.
"עקרון הזהירות המונעת"
מיקומה של אנטנה סלולרית ייבחן לאור "עקרון הזהירות המונעת". לפי עקרון זה, במידה וקיים חשד שפעולה כלשהי יוצרת סכנה לציבור או לסביבה, ואין די ראיות מדעיות שיוכיחו כי אותה פעולה אכן מזיקה, אזי נטל ההוכחה כי הפעולה אינה מסוכנת מוטל על מי שיזם אותה ועליו להימנע מביצוע הפעולה זו כל עוד לא הוסר החשש לגביה ולגבי תוצאותיה.
לאחרונה בוצע פסק דין חשוב ומהותי שניתן בתחום (למען ההגינות נציין שהתביעה הוגשה באמצעות משרדנו). דיירי בניין בחולון הגישו תביעה בפני המפקחת על המקרקעין להסרת אנטנות סלולריות בדמות מתקני גישה סלולריים באחת מדירות בניין המגורים. .
במסגרת ההליך הוכיחו התובעים כי מתקני הגישה הוקמו ללא יידוע שאר דיירי הבניין וללא הסכמתם, והם אינם חוקיים. המפקחת קיבלה את התביעה במלואה והורתה להסיר את מתקני הגישה הסלולאריים ולתקן את הנזקים שנגרמו לרכוש המשותף בעקבות התקנתם. בנוסף נפסקו הוצאות משפט לזכות דיירי הבניין.
טיפול משפטי ממוקד ומקצועי יכול להיטיב משמעותית עם הפונים, בין היתר, באמצעות הסרתן של האנטנות הסלולריות, ובהתאם לנסיבות, גם על-ידי תשלום פיצויים בגין ירידת ערך הנכס ופגיעה בשגרת חייהם.
*עורך דין נבו למפל ממשרד למפל, ניסקי ושות' עוסק בדיני תקשורת וסלולר
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברים ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.